Hlavní navigace

TechniSat DigiPlus STR 1 má integrovaný dekodér CryptoWorks

18. 6. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 118483
Vleklý průběh zavádění zemského digitálního vysílání a pochybná zákulisní jednání při přípravě nové vysílací legislativy ženou houfy diváků k satelitnímu příjmu. Na družicích je dost místa pro všechny zájemce a lobby komerčních televizí na tom nic nezmění ani se svými politickými kontakty. V Česku se tak zvolna začíná ukrajovat koláč diváků závislých jen na televizní anténě právě ve prospěch dalších digitálních platforem. Zájemci o satelit mohou zvolit například set-top-box DigiPlus STR 1 od německé firmy TechniSat. Má dekodér Conax i CryptoWorks, zdířku Common Interface a sexy displej.

Je to vůbec poprvé, co na DigiZone.cz představujeme čistě satelitní digitální přijímač. Doba si ho ale zkrátka žádá a na zájemce o družicové vysílání budeme pamatovat i příště. TechniSat DigiPlus STR 1 je set-top-boxem středních rozměrů s mírami 28,2×13,6×5 centimetrů a váhou 600 gramů. Cenově patří mezi dražší výrobky, ale tomu odpovídá i výbava.

Krabice s přijímačem obsahuje dálkové ovládání se dvěma AAA bateriemi, kabel SCART, obsáhlý manuál a celou řadu letáků inzerujících nejrůznější satelitní služby. Součástí balení jsou dvě dekódovací karty – jedna pro rozhlasový TechniSat Radio Bouquet vysílající z Astry 19,2 stupně východně, další pro televizní balík programů z rodiny MTV od easy.tv a ze stejné pozice. V obou případech zapomeňte na dlouhodobý bezplatný příjem, jedná se pouze o měsíční zkoušku.

TechniSat STR 1

Digitální přijímač navenek

TechniSat DigiPlus STR 1 zůstal věrný rodinné šedé barvě, oproti svým zemským nebo kombinovaným bratrům má ale hranatější rysy a jiný displej. Ten už není dělený, ale má matrici s rozlišením 128×64 bodů, kterými dává přijímač najevo každou svoji činnost. Už během instalace se tu leccos dočtete, po naladění programů tu pak máte k dispozici vždy jméno programu i aktuální čas. V pohotovostním režimu mohou být na displeji zobrazené hodiny, které ale nejsou za světla kvůli nevýrazné modré barvě moc čitelné. Dalším prvkem předního panelu je sada tlačítek na změnu programu, vyvolání informačního panelu, přepnutí mezi rádiem a televizí nebo vstup do menu. Nechybí samozřejmě ani spínač probouzející set-top-box do akce.

Konektory a zdířkami je digitálními přijímač obsypaný. Ještě vpředu se na levé straně nacházejí dvířka a za nimi dva sloty na dekódovací karty. DigiPlus STR 1 má vestavěné dekodéry Conax i CryptoWorks, a můžete ho doplnit proto až dvěma kartami od jednoho systému. Na levém boku má set-top-box také jednu pozici pro Common Interface, která mu umožňuje naučit se celé řadě dalších dovedností.

TechniSat STR 1 panel

Zadní panel nabízí dva konektory SCART, jeden pro televizor a druhý pro nahrávací zařízení. Diváci tu mají k dispozici také digitální zvukový výstup S/P-DIF, a to v optické i koaxiální podobě. TechniSat pamatoval rovněž na příznivce analogového propojení, kteří tu mají výstupy dvou kanálů stereo zvuku a kompozitní videovýstup. Pro případné aktualizace je připravený sériový konektor, ovšem v netradičním kulatém provedení. Nabídku zadního panelu uzavírá přípojka napájecího kabelu a vstup satelitní paraboly. DigiPlus STR 1 ale kupodivu nemá výstup satelitního kabelu pro případný další dekodér. Asi si výrobci řekli, že ho diváci s jejich přijímačem nebudou potřebovat. Lákavě vypadá také nápis CARD se symbolem paměťové karty. Připravenou prohlubeň pro ni ale TechniSat u tohoto modelu nevyřízl.

