Hlavní navigace

Technologické novinky na veletrhu IFA Berlín: z některých přecházel zrak

3. 9. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Veletrh IFA, který se každoročně koná v Berlíně, je největší evropskou událostí v oblasti spotřební elektroniky. Byl na ní i DigiZone.cz.

LG Electronics: Revoluce v televizním průmyslu

Jako první jsme do našeho výčtu novinek z veletrhu IFA vybrali společnost LG Electronics, a to ne snad proto, že bychom jí chtěli nadržovat, ale že podle písmen abecedy si zkrátka získala přední pozici. LG na veletrhu IFA představila své nové Smart televizory, které jsou nepřehlédnutelné pro svou tloušťku. Panel je totiž z boku tak tenký, že při pohledu na něj jen nevěřícně kroutíte hlavou. Televizory LG Electronics jsou nejen 3D a Smart, ale především OLED. Pro dokonalé zobrazování používá výrobce technologii Film Patterned Retarder (FPR).

V rámci světové premiéry byl také představen vůbec první 84palcový Ultra HD 3D televizor. Tento produkt s úhlopříčkou 213 centimetrů má rozlišení 4K – 3840×2160 obrazových bodů. Jen pro představu – Full HD – jak jistě víte, má poměr 1920×1080. U Ultra HD 3D televizoru je jeho majiteli k dispozici 8 milionů obrazových bodů. Představena byla také funkce Magic Remote, která umožňuje nastavení ovládání čtyřmi různými způsoby, a to včetně gest, hlasu, případně klasickou „dálkou“. LG Electronics se pochopitelně netají tím, že by chtěla získat díky těmto novinkám pokud možno co nejlepší postavení na světovém trhu s elektronikou.

Na veletrhu IFA si odbyl svou světovou premiéru Ultra HD 3D televizor LG o velikosti úhlopříčky 84 palců.
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Na veletrhu IFA si odbyl svou světovou premiéru Ultra HD 3D televizor LG o velikosti úhlopříčky 84 palců.

Panasonic představil šedesátipalcový chytrý televizor

Model SmartVIERA TX-L60ET5, který byl představen na veletrhu IFA, se stal největším LED televizorem, který doposud tento výrobce uvedl na trh. Jak již název napovídá, velikost jeho úhlopříčky bude 60 palců. Hlavními použitými materiály jsou sklo a kov. Televizor zaujme především svým tenkým rámečkem, který ho řadí do rodiny ET5. Hloubka televizoru je 1,5 cm, ovšem jak se na veletrhu IFA ukázalo, je to poměrně „tlouštík“. S mnohem tenčími modely ovšem přišly LG Electronics a Samsung. Snahou výrobce také bylo, aby měl televizor pokud možno co nejmenší spotřebu. Energetické hodnocení produktu je A+.

K televizoru budou dostupné čtyři páry brýlí. Samozřejmostí bude pochopitelně i převod obrazu z 2D do 3D. Televizor slibuje rychlou práci s temnými a světlými scénami, takže divák by se měl dočkat věrného pojetí obrazu. Samozřejmostí je i služba Viera Connect, která divákovi umožňuje přístup ke službám, jako jsou hry, hudba, video, sport a řada dalšího materiálu, jenž je prostřednictvím této platformy dostupná. Nepřekvapí už ani snadné sdílení médií prostřednictvím tabletu, případně chytrého mobilního telefonu. K dispozici bude vestavěná WiFi, DLNA, Media Player, VIERA Link, Game Mode a 4 HDMI konektory. Cena v Británii se bude pohybovat okolo 60 tisíc Kč.

Televizor Panasonic SmartVIERA TX-L60ET5 s velikostí úhlopříčky 60 palců
Autor: Panasonic

Televizor Panasonic SmartVIERA TX-L60ET5 s velikostí úhlopříčky 60 palců

Samsung a jeho příští generace Smart TV

Očekávanou novinku OLED televizor ES9500 přivezl na berlínský veletrh Samsung. 55palcový televizor sází na dokonalý obraz, kvalitní zvuk a nové funkce Samsung Multi View (ještě ji vysvětlíme). OLED technologii si Samsung mimo jiné vybral i proto, že věrně dokáže podat různé odstíny černé. Sází přitom na kvalitní pojetí i u prvků, jako jsou například stíny, obrysy a jemné odstíny barev v temných scénách. ES9500 nabízí rychlou odezvu a eliminuje rozmazání obrazu. Design klade důraz na detaily a nedílnou součástí je pochopitelně i super tenký rámeček.

Pokud náhodou netušíte, co je Samsung Multi View, jde o „chuťovku“, která umožňuje dvěma divákům sledovat na jednom televizoru v jednu chvíli dva různé obsahy ve Full HD kvalitě na celé šířce obrazu. Jak je to možné? Tato technologie využívá 3D brýlí s integrovanými sluchátky a  v budoucnu pravděpodobně odbourá zbytečné manželské hádky, kdy vaše paní bude chtít sledovat Ordinaci v růžové zahradě (díl 5836), zatímco vy se chcete podívat například na Ligu mistrů, případně pochopitelně i naopak.

Samsung představil svůj nový OLED televizor na tiskové konferenci, která se konala před zahájením berlínského veletrhu.
Autor: Samsung

Samsung představil svůj nový OLED televizor na tiskové konferenci, která se konala před zahájením berlínského veletrhu.

