Hlavní navigace

TechniSat TechniStar S3 ISIO: kvalitní jednotunerový satelitní přijímač

19. 6. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

TechniSat připravil pro německý trh tento cenově výhodný přijímač střední třídy. V současné době se začíná prodávat i u nás. Vyrábí se v bílé a černé barvě. K nám se dováží v černém provedení.

Rozměry přijímače jsou 280×38×135 mm. (Š x V x H). Umožňuje příjem HD i SD kanálů v MPEG-2/MPEG-4/H264.

Přední panel

Na předním panelu se nenachází žádné ovládací prvky. Je zde pouze šedobílý alfanumerický dvanáctimístný displej. Ten při přepnutí kanálu zobrazí číslo předvolby a název programu. Číslo předvolby však záhy zmizí a zůstává pouze název programu. Při jiné činnosti přijímače displej zobrazuje také tyto stavy. Ve StandBy svítí na předním panelu pouze červená dioda. Základní ovládací tlačítka jsou umístěna vpravo na horní vrchní hraně přijímače nad nápisem TechniSat.

Levý boční panel

Na boku přijímače jsou elegantně schovány porty pro dekódování, jedna čtečka Conax a jeden slot pro modul CI/CI+. Po vložení dekódovacího modulu TechniSat Irdeto přijímač bez problémů spolupracuje s přístupovými kartami SkylinkT-Mobile a freeSAT by UPC Direct. Vzhledem k tomu, že přijímač je prioritně určen pro německý trh, je v něm integrována licencovaná čtečka přístupových karet Conax. Můžete tedy tuto čtečku karet použít s kartami německých i např. polských poskytovatelů pracujících v tomto systému.

Přijímač výborně spolupracuje s CI moduly různých výrobců a systémů. Můžete jej tedy využít k dekódování nejen našich, ale i zahraničních platforem kryptovaných různými systémy podmíněného přístupu. Doporučený modul pro karty našich poskytovatelů je TechniSat TechniCryptCI+, který má certifikaci Skylink Ready. Problém jsem však nezaznamenal ani s jinými moduly, například SMIT nebo Irdeto Mascom.

Pohled z boku

Pohled z boku

Napáječ

Síťový napáječ má dostatečně dlouhý kabel

Síťový napáječ má dostatečně dlouhý kabel

Zadní panel

Zadní panel je odleva osazen těmito porty: DC konektor pro napájení přijímače z externího síťového zdroje, následuje jeden F konektor pro připojení LNB (výstup na další přijímač není instalován). Dále externí IR port (čidlo není součástí balení), dva USB 2,0, síťové rozhraní Ethernet 10/100Mb t/sec, výstup HDMI, SPDIF koaxiální audio výstup a analogové audio výstupy L/P. Posledním portem je SCART.

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání má matnou strukturu, je delší, jak bývá u Technisatu zvykem: 230×45×21 mm. Má 49 gumových tlačítek, které jsou výborně rozmístěny. Tlačítka jsou odlišena nejen tvarem, velikostí a barvou, ale také popisy a symboly. Přepínání kanálů je svižné a úhel příjmu signálů je v dostatečném rozsahu. Tento ovladač se používá také k přijímačům TechniSat Digit ISIO S i S1.

První instalace je seřazena do několika po sobě jdoucích kroků a tím je maximálně ulehčena

První instalace je seřazena do několika po sobě jdoucích kroků a tím je maximálně ulehčena