Spotřeba přijímače se pohybuje od tří až do 19 wattů. Tři watty výrobek spotřebuje v pohotovostním režimu bez zapnutých hodin, s nimi je to o půl wattu více. Běžný provoz bez napájení LBN stojí 12 wattů a s LBN se vyšplhá až na uvedených 19 wattů.

TechniSat STR 1 zezadu

Provoz satelitního set-top-boxu

Kvality spojované se značkou TechniSat najdou uživatelé i s přijímačem DigiPlus STR 1. Jednoduché ovládání s přehledným komentářem na obrazovce, které popisuje aktuální funkci barevných a dalších tlačítek ovladače, nabízí i recenzovaný set-top-box. První instalace probíhá v několika krocích, kdy si člověk vybere komunikační jazyk, zvolí svoji zemi a nastavení preferovaných satelitů. Na nich pak dojde ke hledání programů. U mne to byla se zvoleným satelitem Astra 19,2 stupně východně otázka zhruba deseti minut.

TechniSat STR 1 zezadu II

Set-top-box má zhruba 200 přednastavených programových pozic, které mi byly ale jen na obtíž. Na většině z nich jsem totiž nemohl objevit žádný obsah a mnou nalezené stanice začínaly právě až po číslo 200, což mi přišlo nepraktické. Přijímač ale naštěstí zvládá jednoduchý pokyn ke smazání všech stanic, a tak stačilo pročekat si hledání ještě jednou. K mému překvapení ale přijímač neobjevil na Astře české satelitní klasiky jako ČT 24, 24cz nebo Óčko, a to ani po přímém zadání jejich frekvencí a příslušných rychlostí. S jinými set-top-boxy jsem se jimi na stejném zkušebním místě mohl potěšit, tentokrát mi zůstaly zapovězené. Možná je ale chyba na straně mojí staré a malé paraboly. Přepokládám, že jiní diváci se stejným přijímačem uvedené stanice bez obtíží naladí.

Zahraniční programy každopádně hrály až na výjimky, převážně z říše telefonních erotických nabídek, bez problémů. Set-top-box dovoluje nastavit si preferovanou zvukovou stopu a také jazyk titulků, rozeznává vysílá ve formátu 16:9, které umožňuje transformovat do klasického rozměru. Přístroj disponuje také elektronickým programovým průvodcem (EPG), pro který ale bohužel řada satelitních vysilatelů nedodává potřebné údaje. Divákům nechybí ani časovač zapínající a vypínající výrobek ve zvolenou dobu. Samozřejmostí je i teletext, tentokrát vkládaný do obrazu a s pamětí na 1000 stran.

TechniSat STR 1 displej

Znalost češtiny a shrnutí

TechniSat DigiPlus STR 1 mě nejprve překvapil tím, že jsem v jeho krabici našel pouze německý manuál. Druhým nemilým postřehem byla absence češtiny v nabídce jazyků menu, která je v současnosti pouze pětičlenná. Stránky tuzemského distributora výrobku, firmy Omko, mě ale uklidnily. Český manuál je tu ke stažení a menu by mělo být hotové ještě teď v červnu. Jelikož se TechniSat při instalaci pokouší sám hned také aktualizovat nebo tuto možnost nabízí alespoň dodatečně, diváci by bez češtiny neměli dlouho strádat. České znaky v EPG výrobek podle Omka podporuje a na teletextu patrně rovněž.

TechniSat STR 1 ovladac

Nepatřím mezi satelitní nadšence, kteří mají na střeše dvě tři paraboly a každou jim ještě natáčí motor na další družice. Pro ně přijímač nabízí funkce jako USALS nebo DiSEqC 1.2. Z mého laického pohledu působí set-top-box ale sympatickým dojmem. Za velkou výhodu považuji zabudovaný dekodér CryptoWorks se zdířkami hned pro dvě karty, které ušetří zájemcům o platformy jako CS Link nákup speciálních modulů pro Common Interface, a částečně tak vyváží i cenu výrobku přesahující hranici tři a půl tisíce korun.

TechniSat DigiPlus STR 1
Celkové hodnocení 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

ebf - partner 1

Orientační cena: 3690 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Uvažujete kvůli průtahům se zemskou digitalizací nákup satelitního kompletu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).