Hlavní navigace

Telefónica zaplatí Bruselu za kartelovou dohodu 1,7 miliardy korun

23. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropská komise vyměřila španělskému operátorovi pokutu za kartelovou dohodu s portugalským telecomem. Ani ten se nevyhnul postihu.

Dohoda španělské Telefóniky a Portugal Telecom, ve které se firmy zavázaly, že si nebudou vzájemně konkurovat na Pyrenejském poloostrově, má pro obě firmy nepříjemnou dohru. Evropská komise vyměřila oběma firmám pokutu v celkové výši 79,2 milionů eur. Větší část 66,9 milionů eur má zaplatit Telefónica, zbylých 12,3 milionů eur pak Portugal Telecom.

Dohoda vznikla v době, kdy Telefónica ovládla brazilského mobilního operátora Vivo. Ten byl do června 2010 vlastněn společně oběma firmami. Od závazku firmy ustoupily v únoru 2011, kdy se věcí začala zabývat Evropská komise.

ebf - partner 1

Ta rozhodla, že dohoda byla v rozporu s evropskými pravidly hospodářské soutěže a šla proti snahám o větší integraci telekomunikačního sektoru na území Evropské unie. Výše pokuty podle Komise bere v potaz relativně krátkou dobu trvání dohody a skutečnost, že obě firmy se nesnažily dohodu před úřady utajit.

Zdroj: FoxBusiness

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).