Hlavní navigace

Techsquare mění majitele a Impact Hub míří do Brna a Ostravy

9. 4. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Techsquare
Místo sedmi majitelů jeden. Dvojice, která vlastní budovu, ve které co-workingový prostor sídlí, chce TechSquare posunout dál pod svými křídly.

Václav Dejčmar je druhým největším akcionářem obchodnické společnosti RSJ Karla Janečka, založil pražskou galerii DOX a patří mu i agentura Czechoslovak Models. Ne nadarmo se mi říká obchodník s krásou. Ctirad Kaftan si peníze vydělal hlavně prodejem reklamní agentury TBWA. Teď tato dvojice vlastní i nejstarší technologický co-workingový projekt TechSquare.

Pro zabydlené firmy by se nic změnit nemělo. Petra Hubačová zůstává stále na své pozici a bude se dál starat o provoz a aktivity TechSquare. Zjednoduší se jí ale vyjednávání s investory. Místo sedmi už jí bude stačit jen jeden telefonát.  

Do včerejška totiž za Techsquare stála skupina podílníků v čele právě s Petrou Hubačovou, Ondřejem Bartošem potažmo Credo VenturesNikolou RafajemMichalem IllichemYSoft Venture Capital, ASB Prague a Absurd Capital Limited zaregistrovanými na Kypru. 

“Sledovali jsme fungování TechSquare od té doby, co se k nám před necelými dvěma lety přistěhovali a vidíme v tom potenciál,” vysvětluje Ctirad Kaftan důvod akvizice. “Kromě startupů a StartupYardu se soustředíme i na získání už zavedených firem. Ty pro nás totiž kromě finanční jistoty znamenají i zdroj zkušenosti, které mohou předávat startupům,” dodává zástupce nového vlastníka TechSquare – firmy SuperLoft.

„Svou prvotní investici jsme chápali jako vklad do budování startupového prostředí, neměli jsme v úmyslu být v TechSquare aktivním společníkem – proto jsme rádi, že projekt našel investora, který ho má v úmyslu dlouhodobě  rozvíjet,“ vysvětluje svou účast v první fázi projektu Ondřej Bartoš z Credo Ventures. 

V TechSquare dnes působí třicet firem, což znamená kolem stovky lidí a kromě StartupYardu by měl prostor využívat i společný projekt WBI a Microsoftu. „Hledali jsme prostor, kde by naše startupy mohly využívat infrastrukturu a zázemí v prostředí podobně zaměřených firem,“ tvrdí Lenka Čábelová z Microsoftu.  

Tím to ale nekončí. “Snažíme se o větší propojení mezi korporacemi a startupy. Průkopníkem je Česká spořitelna, která k nám posadila jeden ze svých týmů, a nechává ho u nás pracovat na nápadu, který si jeho členové sami vymysleli. O bližší spolupráci se bavíme také s IBM, GE Money Bank nebo Raiffeisenbank,” tvrdí Hubačová a dodává, že další na řadě bude užší spolupráce s univerzitami a tím bližší přístup ke studentům. 

Smíchov se rozrůstá

Techsquare byl sice prvním soukromým technologickým co-workingovým centrem v Praze, ale na jeho rozjezd brzy navázal smíchovský Node5. “Na podzim nám Node5 málem zlomil vaz, ale zamakali jsme a v březnu jsme splnili svůj cíl, dostat se do situace, kdy výnosy pokryjí naše náklady,” tvrdí Lukáš Hudeček ve svém blogu a dodává, že začínají rozšiřovat prostory do dalšího patra. K tisícovce metrů čtverečních by tak mělo přibýt dalších sedm set.

V Node5 sice nesídlí žádný akcelerační program, ale zase dlouhodobě ubytovává startupy na vzestupu, ať už Click2Stream Petra Ocaska, tak ale třeba i úspěšné Apiary, mimochodem oceněné loňskou Křišťálovou lupou. Vedení co-workingového centra vyšlo firmě vstříc a upravilo jí prostory podle jejich představ. 

Pro letošek chystá Lukáš HudečekAlžbětou Rektorisovou, která má na starosti denní provoz, projekty jako třeba Node5 Hackers – lastminutovou digitální agenturu, investorský speed dating, Startup weekendy nebo devět setkání v rámci Founder Stories. 

Impact Hub chce otevřít dvě nové pobočky

Novinky hlásí i Impact Hub. Ten se na rozdíl od TechSquare nebo Node5 nezaměřuje na technologické startupy, ale je otevřen všem, kdo potřebují pracovní prostor a nechtějí si zařizovat vlastní kancelář. “Naše služby využívá přibližně 400 členů. Po první vlně nadšenců, kteří tu pracovali hlavně proto, že to bylo sexy, k nám teď chodí hlavně lidé, kteří už přesně vědí, v čem se jim práce u nás vyplatí,” tvrdí Bashka Kocmanová z Hubu.

Specialitou Impact Hubu je jejich orientace na sociálně prospěšné projekty. V rámci soutěže Social Impact Awards se mohou utkat projekty, ve kterých jsou zapojeni studenti a řeší aktuální problémy. „Vítězům poskytneme až tři tisíce eur a řadu workshopů, které je připraví na fungování v reálném světě. V podstatě fungujeme jako takový sociální akcelerátor,“ vysvětluje Kocmanová s tím, že soutěží prošly projekty jako kompostérská Kokoza, žehlící Ironing Ladies nebo úspěšný nápad bezdomoveckých průvodců po Praze Pragulic. 

Do konce prázdnin chtějí prostory rozšířit o dalších 500 metrů čtverečních a do konce roku se chystá velká expanze do Brna a Ostravy. “Koncept Hubu je v podstatě frančíza, tak musíme počkat, jestli nám náš brněnský a ostravský projekt schválí,” dodává Kocmanová

V Brně už klasický co-working funguje. V budově kina Scala na Moravském náměstí se před dvěma lety usídlil projekt COWO. “Momentálně máme třicet a čtyřicet členů, kteří mají předplacený nějaký tarif. Jde zhruba o tři typy lidí. Buď je to klasický freelancer, zaměstnanec z jiného města, typicky z Prahy nebo Bratislavy nebo podnikatel vlastnící firmu mimo Brno,” vysvětluje Monika Holoubková z coworkingového centra. 

TIP: Podívejte se, jak to vypadá v nejznámějších co-workingových centrech světa:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).