Hlavní navigace

Telewizja Polska odejde ze satelitu Astra, programy budou na družici v kódu

19. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Volně má nadále prostřednictvím satelitu vysílat pouze kanál TVP Polonia, který je určen právě pro polské diváky žijící v zahraničí. Ke kroku se vyjádřili zástupci Astry i TVP.

Velké překvapení vzbudilo u satelitního operátora Astra rozhodnutí, že polská veřejnoprávní televize (Telewizja Polska) se závěrem letošního roku ukončí na satelitní pozice 19,2 stupně východně svou distribuci. Vyplývá to z oficiálního stanoviska telekomunikační firmy, které zprostředkoval serveru Wirtualnemedia.pl šéf firmy pro střední a východní Evropu Martin Ornass-Kubacki. Volně šířené kanály TVP Info, TVP Historia a TVP Kultura mají prostřednictvím Astry velký zásah v zahraničí a staly se hlavním zdrojem informací pro obyvatele žijící mimo Polsko, konstatoval Kubacki.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Poláci utíkají od placené televize k pozemní digitální nabídce

Důvod, proč k tomuto rozhodnutí došlo, uvedl pro Wirtualnemedia mluvčí Telewizje Polska Jacek Rakowiecki. Rozhodnutí o odchodu těchto programů ze satelitu Astra je dáno především z důvodu nutnosti omezit jejich pokrytí. Poplatky za licenční podmínky pro takovou distribuci týkající se zahraničních filmů a dokumentů jsou velmi vysoké. To je i důvodem, proč nemůžeme nabídnout mistrovská díla současné kinematograife včetně hrané a dokumentární tvorby, konstatoval Rakowiecki. Vysílání kanálů TVP Historia a TVP Kultura tedy bude na satelitu Hotbird zachováno, ale dojde k jejich zakódování.

KL24

ČTĚTE TAKÉ: Poslední analogová televize v Polsku začala vysílat digitálně

Volně má nadále prostřednictvím satelitu vysílat pouze kanál TVP Polonia, který je určen právě pro polské diváky žijící v zahraničí. Mluvčí veřejnoprávní televize očekává, že tato stanice osloví obyvatele zejména ve východní části Evropy a také zemích bývalého Sovětského svazu. Signál stanic naopak ztratí někteří „západní“ diváci. Změna je však v tomto případě odůvodnitelná, protože diváci v západních koutech světa získávají informace jednodušším způsobem než ti východní. Ornass-Kubacki nicméně i přes vyřknutý verdikt Telewizje Polska věří, že se rozhodnutí vrcholného managementu ještě podaří zvrátit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).