Hlavní navigace

Těšilo mne, Petříček

30. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

příběh, o který bych se s vámi rád podělil, se udál již před časem, vzpomněl jsem si na něj až nedávno. Přesto si ale myslím, že neztratil ani zbla ze své aktuálnosti. Právě proto si dovoluji jej touto cestou předat široké obci k pobavení, ponaučení a hlavně k zamyšlení.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Začalo to asi před rokem a půl na jednom sice veřejně dostupném, ale jen velmi málo profláklém diskusním fóru přilepeném k odbornému serveru – dlužno podotknout, že nepočítačového charakteru. 

Zdejší anonymní osazenstvo bylo pravděpodobně (protože dokázat to není jak) tvořeno zčásti lidmi, kteří byli v oboru profesionály, zčásti pak laiky, kteří měli problematiku jako koníčka. Úroveň příspěvků byla různá asi stejně, jako byli různí jejich autoři, ale celek působil věcným a kultivovaným dojmem. Až do okamžiku, kdy uživatel „Petříček“ vyslovil sice podložený, ale řekněme velmi kontroverzní názor, jež byl v příkrém rozporu s převládajícím diskurzem. 

 Za svou drzost si Petříček vysloužil řácký záhlavec hned od několika uživatelů serveru, ovšem místo toho, aby se omluvil, jak se od něj čekalo pouze přinášel další argumenty a bylo jasno, že se svého bludu nevzdá. Rozvinula se zajímavá diskuze ve stylu „Petříček proti většině“ a časem bylo patrné, že diskuze se pozvolna přelévá v – ve zdejších končinách nevídaný – flamewar. Diskuze místy přecházela v útoky proti Petříčkovi, jeho osobnostním a dalším vlastnostem a v potírání všeho, co by mohlo s Petříčkem byť i vzdáleně souviset. 

Předtím, než byla celá záležitost na podobné věci zcela nepřipraveným administrátorem zaražena, a pár obzvláště aktivních přispěvatelů z fóra vyloučeno uplynulo několik dnů. Mezi těmito přispěvateli byl rovněž jistý Hanys. Tím věc – pro server – skončila. 

O několik týdnů později se v jisté firmě konal přijímací pohovor. Zkušený manažer a ve svém oboru uznávaný expert vedl debatu s mladým, vysoce ambiciózním a dravým uchazečem na pozici specialisty. 

Uchazeči, pravda, chyběly zkušenosti a částečně i formální vzdělání, neboť doposud nedostudoval, ale jeho dravost byla sympatická a manažer si myslel, že by mohl být pro tým specialistů, jež se snažil udržovat co nejvíce různorodý, docela zajímavým přínosem. 

Řeč přišla na znalosti odborné literatury, zdrojů novinek a zákonitě i na onen server a k němu přilepené diskusní fórum. Bylo vidět, že uchazeč se vyzná, že novinky sleduje, a že má vyhraněné názory, za kterými si stojí. Když se manažer zeptal, pod jakým nickem vystupuje, dozvěděl se, že Hanýsek. 

„Ale proč ta zdrobnělina?“. 

„No, býval jsem Hanys, ale dostal jsem ban.“. 

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Na to manažer vstal ze židle, podal uchazeči ruku a konstatoval: „Těšilo mne, Petříček.“

Tím přijímací pohovor skončil.

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).