Hlavní navigace

Televize Seznam po týdnu vysílání? Nízká obrazová kvalita, ale i některé hodně zajímavé pořady

22. 1. 2018
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
AKTUALIZOVÁNO – Stanice si rychle našla cestu k řadě poskytovatelů televizního signálu, ať už v pozemním, kabelovém a satelitním vysílání, nebo v IPTV. Volně je ale dostupná málokde.

AKTUALIZOVÁNO, 23. 1. 2018: Dnes dopoledne se obrazová kvalita stanice viditelně zlepšila. Podle zpráv z dnešní tiskové konferenci Českých Radiokomunikací se datový tok Seznamu bude ještě měnit a jak se zdá, vše se nachází v jakési dolaďovací fázi.

Televize Seznam vysílá od pátku 12. ledna. Pokusili jsme se shrnout, jak její vysílání zatím působí, připomenout si pár obecných i méně známých faktů a sesumírovat, kde všude je možné ji naladit. 

K TÉMATU:Seznam zahájí vysílání své televizní stanice v pátek v 7 hodin ráno

Mimochodem oficiálně se má stanice podle schválené licence jmenovat Seznam.cz TV, sama ale o sobě často mluví jako o televizi Seznam. Toto jméno používá také v rámci své webové adresy TelevizeSeznam.cz, kde ale návštěvníci zatím naleznou pouze obecnou „osvětu“ ohledně jejího příjmu a charakteristiku jednotlivých pořadů.

Jak jsme už napsali, podle programového ředitele Jakuba Ungra nechce být televize Seznam klasickou zpravodajskou stanicí, ale hodlá pružně reagovat na aktuální dění. Grafické ztvárnění kanálu připravilo studio Oficina a projekt momentálně zaměstnává kolem osmi desítek lidí.

Zahájení vysílání a vypnutí HbbTV kanálu 

Televizní stanice Seznam.cz TV zahájila své vysílání v pátek 12. ledna v 7 hodin rýno. V rámci kanálu HbbTV, nazvaného původně stejně – Seznam.cz TV, byl ale obdobný obsah šířen už od 31. května 2016. 

I když Seznam až do pátku 19. ledna nechtěl zveřejnit, jak dlouho ještě bude v multiplexu 4 svůj HbbTV kanál provozovat, a zda ho vůbec bude vypínat, tento pátek se na jeho úvodní obrazovce objevila zpráva, že končí 26. ledna, tedy příští pátek.

PSALI JSME: Příští pátek vypne Seznam své hybridní vysílání v multiplexu 4

Seznam oznámil ukončení HbbTV vysílání v multiplexu 4, provozovaným společností Digital Broadcasting.

Kanál HbbTV, pojmenovaný nyní jen Seznam.cz (tak se také ještě včera hlásil), po pravdě představoval pro současnou Seznam.cz TV, tedy regulérní televizní vysílání, jistý problém. Seznam totiž na něm nepřipravil žádné základní menu a žádné vyhledávání. 

Stále trval (a uvidíme, zda trvat bude) na své původní myšlence nabízet obsah podle odhadnutých preferencí uživatele, což silně komplikuje třeba fakt, že televizor zpravidla využívá více diváků. Jelikož tu chybí i vyhledávání, jen obtížně se podíváte na pořad, který vám v regulární Seznam.cz TV utekl. Ať jsem se snažil jak jsem chtěl, narazil jsem tak maximálně na Seznam Zprávy nebo seriály typu Kancelář Blaník.

V této souvislosti se můžeme jen dohadovat, jak bude děláno HbbTV na regulérním vysílání Televize Seznam. Pokud v tomto stylu, bude to pro diváka problém. Klasický archiv totiž nenajdete ani na Stream.cz, ani na HbbTV kanálu Seznamu. Tam je pouze ikona Seznam Zprávy, která byla po několik dnů během nichž jsem oba kanály intenzivněji sledoval, vždy na prvním místě aniž bych ji vůbec kdy využil (to jsem udělal těsně před dopsáním článku).

