Hlavní navigace

Televize brojí na podzim. Programy nabírají jasnější obrysy

29. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - V posledních týdnech se začínají pozvolna objevovat informace o programových novinkách letošního podzimu na českých komerčních televizích. O talentových show Česko Slovensko má talent a Talentmania jsme se zmiňovali již několikrát, mezitím se však objevila fakta také o dalších pořadech, a to konkrétně na televizi Prima. Jde o nový kuchařský pořad s populárním Zdeňkem Pohlreichem a především na muže orientovaný formát reality show Farmář hledá ženu!. Potvrzena byla také informace, že z České televize odchází moderátor a bavič Jan Kraus.

Tři programové novinky podzimu na Primě už jsou známé

Letos na podzim dojde po pěti letech na českých televizích k souboji takřka totožných formátů. Zatímco v roce 2005 to byly reality show: u televize Nova Big Brother a u Primy VyVolení, letos půjde o talentové show Talentmania a Česko Slovensko má talent. Pokud však česká komerční jednička začne kopírovat originální formát Got Talent, mohla by se dostat do vážných problémů. Regionální manažerka FremantleMedia Andrea Gavačová tento týden pro DigiZone.cz odhalila, co získání licence obnáší, a jak se divá na aktivitu české Novy a slovenské Markízy. Třetí řadou ukončí televize Prima vysílání jednoho ze svých nejpopulárnějších pořadů Ano, šéfe!, ve kterém šéfkuchař Zdeněk Pohlreich navštěvuje české restaurace a radí tamnímu personálu, jak správně vařit. Své hvězdy se ale česká komerční dvojka pochopitelně nezbaví. Chystá vysílání nového formátu s názvem Na nože!, který nabídne od září. Další novinkou bude seznamovací show Farmář hledá ženu!.

Zdeněk Pohlreich s reportérkou

I na podzim potěší diváky Primy svou přítomností Zdeněk Pohlreich (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Nova, nebo Prima? Podzimní souboj titánů o diváky začíná
Lukáš Polák: Prima začala hledat aktéry do nové reality show pro pravé muže

Česká televize a DVB-T2: Jde to dohromady?

Česká televize je technologicky plně připravena na vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), včetně kompletního výrobního řetězce v nativním HD. Jakmile stoupne produkce pořadů v nativním rozlišení, budou Kavčí hory uvažovat o paralelním vysílání více než jednoho programu v HD kvalitě, jak je tomu dosud. Serveru DigiZone.cz to řekl vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Technologicky jsme na HD vysílání připraveni, během pěti let došlo k výměně základních technologických uzlů. Ten proces bude dále probíhat, dále budou instalována nová a nová zařízení, jsme připraveni tyto pořady také odbavovat. V podstatě ten vysílací řetězec je uzavřený a nemáme problém s tím, abychom vysílání ve vysokém rozlišení realizovali, prohlásil Hanuš minulý týden na konferenci Českých Radiokomunikací k novému vysílacímu standardu DVB-T2. Z pravidelných pořadů, které nyní ČT vysílá v nativním HD rozlišení, Hanuš jmenoval kulinářský magazín Kluci v akci, cestopisný pořad Na cestě s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem, magazín Stop, seriál medailonků dětí z celého světa Na cestě za dětmi a páteční přírodopisné dokumenty v bloku ČT 2 Zázračná planeta.

Pavel Hanuš, Rudolf Pop 500

Pavel Hanuš a Rudolf Pop jsou symbolem digitalizace v České televizi (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jan Potůček: DOKUMENT: Připravenost České televize na vysílání v HD kvalitě
Jan Potůček: DVB-T2? Je to hezký plán, ale rozhodnou peníze, říká šéf digitalizace ČT

