Hlavní navigace

Televize Nova i Prima přistoupily na Technický plán přechodu

15. 8. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 118483
Televize Nova dnes krátce po čtrnácté hodině potvrdila, že přistupuje na Technický plán přechodu ze zemského analogového na zemské digitální vysílání, zkráceně TPP. Přibližně v půl čtvrté se k ní přidala i česká komerční dvojka, televize Prima. Obě televize však zároveň zdůraznily, že podle nich není zaručeno, že nedojde k poškození práv provozovatelů vysílání vyplývajících z jejich licencí a k porušení českých právních předpisů nebo mezinárodních dohod o ochraně investic. ONLINE REPORTÁŽ + VYJÁDŘENÍ TV PRIMA

ON LINE ZPRAVODAJSTVÍ ZE SETKÁNÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE TV NOVA PETRA DVOŘÁKA S NOVINÁŘI K TPP

14:08 – Televize Nova se rozhodla podpořit proces přechodu na zemské digitální televizní vysílání podle platného Technického plánu přechodu. Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální vysílání rozhodla podpořit další postup procesu podle nařízení vlády č. 161/2008 Sb. o technickém plánu přechodu a splnit podmínky pro získání tzv. kompenzační licence, sdělila prozatím bez bližších podrobností mluvčí televize Nova Michaela Fričová.

DOKUMENT: Stanovisko televize Nova k Technickému plánu přechodu (PPT, 215kB)

14:39 – Rozhodli jsme se zaslat Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) všechny požadované dokumenty tak, abychom mohli požádat o vydání bonusové licence, řekl na dnešním setkání s novináři generální ředitel televize Nova Petr Dvořák. Nadále však trvají některé výhrady Novy k TPP. Nechceme, aby byl divák procesem přechodu na DVB-T nijak dotčen, řekl Dvořák

TK Nova k TPP 15.8.2008 - 1

Setkání generálního ředitele TV Nova Petra Dvořáka s vybranými novináři ke stanovisku Novy k Technickému plánu přechodu probíhalo v pražském hotelu Moevenpick (Foto: TV Nova)

14:42 – TPP nám nezaručuje, že diváci během přechodu na DVB-T nepřijdou o signál televize Nova, uvedl Dvořák. Některé domácnosti mohou přijít o Novu po dobu týdnů až měsíců, dodal. Zaručení stejného pokrytí se týká až doby dokončení přechodu z analogového na digitální zemské televizní vysílání, prohlásil generální ředitel Novy. Má to ale nějaké technické řešení, bavili jsme se o tom s techniky, uvedl.

14:45 – Za další průtahy s digitalizací může Česká televize, která zdržovala svojí soutěží na technického operátora veřejnoprávního multiplexu, prohlásil Petr Dvořák. Obrátili jsme se na Český telekomunikační úřad (ČTÚ), aby nám sdělil, jak to bude řešit. ČT v současné době neví, zda-li bude schopna do konce září opustit přechodný multiplex A, což by znamenalo, že bychom nemohli využít licenci pro náš bonusový program, uvedl generální ředitel Novy.

14:49 – Z šesti původních držitelů licence pro zemské digitální televizní vysílání si zatím požádali o kompenzační licenci pro DVB-T vysílání pouze dva, někteří dokonce deklarovali, že tuto licenci nepotřebují. Ti neguje rozhodnutí vlády digitalizovat zemské televizní vysílání, míní Petr Dvořák.

14:50 – Zatím není vyřešen problém, kdy bychom v součtu analogového a digitálního pokrytí měli větší zásah signálem než máme nyní v analogu. Připravovaná novela zákona o elektronických komunikacích by mohla vést k tomu, že by nám stát v takovém případě odebral analog. Jsme v takové situaci připraveni vypnout digitál a vrátit se k analogu, řekl Dvořák.

14:51 – V tuto chvíli vyjednáváme s Českými Radiokomunikacemi o podmínkách, jakým způsobem nás mohou provozovat a o garancích pokrytí. Naše snaha bude, abychom k plánovanému konci ukončení působení ČT v přechodném multiplexu A, uzavřeli s ČRa smlouvu. Řádově do 14 dnů až měsíce bychom chtěli podat žádost RRTV o bonusovou licenci a RRTV o ní musí ze zákona do šedesáti dnů rozhodnout, prohlásil Dvořák. Licenci bychom chtěli mít nejpozději do konce listopadu, dodal šéf Novy s tím, že nový program by měl začít vysílat v příštím roce. Nemusí to být nutně od 1. ledna, ale bude to v prvním čtvrtletí 2009, řekl Dvořák.