DALŠÍ INFO: Seznam.cz TV i pro zákazníky Digi TV

V neděli, tedy včera, nebyl archiv televizního Seznamu ani na webové stránce stanice. Ta byla automaticky přesměrována na microsite informující o možnostech, jak stanici naladit. Zde jsem už ale našel informace o budoucím archivu vyvolatelném přes červené tlačítko HbbTV (viz foto výše).

Kde všude Seznam.cz TV najdete a v jaké kvalitě

Projel jsem nabídku hlavních operátorů, o některých jsme vás už ostatně – včetně parametrů vysílání – informovali. Výpis si nedělá nárok na úplnost, navíc v galerii výše najdete oficiální výpis poskytovatelů televizního signálu u kterých je Seznam.cz TV aktuálně k dispozici (stav k 20. 1. 2018, dopoledne, více viz webová stránka stanice).

DETAILY: Technické podrobnosti včera spuštěné televize Seznam v HD i SD rozlišení (DVB-T a Skylink)

  • FreeSat – stanice zatím chybí, což nám potvrdila i zákaznická linka.
  • Lepší TV – placená stanice, k dispozici v SD (příjem přes PC a mobilní verzi) a v HD rozlišení (příjem přes set-top box).
  • T-Mobile TV – placená stanice, k dispozici je zde jako Televize Seznam HD.
  • UPC – placená stanice, HD rozlišení.
Internetová Lepší TV a stanice Seznam.cz TV.
Autor: Bohumil Herwig

Internetová Lepší TV a stanice Seznam.cz TV.

Pár personálních poznatků

Pomalu každý stanici nazývá jinak, ostatně pořádek v tom nemá ani samotná televize, což ale může býti záměrem. K neujasněnosti, jak se vlastně oficiálně televize jmenuje (v DVB-T je kanál označen jako Seznam.cz TV) přispívá i grafika, kde se pracuje snad výhradně se stylizovaným písmenem S, jako Seznam. V žádosti o licenci u RRTV, která byla udělena na 18. zasedání probíhajícím od 24. do 25. října 2017, je uvedeno Seznam.cz TV.

PODROBNOSTI: Seznam se dočkal, RRTV mu přiklepla všechny licence, o které žádal

Obsahová náplň je zatím poněkud neujasněná, což je po týdnu pochopitelné, programové schéma je ale už dané. O zpravodajskou televizi nejde i když zpravodajství a publicistika zabírá značnou část obsahu. A nejde ani o televizi plnoformátovou. 


Autor: Karel Choc

Programové schéma, prezentované společností Seznam na tiskové konferenci k zahájení vysílání vlastní televizní stanice.

Z úst výkonného ředitele Seznamu Pavla Zimy zaznělo v pořadu Výzva zhruba toto: chceme dělat zpravodajsko-informační televizi, nezávislá žurnalistika v televizi pojatá velmi netradičněchceme to dělat bez velké produkce a přímo k věci. A Zímův oblíbený pořad? Šťastné pondělí komentátora Jindřicha Šídla

ČTĚTE TAKÉ: Podívejte se do zákulisí vznikající televize Seznam

Co se mi obsahově líbilo, a mluvím čistě jen a pouze za sebe, byla zejména Osmička. Šikovná moderátorka, solidně a seriozně vedená debata, čehož je dnes méně než šafránu. Výtečná, a hlavně velmi osvěžující byla v záplavě příšerných pořadů (a politologů) souvisejících s volbou prezidenta a odstupující vlády, beseda s Františkem Ringo Čechem a Milanem Šteindlerem.


Autor: Seznam Zprávy

Milan Steindler ve vysílání televize Seznam.

V sobotu 20. ledna ráno mě naopak nepříjemně překvapil pořad Duel (Babišova vláda), který bez informace o tom, že jde o „záznam“, nebo chcete-li opakované vysílání, zcela „aktuálně“ řešil zveřejnění zprávy OLAF, premiérovo případné vydání a související události.

