Hlavní navigace

Teletext v Česku oslaví dvacet let

21. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
21. 4. 2008

Českému, resp. československému teletextu bude v květnu již dvacet let. Výročí připadne konkrétně na 1.5.. Server DigiZone.cz na to upozornil čtenář Petr Hora z Kladna. O něco déle se teletext používá např. v Německu. Tam oslavil v červnu 2005 již své pětadvacáté narozeniny. Jeho původ je ale ve Velké Británii, kde se používá již od roku 1970. Pro vysílání teletextu se používají zatemněné řádky 19. a 20. lichého půlsnímku a 332. a 333. sudého půlsnímku.

Přesto, že teletext je, dá se říci, primitivní formou internetu, slouží pro přenos textových informací pomocí televizního signálu, stále je mezi mnoha diváky velmi oblíben. Česká televize proto pro ně připravila při této příležitosti soutěž. Stačí, když na e-mail teletext.soutez@ces­katelevize.cz napíšete 5 stránek teletextu ČT1, které nejčastěji čtete. Každý vylosovaný obdrží tři předměty s logem TELETEXT ČT: elegantní pero v kovovém pouzdře, sportovní tašku a paměťový USB flash disk 2 GB.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).