Hlavní navigace

Termíny z připomínkové verze TPP se mohou ještě změnit

20. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
20. 12. 2007

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dnes na setkání s novináři představil očekávaný Technický plán přechodu zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání (TPP). Dokument v tabulkách se spouštěním digitálních sítí stále počítá s datem 10. října 2010 jako s termínem úplného vypnutí zemské analogové televize v Česku. TPP také i v současné podobě obsahuje kmitočtové příděly a příslušné datumy pro čtyři sítě.

U každé ucelené oblasti ČTÚ uvádí termín zahájení vysílání DVB-T, termín ukončení základního souběhu a termín ukončení celkového souběhu analogového s digitálním vysíláním. Před těmito datumy ale předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák vyzýval novináře k obezřetnosti. Zatím totiž ještě není jisté, nakolik budou skutečně platit.

TPP nyní vstoupí do 15denního připomínkového řízení. Během něj se k němu budou moci vyjádřit ministerstva vnitra, průmyslu a obchodu, kultury a financí, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, kraje a dotčené subjekty, tj. provozovatelé televizního vysílání i operátoři digitálních síti. Nikdo další, tedy odborná nebo laická veřejnost, připomínky vzášet nemůže.

Před polovinou ledna bychom se chtěli sejít s vybranými subjekty, řekl předseda Rady ČTÚ. Úřad si pak ponechá nějaký čas na vypořádání připomínek a na závěr by chtěl svolat k TPP všeobecnou schůzku. Dokument pak musí projít Legislativní radou vlády (LRV) a nakonec se k němu vyjádří vláda samotná. Myslím že začátek února je nejbližší možný termín, kdy se TPP do LRV dostane, řekl novinářům Pavel Dvořák.

Televize Nova a Radiokomunikace už dříve deklarovaly, že je podle nich datum 10. října 2010 pro úplné vypnutí analogu v České republice nereálné.

BRAND24

Zatím je v souvislosti s „jízdním řádem“ české digitalizace jasné jen to, že i pokud by došlo na krizovou variantu a Nova i Prima se k TPP nepřihlásila, stále se může budouvat veřejnoprávní multiplex (1) a multiplex 4. Ten je sice z poloviny postavený na kmitočtech na 60, které by televizní vysílání mělo do budoucna opustit. Podle předsedy ČTÚ něco takového za současných podmínek nehrozí dřív jak v roce 2015.

Článek s podrobnostmi o TPP vám na DigiZone.cz přineseme zítra.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).