Škoda nízké kvality, která může i odradit

Co mě dostalo, a to tak že hodně, byla velmi nízká obrazová kvalita nejen pozemního vysílání; podle našeho spolupracovníka se vysílá s datovým tokem kolem 1,1 Mb/s a rozlišením pouhých 544 × 576 bodů, což by bylo dobré tak pro mobil i když…

Technické podrobnosti televize Seznam (DVB-T):

  • síť – multiplex 3
  • video – MPEG-2, 544×576 bodů, 16:9, bitrate cca 1100 kb/s
  • audio – MP2, 128 kb/s stereo, česky
  • EPG – ano

V rámci DVB-T je kvalita skutečně špatná a pozemní vysílání televize Seznam tak nabízí nejen rozpíjející se logo a spodní informační lištu, ale v mizerné kvalitě jsou dokonce vysílány i reklamy (!). Až mi to připomíná časy VHS kazet za socialismu a tuším šesté, sedmé kopie z originálu, což dnes ale něco řekne málokomu. Screenshoty z SD pozemního vysílání si můžete prohlédnout v přiložené galerii.

Ideální obraz ale není ani na satelitu

Díky zápůjčce satelitního Skylinku jsem mohl vyzkoušet i vysílání přes tohoto operátora. Stanice je tu označena jako Seznam.cz HD a i když je kvalita nesrovnatelně lepší, nebe a dudy to rozhodně nejsou, protože takhle solidní HD kanál opravdu nevypadá. Datový tok je totiž, vzhledem k rozlišení Full HD, hodně nízký – podle našeho spolupracovníka asi 3,3 Mb/s

Technické podrobnosti televize Seznam (paket Skylink):

  • satelit – Astra 3B (23,5 °E)
  • frekvence – 12070 H 27500 3/4
  • video – MPEG-4, 1920×1080 bodů, 16:9, bitrate cca 3300 kb/s
  • audio – MP2, 192 kb/s stereo, česky
  • EPG – ano

Nízký datový tok je vidět nejen na obrazu, ale opět i na logu, spodní informační liště, atd. Grafika stanice je ovšem výrazně lepší a obraz se vám pochopitelně po přechodu z „pozemáku“ bude zdát nesrovnatelný, což je ostatně pravda. Pro ilustraci i ČT24 HD vysílá u Skylinku s tokem kolem 4,6 Mb/s! 

Mimochodem nový kanál Seznamu se mi automaticky na kombinovaném set-top boxu Samsung EVO-S neobjevil a musel jsem do Menu nastavení, Instalace a Vyhledat programy. Pak teprve stanice na předvolbě 24 naběhla, protože do té doby box tuto pozici přeskakoval. Screenshoty z HD vysílání na platformě Skylink si můžete prohlédnout v přiložené galerii.

Jak je to vlastně s tou reklamou?

Reklama na televizi Seznam má mít unifikovanou formu a vždy po půl hodině se uvede reklamní blok o délce tři minuty (viz dále). Právě reklama by prý měla být jediným zdrojem financí. Věřím, že projekt bude úspěšný, podobně jako třeba Seznam Zprávy, které jsou také financovány čistě z reklamy, komentoval situaci výkonný ředitel společnosti Seznam.cz Pavel Zima. 

Výkonný ředitel společnosti Seznam Pavel Zima.

Televize zatím není součástí peoplemetrového měření a reklamu ve svém vysílání prodává na základě ceníků za jednotlivá časová pásma. Ohledně případného zapojení do měření sledovanosti a s ním související možností prodeje reklamních spotů na tzv. GRPs, jak je zvykem u všech větších i většiny menších televizních stanic na českém trhu, zatím Seznam neuvedl žádné další podrobnosti.

PODROBNĚJI: Seznam spustil opravdovou televizní stanici. Jak vypadá?

