Hlavní navigace

Těšíme se na české LTE

19. 6. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Čeští mobilní operátoři se chystají na LTE. K čemu nám bude mobilní síť, ve které svou FUP vyčerpáte za čtvrthodinu?

To je v kostce nejčastější otázka uživatelů, která se pojí s ohlášeným příchodem LTE do Česka. Zatímco O2 hodlá svou vizi a snad i komerční podmínky představit již dnes, T-Mobile se hodlá pochlubit o pár týdnů později s přípravou podzimního ostrého provozu. Jen Vodafone cudně mlčí, ale pokud nebude chtít zaostávat, i on bude muset zpívat ve vysoké tónině.

Mobilní data: jak kdy, jak komu, jak dlouho

České mobilní operátory překvapuje, že uživatelé místo vysokých rychlostí slyší spíše na FUP a pokrytí. Uživatele zase překvapuje, že to překvapuje operátory. Skutečně. Pokrytí českým 3G je stále mizerné, stále hluboko pod evropským průměrem. Navíc je optimalizované výslovně na cenu pokrývání, tedy na to, aby výstavba byla co nejlevnější. Tím se hromadí potíže jako nedostatečná kapacita a kvalita přenosu na krajích jednotlivých buněk a samozřejmě rozsáhlé oblasti, které nejsou pokryté vůbec. I dvacetitisícová města mají pokryté spíše jen centrum než rezidenční oblasti a na vysokorychlostní data je těžké spolehnout se jak co do pokrytí, tak co do kvality.

V tomto kontextu je těžké se podivovat uživatelské rozladěnosti. Fakt, že přechodem na druhou stranu místnosti či vstupem do budovy spadne přenosová rychlost vašeho tabletu na jednu padesátinu a z rozumně svižného stahování webové stránky se stane pochybnost, co kde zamrzlo – to nepřinese uživatelům žádnou okouzlující zkušenost.

Jenže tlačit sítě do vyšších rychlostí je zatím stále jednodušší a levnější, než je tlačit do kvadratury kruhu, mantry dnešních moderních sítí 4C – Kapacity, pokrytí (coverage), ceny a koordinace. Tedy do toho, že síť je schopná nabídnout vysokou rychlost v kontinuálním pokrytí ve všech režimech uživatelských požadavků – jak indoor, tak v pohybu či v terénu. A to za rozumnou cenu.

V českých sítích je zatím jednodušší upgradovat na základnových stanicích firmware a za nemalé mediální pozornosti nabídnout další vysokou rychlost, ke které ovšem nemůže operátor nabídnout to podstatné: spolehlivé pokrytí a kapacitu proměněnou v benevolentní FUP politiku. Co s rychlou datovou sítí, když FUP pro svůj datový tarif vyčerpáte za čtvrt hodiny a po zbytek měsíce máte utrum? A je jedno, jestli jí říkáte 3G, HSPA+, LTE nebo 4G.

Česko? Podinvestováno. Změní se to?

Z výše uvedeného je zřejmé, že největší strukturální problém českých mobilních sítí není technologie, ale podinvestovanost. Na ni doplácejí nejenom uživatelé toužící po rychlejších datech, ale i ti, kterým by stačily kvalitní hlasové služby. Děravá 3G síť nefunguje dobře nejenom pro data, ale i pro hlas a navíc neumí hlasové uživatele vyhodit do klasického GSM. Potíže, potíže. 

Otázka je, co v tomto ohledu LTE změní. Alespoň prozatím pojede v tuzemsku ve frekvenčním pásmu nad dva gigaherzy, tedy dost „frekvenčně vysoko“ na to, aby samo o sobě byla schopno zajistit rozsáhlé pokrytí bez pragmaticky a velkoryse pojaté výstavby nových základnových stanic. A to je ta potíž. Investice. 

Rozjet LTE síť z několika sajtů upgradem 3G technologie nebude problém a bude se to dobře vyjímat v PR materiálech. Jenže bez masivních investic v řádů desítek miliard Kč v horizontu dvou let, se nezmění mnoho. Síť bude stále děravá, zákazníci si budou stěžovat jak na FUP, tak na kvalitu. Operátoři se budou stále divit rozladěným zákazníkům, kteří k tomu přeci nemají důvod, když konečně to LTE máme. LTE po Česku. Na letáčcích. 

Jenže LTE, na rozdíl od ementálu, není s více dírami lepší. 

BRAND24

Snad nás operátoři překvapí. Snad přestanou s prozatím nesmyslným bojem o vyšší rychlosti, které těžko v praxi využijete, soustředí  se na zvýšení pokrytí, kvality i kapacity tak, abychom z moderních mobilních dat mohli těžit v jejich pravém smyslu slova. Z plošného pokrytí nabízejícího dostatečnou rychlost i kapacitu sítě na to, aby FUP bylo opravdu jen abstraktním strašákem odrazujícím od připojení serverů na mobilní telefon.

Žít z klientů smířených s nízkou kvalitou a vysokou cenou bylo až příliš snadné. Snad nás naši mobilní operátoři nyní mile překvapí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).