14:54 – Nova nebude platit za provoz celého multiplexu 2, ale pouze za programové pozice, které bude využívat, odpověděl Dvořák na dotaz Ondřeje Austa z Lidových novin.

14:55 – Bonusovým programem Novy by mohla být Nova Cinema, ale také nějaký úplně nový kanál. Zvažujeme několik možností, řekl Petr Dvořák.

14:56 – Plánovaná státní informační kampaň je příliš obecná a nekonkrétní. Měl by vzniknout nějaký poradní orgán, v němž by byli zástupci jednotlivých televizí, míní Petr Dvořák.

TK Nova k TPP 15.8.2008 - 2

Generální ředitel Novy Petr Dvořák a mluvčí televize Michaela Fričová (Foto: TV Nova)

15:08 – Televize Nova je připravena od příštího roku vypínat analogové kmitočty tak, jak jí k tomu zavazuje TPP, pokud nedojde k porušování zásah harmonogramu digitalizace. Na dotaz serveru DigiZone.cz to řekl generální ředitel Novy Petr Dvořák. K určitému zdržení však už podle Dvořáka došlo v případě spouštění veřejnoprávního multiplexu, což zřejmě povede k tomu, že ČT nestihne do 30. září opustit přechodný zemský multiplex A, v němž by kromě Novy měl vysílat i její bonusový program.

15:10 – Přejmenování Galaxie sport na Nova sport přímo nesouvisí se souhlasem Novy s TPP a její žádostí o bonusovou licenci pro celoplošné vysílání DVB-T, uvedl Petr Dvořák

15:11 – Nova chce jít cestou multikanálové stanice, která bude provozovat dva pozemní a dva kabelové a satelitní programy, řekl generální řediel Novy

15:12 – Pokud Prima nepřistoupí na TPP, bude muset stát přijít s řešením pro rozšiřování digitálního vysílání Novy a České televize, uvedl Petr Dvořák. O to, jak se Prima zachová, jsme se ale nezajímali a ani nás to nezajímá, dodal šéf Novy.

15:14 – Naše právní pozice je dostatečně silná na to, abychom se, pokud by došlo k porušení našich práv, mohli se státem utkat o nějakou náhradu, řekl Petr Dvořák.

15:15 – Nova se nevzdává myšlenky vlastního zpravodajského kanálu. V současné době je tato oblast v České republice ale dostatečně obsazená, takže Nova půjde spíš směrem zábavnějších kanálů, uvedl ředitel Novy.

15:18 – Pokud nám zákon umožní zaplnit našimi programy jeden celý multiplex, rádi to uděláme. Současný zákon nám to neumožňuje, ale za několik let budeme mít tolik programu, že bychom celý multiplex zaplnili. A nemusí jít jen o čtyři kanály, uvedl Petr Dvořák.

15:19 – Petr Dvořák kritizoval předsedu Národní koordinační skupiny pro digitalizaci Zdeňka Duspivu za zveřejňování citlivých informací na jeho soukromém blogu. Státní úřadník by si takovou věc neměl dovolovat. Je to stejné, jako kdyby premiér Mirek Topolánek měl svůj blog a psal si tam úvahy, jestli kabinet schválí americký radar v Brdech nebo ne, řekl Dvořák. Koordináterem digitalizace by měla být podle Dvořáka nějaká silná osobnost, která stmelí zástupce firem z oboru. Tento člověk to ale není, dodal šéf Novy.

ebf - partner 1

15:23 – SETKÁNÍ S NOVINÁŘI SKONČILO, ČEKÁME NA OZNÁMENÍ TELEVIZE PRIMA

15:29 – Televize Prima právě oznámila, že se dnes zavázala ukončit zemské analogové televizní vysílání do termínu, který stanoví Technický plán přechodu. FTV Prima však zároveň upozorňuje na skutečnost, že doposud nejsou vyřešeny některé důležité otázky, které se přechodu na digitální vysílání týkají, řekla serveru DigiZone.cz tisková mluvčí Primy Jana Kocová. Není proto podle ní bohužel zaručeno, že nedojde k poškození práv provozovatelů vysílání vyplývajících z jejich licencí a k porušení českých právních předpisů nebo mezinárodních dohod o ochraně investic.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).