PVR

Přijímač nahrává na externí USB disky formátované souborovým systémem TSD a FAT32. Formátovat disky můžete i pomocí přijímače. Při nahrávání můžete současně přehrávat i dříve zaznamenaný pořad. Časový posun vám umožní funkce Timeshift. Mimo dočasného zastavení záznamu při přehrávání a vkládání záložek pro pozdější rychlé nalezení je možno zrychlovat i zpomalovat přehrávání. Vpřed lze zrychlovat 4×, 16× a 64× nebo posunou přehrávání i o 10 minut dopředu. Zpět lze záznam posouvat 4, 16 a 64×. Výhodou při programování nahrávek z EPG je dodatečná možnost prodloužit si dobu nahrávky o několik minut před jejím začátkem, nebo přidat i nějakou minutu navíc při prodloužení programu. Nahrávky jsou ukládány v souborech s příponou *.ts u disku formátovaném na FAT32, nebo s příponou. *.ts4 u TSD formátu. Spolu s nahrávkou jsou ukládány vysílané audio stopy, případně titulky i teletextové informace.

Nahrávky lze editovat mimo přijímač v PC. Na obrázku je KMPlayer, kterým si můžete záznamy v PC přehrávat. Dalším je například VLC media Player atd.

Nahrávky lze editovat mimo přijímač v PC. Na obrázku je KMPlayer, kterým si můžete záznamy v PC přehrávat. Dalším je například VLC media Player atd.

Záznam pořízený přijímačem v programu pro editaci DVR Studio Pro

Záznam pořízený přijímačem v programu pro editaci DVR Studio Pro

Informační lišta zobrazuje běžné informace o programu

Informační lišta zobrazuje běžné informace o programu

OSD teletext načte do paměti až 800 stran. Zobrazit můžete také VBI teletext. Třetí možností je zobrazit si teletext v prostředí HbbTV. Tam je však pouze program České televize. Výhodou je, že si můžete spustit například klipové upoutávky k některým programům. Česká diakritika se zobrazuje ve všech případech bezchybně. Samozřejmostí je zobrazení EPG (SFI) na sedm dnů dopředu. Přijímač podporuje také DVB i TXT titulky.

Připojením k internetu získáte nejen možnost prohlížení internetových stránek, ale také možnost příjmu hybridní televize HbbTV. Hybridní vysílání již mimo naší veřejnoprávní televizi používá také poskytovatel UPC (kabelová TV) a mnoho zahraničních stanic, hlavně německých na pozici Astry 19.2° východně.

Připojením k internetu získáte nejen možnost prohlížení internetových stránek, ale také možnost příjmu hybridní televize HbbTV. Hybridní vysílání již mimo naší veřejnoprávní televizi používá také poskytovatel UPC (kabelová TV) a mnoho zahraničních stanic, hlavně německých na pozici Astry 19.2° východně.

Funkce watchmi umožňuje při připojení k internetové síti sledovat streamy různých německých programů z jejich serverů. Zde vidíte automatickou instalaci této služby.

Funkce watchmi umožňuje při připojení k internetové síti sledovat streamy různých německých programů z jejich serverů. Zde vidíte automatickou instalaci této služby.

Po provedené instalaci, nebo aktualizaci si ze seznamu vyberete službu, které vás zajímá. Vpravo od seznamu se k jednotlivým službám zobrazuje jejich popis v němčině. Aktualizace kanálů je možno nastavit i automaticky v intervalu, který si nastavíte.

Po provedené instalaci nebo aktualizaci si ze seznamu vyberete službu, které vás zajímá. Vpravo od seznamu se k jednotlivým službám zobrazuje jejich popis v němčině. Aktualizace kanálů je možno nastavit i automaticky v intervalu, který si nastavíte.

Přijímač má integrovánu podporu funkci HTML5 a umožní tak využívat služeb (video on demand). Nechybí ani erotika.

Přijímač má integrovánu podporu funkci HTML5 a umožní tak využívat služeb (video on demand). Nechybí ani erotika.

Sledovat také můžeme slušný výběr videí

Sledovat také můžeme slušný výběr videí

Počasí v různých městech, které nás zajímá s výhledem na další dny včetně on-line z kamerových systémů si navolíte podle potřeby.

Počasí v různých městech, které nás zajímá, s výhledem na další dny včetně online z kamerových systémů, si navolíte podle potřeby.