Digitální vysílání z Krásného již z nové antény

České Radiokomunikace (ČRa), dominantní operátor rozhlasových a televizních vysílačů v tuzemsku, ve čtvrtek přepojily digitální vysílání multiplexů 1 a 2 v lokalitě Pardubice – Krásné z náhradní vysílací antény do nového systému. Ten sem byl dopraven ruským vrtulníkem Kamov Ka-32 v polovině dubna letošního roku. Doposud se vysílalo se sníženým výkonem 25 kW, tento stav trvá i nadále. Na přepojení digitálního vysílání do nového anténního systému upozornil server DigiZone.cz v diskusi Aleš Pipek. Informaci následně potvrdila mluvčí operátora Marie Fianová. V současné době vysílá Krásné pouze se čtvrtinovým výkonem. Tento stav by mohl teoreticky trvat až do roku 2015. Původně měla zemská digitální televize z této lokality vysílat výkonem 100 kW, kvůli riziku rušení analogových dokrývačů v sousedním Polsku ale musela na příkaz Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) omezit výkon na pouhých 25 kW.

Fotosoutěž Krásné - vítěz individuální foto - Pavel Lucistnik

Výměna vysílací antény na Krásném proběhla za asistence vrtulníku Kamov Ka-32 (Foto: Pavel Hornyak)

Lukáš Polák: Radiokomunikace přepojily digitální vysílání na Krásném do nové antény

Stručně

Společnosti SES Astra se konečně podařilo vypustit nový telekomunikační satelit Astra 3B, který nahradí dosluhující družice Astra 1E a 1G a nabídne novou transpondérovou (frekvenční) kapacitu pro trhy ve střední, východní i západní Evropě. Pokrytí této družic je však po celém starém kontinentu včetně Kanárských ostrovů.

Lukáš Polák: V sobotu byl úspěšně vypuštěn nový satelit Astra 3B

Veřejnoprávní televize se rozhodla, že oproti původnímu plánu zprovozní digitální dokrývač svého multiplexu 1 nejen v Klatovech, Táboře, Berouně a Kdyni, ale také ve Zbirohu. Ten bude fungovat na 53. kanálu a začlení se tak do jednofrekvenční sítě k vysílačům Žižkov, Cukrák, Mezivrata, Kamýk nad Vltavou, Beroun a Tábor.

Lukáš Polák: Digitální dokrývač multiplexu 1 bude také v západočeském Zbirohu

Česká televize přeladí analogové dokrývače svého prvního programu v obci Řeka na Ostravsku a také v Bystřici nad Pernštejnem a Olešné na Vysočině. Kontrolní měření intenzity signálu prokázala předpokládanou kolizi kmitočtů se zemskou digitální sítí 2 z ostravského Hladnova a jihlavské Javořice. ČT proto změní vysílací kanály analogových převaděčů ČT 1, zatímco analogové převaděče ČT 2 v těchto třech lokalitách ukončí vysílání.

ČT - přelaďování převaděčů Vysočina Ostrava

Jan Potůček: ČT 1 přeladí analogové převaděče na Ostravsku a Vysočině, ruší je DVB-T

Francouzskou verzi kanálu France 24 zpřístupnila ve čtvrtek dopoledne ve své nabídce digitální kabelové televize společnost UPC Česká republika. Stalo se tak okamžitě poté, co operátor obdržel povolení šířit tento program od tuzemského regulátora, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Stanice je součástí nabídek Standard, Supreme a News.

Lukáš Polák: Digitální kabelová televize UPC se obohatila o stanici France 24

BRAND24

Pořad Uvolněte se, prosím odchodem Jana Krause z České televize zanikne. Populární moderátor ho nenabídne žádné jiné televizi. Uvolněte se, prosím skončilo. O pokračováni neuvažuji. Ani na jiné televizi, prohlásil Kraus pro Hospodářské noviny. Nejúspěšnější talk show se na veřejnoprávní ČT odmlčí po pěti a půl letech ke konci června.

Jan Potůček: Jan Kraus: Uvolněte se, prosím nebude pokračovat ani na jiné televizi
Lukáš Polák: Jan Kraus končí v České televizi s pořadem Uvolněte se, prosím

Jaká událost byla podle vašeho názoru v tomto týdnu nejzásadnější?

  • Další programové novinky TV Prima
    42 %
  • Podrobnosti o možném vysílání České televize v DVB-T2
    33 %
  • Přepojení digitálního vysílání do nové antény na Krásném
    7 %
  • Jiná
    15 %
  • Nevím
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).