Změření délky reklamních bloků jsem provedl namátkou několikrát v pátek a v sobotu právě kvůli prezentované unifikované podobě třiceti minut vysílání na tři minuty reklamy

Například po pátečních poledních zprávách proběhl asi dvouminutový blok následovaný skoro tříminutovou vlastní reklamou, což bylo vidět i u jiných pořadů. Seznam tak do třech minut reklamy zjevně nezapočítává upoutávky na vlastní pořady a další selfpromo. Celkově pak propagační blok, který přerušil samotné vysílání, trval kolem pěti minut a někdy i déle.

Na webové stránce www.televizeseznam.cz už najdete informace o doplňujícím HbbTV na regulérním televizním vysílání. Fotografie ovšem pochází z HbbTV kanálu Seznamu.
Autor: Bohumil Herwig

Na webové stránce stanice už najdete i informace o HbbTV jako doplňku regulérního televizního vysílání. Fotografie na webu ale pochází z končícího HbbTV kanálu Seznamu, vysílajícího v multiplexu 4.

Přesto všechno klobouk dolů…

Předně chci zdůraznit, ať jsou mé výtky jakékoli, klobouk dolů před tím, co Seznam za těch pár měsíců dokázal (rozhodnutí spustit vlastní televizní stanici údajně padlo loni o prázdninách). 

Programový průvodce EPG se v rámci DVB-T i satelitní platformy Skylink jeví jako velice dobře připravený i udržovaný, což divák ocení nejen z vizuálního hlediska, ale hlavně jako čistě praktickou pomůcku.

Stanice Seznam.cz TV má programovou nabídku dělanou opravdu důkladně. Nad ní vidíte HbbTV kanál Seznamu.
Autor: Bohumil Herwig

EPG Seznam TV s důkladným přehledem programové nabídky. V řádku nad ní je uveden HbbTV kanál Seznamu, jehož vysílání ale bude tento týden ukončeno.

Škoda, že výsledný dojem poněkud pokazilo rozhodnutí vysílat v zatím tak nízké obrazové kvalitě. Nejhůře je na tom pozemní vysílání DVB-T, které může kvůli nabízené mizerné kvalitě obrazu – a o tom jsem přesvědčen – odradit řadu případných diváků. 

ANALÝZA: Zaplněnost pozemních DVB-T/T2 multiplexů a s jakou kvalitou se v nich vysílá?

V případně zemského vysílání se dá vysílaný obraz označit opravdu za „hrozný“. Jen pro ilustraci: s datovým tokem 1,1 Mb/s pro SD kvalitu nevysílají u operátora Czech Digital Group ani stanice jako Barrandov Plus nebo Šlágr TV (2,1 Mb/s). Dětská ČT:D/ČT art pak využívá datového toku 3,4 Mb/s.

Vstoupí Seznam do DVB-T2?

Zajímavé je, že HbbTV kanál Seznamu šířený v multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting je oproti DVB-T vysílání televize Seznam nesrovnatelně kvalitnější. Na konci tohoto týdne ale HbbTV stanice Seznamu ukončí vysílání

V této souvislosti se můžeme jen ptát, v jaké kvalitě vlastně bude šířeno budoucí HbbTV jako součást regulérního televizníhokanálu společnosti Seznam. Osobně jsem hodně zvědav, jak tenhle rébus firma vyřeší. 

K TÉMATU: Od soboty začne v regionální DVB-T síti 8 vysílat druhý kanál televize Šlágr

KL24

Pokud se navíc vydá do DVB-T2, kde je sama o sobě současná vysílací kvalita problematická, stále ale lepší než s jakou dnes Seznam.cz TV vysílá v DVB-T, bude společnost stát před dalším podobně šalamounským rozhodnutím. Ne, že bych jí to záviděl. 

Za současného stavu je ale lepší se na pořady stanice podívat na jiných platformách. Tedy pokud je vůbec někde jinde najdete!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).