Hlavní navigace

Teleko už šíří v digitálním rozhlasu DAB+ italské stanice RTL a Radio Vaticana

10. 10. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
10. 10. 2011

UVNITŘ TABULKA K bleskovému zařazení italských rozhlasových stanic do svého DAB+ multiplexu a tím pádem také značnému zatraktivnění nabídky, přistoupila příbramská společnost Teleko v tomto městě, v Praze, na Brněnsku a také Ostravsku. Stalo se tak v podstatě pouhé dva pracovní dny po tom, co o zájmu tohoto operátora šířit zahraniční programy v rámci DAB+ informovala v tiskové zprávě Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

K TÉMATU: Operátor Teleko chce v rámci digitálního rozhlasu šířit i italské stanice

Jednatel firmy Tomáš Řapek serveru DigiZone.cz sdělil, že stanice se objevily v multiplexu dnes ve 14 hodin. Společnost zařadila všechny stanice, které si u RRTV registrovala, tedy RTL 102.5, RTL 102.5 Classic, RTL 102.5 Groove a RTL Italian Style. Kromě toho je v nabídce také další italský rozhlasový program – Radio Vaticana. Všechny okruhy jsou šířeny v normě DAB+ (MPEG-4) v kvalitě zvuku od 56 do 72 kbps. K vyřazení žádné ze stávajících stanic nedošlo. Český rozhlas je šířen taktéž v normě DAB+, s výjimkou okruhů ČRo Dvojka a Wave, ty jsou pouze v DAB.

ČTĚTE TAKÉ: Teleko zprovoznilo eshop s digitálními rádii. Nabízí pouze značku Pure

BRAND24

Zařazení zahraničních stanic realizovala příbramská společnost Teleko po dohodě s italským provozovatelem, skupinou RTL 102.5 Hit Radio S.r.l. Kontakt s ním operátor navázal díky členství ve World DMB Foru. Právě díky němu získal know-how a otevřely se mu další možnosti. V budoucnu tak není vyloučeno ani zařazení dalších zahraničních rádií, jejich maximální počet v multiplexu je ovšem omezen na přibližně 20. Je možné, že Teleko též provede redukci kapacity a stávající okruhy, které jsou šířeny v DAB, budou později převedeny na DAB+.

Aktuální programová nabídka v rozhlasovém multiplexu společnosti Teleko. Žlutě jsou zvýrazněny nové stanice. (Zdroj: Teleko)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).