Přijímač pracuje s rozlišením 1080p, 1080i, 720p, 576p a 576i. Na výstupu HDMI můžeme nastavit rozlišení ručně, nebo automaticky. Při automatickém nastavení dojde k upscalingu (přepočítávání obrazu vysílaných v menším rozlišení). Jeho spotřeba je ve Standby menší než půl wattu. Napájení je řešeno externím zdrojem. Výhodou je to, že přijímač může být napájen i ze stejnosměrného zdroje 12V, např. automobilové baterie, čímž se rozšiřuje jeho použití i v místech kde není jiný zdroj el. energie. Upgrade software je možné uskutečnit pomocí externího flash disku s nahraným softwarem, nebo přes OTA ze satelitu.

Funkce INSPIRO umožňuje aktualizaci kanálů i ukládání EPG do paměti. Funkce „My TechniSat“ zajistí také možnost ovládat satelitní přijímač pomocí „chytrého telefonu“.

Přijímač je ve všech ohledech skvěle proveden. Obraz lze považovat při správném nastavení za výborný.

Umožňuje připojit i bezdrátovou klávesnici, se kterou pak lehce můžete ovládat internetové radiové i video funkce.

Přidanou hodnotou je možnost příjmu hybridní televize, využít jej k prohlížení libovolných webových stránek, poslechu internetových rádií nebo prohlížení videí. Má velkou podporu běžných videoformátů, audiosouborů MP3 i obrázků JPEG. S přijímačem můžete pomocí sítě LAN sdílet složky i na vašem PC a přehrávat video soubory, mp3 audio soubory a zobrazovat obrázky přímo na vaší televizi. Jelikož je tento přijímač zařazen do prémiové řady TechniSat, měla by být jeho cena u všech smluvních prodejců stejná.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech.

Weby přijímače 

Cena přijímače TechniSat TechniStar S3 ISIO je 4990 Kč: http://www.tvdigitalne.cz/technisat-technistar-s3-isio.html

Cena přijímače TechniSat TechniStar S3 ISIO v setu s modulem TechniCrypt Irdeto CI+ je 5790 Kč: http://www.tvdigitalne.cz/technisat-technistar-s3-isio-modul-technicrypt-irdeto.html

Doporučené příslušenství k přijímači

Modul TechniCrypt Irdeto CI+ (Skylink Ready) můžete zakoupit za 1090 Kč: http://www.tvdigitalne.cz/cam-technicrypt-irdeto-ci.html

Klávesnici TechniSat ISIO Control můžete zakoupit za 1490 Kč: http://www.tvdigitalne.cz/klavesnice-technisat-isio-control.html

Mail prodejce: info@tvdigitalne.cz

Balení obsahuje:

• Přijímač TechniSat TechniStar S3 ISIO
• Dálkové ovládání
• 2 x AAA baterie
• Síťový napáječ
• Stručný německý tištěný manuál 50 stran
• 1 x CD německý podrobný manuál 190 stran
• 1 x CD český podrobný manuál 192 stran
• Leták

BRAND24

V balení přijímače je stručný manuál v němčině a dvě CD s podrobným německým a českým manuálem. Vpravo na obrázku je obchodní balení modulu TechniSatu Irdeto CI/CI+m který si můžete objednat zvlášť, nebo společně s přijímačem jako set.

V balení přijímače je stručný manuál v němčině a dvě CD s podrobným německým a českým manuálem. Vpravo na obrázku je obchodní balení modulu TechniSatu Irdeto CI/CI+m který si můžete objednat zvlášť, nebo společně s přijímačem jako set.

Prodloužení záruky

Tak jak bývá u špičkových přijímačů TechniSatu zvykem, můžete si po registraci přístroje u výrobce prodloužit záruku ze zákonné záruky dvou let na tři roky.

Foto a screenshoty autor s použitím firemních fotografií

Vítáte neustálé rozšiřování multimediálních funkcí u satelitních přijímačů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).