Hlavní navigace

Telecom Italia začne s provozem služby IPTV již tento pátek

30. 11. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
30. 11. 2005

Po zkušebním provozu v tisícovce italských domácností spustí 2. prosince Telecom Italia internetovou televizi naostro. IPTV nabídne Italům přístup k filmům, sportu, zprávám, hudbě a stránkám internetu přímo z jejich televizorů. Informaci přinesl portál Digital Media Europe. Služba se v podání italského operátora bude jmenovat Alice Home TV a pro začátek bude dostupná dvěma milionům domácností.

Od ledna příštího roku se dostupnost IPTV od Telecomu Italia ztrojnásobí a budou ji moci používat další čtyři miliony rodin v sedmnácti italských městech (např. obyvatelé Janova, Florencie, Benátek, Terstu, olympijského Turína a dalších). Na konci roku 2006 má mít přístup ke službě už osm milionů domácností, které představují populaci 250 měst.

Vysokorychlostí internet čekají v následujících třech letech v Itálii investice okolo 60 miliard korun, na rozvoj IPTV připadne z těchto peněz celá šestina, alespoň podle zveřejněného obchodního plánu telekomunikačního operátora. Interaktivní televize IPTV dává divákům možnost sledovat co chtějí a kdy chtějí za pomoci rychlého připojení, které zajišťuje přístup k pořadům na přání. Pro Italy je zatím připraveno na 350 filmů a televizních seriálů, čekají je samozřejmě zprávy a fotbalové přenosy ze Serie A. Do budoucna se plánují také přenosy živých koncertních vystoupení a reality show.

KL24

Alice Home TV funguje za pomoci čtyřmegabitového ADSL připojení a úvodní balíček služby obsahuje televizní set-top-box a bezdrátový ADSL modem. Od února 2006 bude Telecom Italia nabízet dvacetimegabitové připojení nejdříve směrem k zákazníkovi a postupně se chystá přidávat stejnou rychlost i od domácností ven.

Základní cena služby bude v přepočtu 1330 korun, a to včetně poplatků za pronájem techniky. Sazba zahrnuje neomezený vysokorychlostí přístup k internetu a možnost sledovat tématické stanice Alice Home TV. Pořady na přání budou dále zpoplatněny, například fotbaloví fanoušci zaplatí za víkendové zápasy pět, za další v týdnu pak čtyři euro. Záznamy utkání mají být k dispozici za jedno euro, připraven je ale i měsíční jedenáctieurový paušál pro celou Serii A. Cena celovečerních filmů bude tři euro, diváci je budou mít zpřístupněné na 24 hodin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).