Největší LED televizor na světě? Má ho Sharp

Panasonic má svůj 60palcový LED televizor, ale Sharp zašel ještě dál. Velikost jeho úhlopříčky je bude 90 palců, tedy 229 centimetrů. Divák by si prý měl užit především sportovní a akční scény, na které doposud nebyl zvyklý. Navzdory své velikosti je televize tenká a lehká. S váhou pouhých 64 kilogramů (bez podstavce) a tloušťkou menší než 12 centimetrů může být snadno namontována na zeď. Technologie přímého LED podsvícení je energeticky úsporná.

Náš 90palcový LED televizor AQUOS nabízí velikost, kvalitu obrazu a chytré funkce, jaké spotřebitelé u LED televizorů doposud neměli možnost zažít, pochválil si ho viceprezident pro spotřební elektroniku společnosti Sharp Europe Alberico Lissoni. Platforma AQUOS NET+ umožňuje přímý přístup k mnoha aplikacím, jako jsou YouTube, Twitter a mediální knihovny televizních stanic. Kromě toho má tento televizor vestavěný trojitý HD tuner a přehrávač médií pro USB i domácí síť. Společnost Sharp bychom měli zmínit i proto, že na IFĚ oslavila své sté výročí.

Devadesátipalcový LED televizor Aquos LC-90LE745U od Sharpu. Společnost jeho představením oslavila sto let fungování.
Autor: Sharp

Devadesátipalcový LED televizor Aquos LC-90LE745U od Sharpu. Společnost jeho představením oslavila sto let fungování.

Sony a jeho kráska s rozlišením 4K

Na veletrhu IFA nemohli zájemci minout novinku společnosti Sony, a to především díky její velikosti. I Sony už se pouští do vyššího rozlišení, než je pouze HD. Její nový televizor KD-84X9005 by se měl na českém trhu objevit začátkem prosince, aby se mohl ještě stát součástí vánočního trhu. Láká už na něj i česká stránka výrobce. Diváci budou mít k dispozici obraz na televizoru o velikosti 84 palců s rozlišením 4K (3.840×2160 bodů). Televizor pochopitelně umožňuje sledování trojrozměrného obrazu a užít by si ho měli především počítačoví hráči. Cena? Ta prozatím nebyla stanovena.

Ve velikostech 55 a 65 palců bude dostupný zájemcům novinkový televizor HD950. Česká pobočka Sony se o něm zatím na webových stránkách nezmiňuje, nicméně jeho předpokládaná cena je pro model s nižší úhlopříčkou 3500 dolarů (v přepočtu přibližně 69 tisíc Kč), pro vyšší pak o dva tisíce dolarů více (přibližně 109 tisíc Kč). Televizor bude sázet především na to, že má být nabitý řadou užitečných funkcí a disponovat také skvělými technickými parametry. Model má kompletní LED podsvícení, které se označuje jako „Peak“. Panel má být osvícen plně a vytvořit ještě lepší dojem, než u předchozích modelů. Obrazovka bude rozdělena na jednotlivé zóny, které mohou být různě osvětleny. Procesor X-Reality Pro má vyčistit i slabý signál, který se prý bude blížit HD kvalitě. Co by tomu asi řekli lovci dálkových signálů… :-) 3D je samozřejmostí.

BRAND24

Nový televizor od Sony zaujme na první pohled nejen svou velikostí, ale také neobvyklým tvarem podstavce
Autor: Sony

Nový televizor od Sony zaujme na první pohled nejen svou velikostí, ale také neobvyklým tvarem podstavce

TechniSat s televizory Tareo a TechniVision

Německého výrobce TechniSat sice není možné považovat za světovou značku, nicméně jeho produkty jsou na velice vysoké úrovni a byla by škoda se o nich nezmínit, protože jsou dobře známé i u nás. Jeho nové televizory Tareo a TechniVision ISIO navíc budou dostupné i v České republice. Na stánku TechniSatu v pavilonu 2.2 nám je osobně odprezentoval Lukáš Štěpánek, který je jejím zástupcem v našem regionu a byl v praxi strůjcem našeho výjezdu na tento veletrh a také hostitelem v jednom z hotelů na kraji Berlína. Tareo bude dostupný ve čtyřech úhlopříčkách – 22, 26, 32 a 40 palců – a nezapře se svým podstavcem podobným s televizory Samsung.

Oba televizory budou mít k dispozici všechny tunery, 1 CI slot, PVR prostřednictvím USB a také LED obrazovku fungující na frekvenci 50 Hz. U modelu TechniVision ISIO je záruka možná až na pět let, u Tarea pak na tři roky. Podmínkou však je, abyste byli registrovanými zákazníky této německé firmy. TechniVision bude dostupný ve stejných úhlopříčkách jako Tareo, ovšem nikoliv v té nejvyšší, tedy o velikosti 40 palců. Jeho výhodou je však připojení k internetu, kterým první zmiňovaná modelová řada nedisponuje. Obě novinky si můžete prohlédnout na webu společnosti. V příštím roce hodlá TechniSat uvést na trh televizor s double triple tunerem (bez DVB-T2).

Podstavce modelové řady Tareo od TechniSatu jsou nápadně podobné těm od Samsungů z loňského roku. Nemyslíte?
Autor: TechniSat Digital GmbH

Podstavce modelové řady Tareo od TechniSatu jsou nápadně podobné těm od Samsungů z loňského roku. Nemyslíte?

Novinky které společnosti vás v oblasti televizorů zaujaly z veletrhu IFA nejvíce?

  • LG Electronics
    21 %
  • Panasonic
    10 %
  • Samsung
    25 %
  • Sharp
    4 %
  • Sony
    9 %
  • TechniSat
    4 %
  • Líbí se mi všechny
    13 %
  • Žádná novinka mě nezaujala
    10 %
  • Nevím
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).