Hlavní navigace

Televizní noviny na Nově drtí Zprávy TV Prima poměrem 7:2

15. 2. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
15. 2. 2008

První čtyři dny tohoto týdne ovládla v televizní sledovanosti čas mezi 19:30 a osmou večerní televize Nova. Ke svému zpravodajství přilákala průměrně 2 344 438 diváků, což bylo 58,5 procenta lidí starších 15 let sledujících v tu dobu televizi. Konkurenční Zprávy TV Prima ve stejném čase získaly jen 16 procent diváků, což stanovilo poměr mezi sledovaností Nova a Primy na 3,4:1 nebo chcete-li zhruba 7:2.

Výsledek Primy je pouze o procentní bod lepší než sledovanost programu ČT 1. Tam v tu dobu dobíhají Události v regionech a vysílá se tu Počasí a sportovní Branky, body, vteřiny. Na cvičení Buď fit s ČT a animované Simpsonovi (resp. hokej ve čtvrtek) se dívalo na Dvojce ve stejném období 3,5 procenta diváků. Jiné televizní programy si z koláče televizní sledovanosti ukrojily dohromady 6,5 procenta.

PODÍVEJTE SE: Graf sledovanosti Televizních novin (Zdroj: ATO / Mediaresearch)

Tisková mluvčí Novy Veronika Šmítková proto mohla konkurentům z Primy vzkázat: Přesunem večerní zpravodajské relace 1. zprávy z 18:55 hodin na 19:30 pod názvem Zprávy TV Prima ztratila tato televize část svých diváků, kteří večerní zprávy pravidelně sledovali. Jejich průměrný podíl na trhu v kategorii 15+ se snížil z 25,02% za leden 2008 na 21,31% za období po změně, tedy od 4. do 14. února 2008.

KL24

Výkonného ředitele Primy Petra Chajdu nechávají nepříznivá čísla přesunutých zpráv zatím v klidu. Změna (času vysílání zpráv na Primě, pozn. aut) je z pohledu programování televize tak významná, že není možné dělat závěry dříve než za měsíc a troufám si tvrdit, že plně se tento krok a jeho význam projeví třeba až za rok. Již nyní je ovšem zřejmý multiplikační efekt této změny a zlepšení sledovanosti v hlavních prime-timových pořadech, uvedl Chajda v e-mailu šéfredaktorovi DigiZone.cz Janu Potůčkovi.

Petr Chajda připojil i hodnocení 1. týdnu vysílání zpráv Primy v novém čase: Sledovanost Zpráv se v prvním týdnu pohybovala od rekordních 1,4 milionu po necelých 700 tisíc. Tyto výkyvy jsou dány i počáteční zvědavostí a zájmem v souvislosti se spuštěním Zpráv TV Prima. Je nutno podotknout, že v minulých 14 dnech měla na sledovanost, a to zejména v pátek a sobotu, mimořádný vliv reality show ‚NeZvolení prezidenta‘, která dále odčerpala diváky z komerčních stanic.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).