Hlavní navigace

TESmedia zlevňuje kabelový Internet pro domácnosti

4. 12. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Stabilní cenovou hladinu na trhu s internetovým připojením po kabelové síti se rozhodl rozčeřit třetí největší kabelový operátor v České republice, společnost TESmedia. Počínaje 1. prosincem zdvojnásobila rychlosti u svých základních nabídek pro domácnosti a současně snížila povinnou zálohu na kabelový modem na polovinu.

Společnost TESmedia, třetí největší kabelový operátor na českém trhu a současně jedna ze čtyř firem sdružených v České asociaci kompetitivních komunikací (ČAKK) poskytujících v kabelové síti internetové připojení, zlevnila od 1. prosince přístup k Internetu o polovinu, resp. zdvojnásobila kapacitu základních nabídek. První varianta se mění z rychlosti 128/68 kb/s na 200/64 kb/s a druhá varianta se mění z rychlosti 256/64 kb/s na 350/64 kb/s (downstream/up­stream). Současně se snižuje povinná záloha na kabelový modem ze dvou tisíc korun na jeden tisíc korun. Důvodem tohoto kroku je dle TESmedia speciálně tento rok se zvyšující poptávka po internetovém připojení a současně skutečnost, že 20 procent uživatelů kabelových sítí požaduje vyšší rychlost. A dlužno podotknout, že při pohledu na některé webové stránky to není požadavek neopodstatněný.

Připojení k Internetu po kabelové síti nabízí v České republice čtyři společnosti (jež jsou zároveň členy ČAKK). Jedná se o Satt, Selfservis, TESmedia a UPC. Satt a Selfservis jsou kabelové sítě výrazně menší než kabelové sítě TESmedia a UPC, čemuž odpovídá i cenová hladina základních nabídek, která je v případě domácností více než dvojnásobná. Při bližším prozkoumání možností TESmedia a UPC by se na první pohled mohlo zdát, že TESmedia nabízí o chlup rychlejší a o chlup levnější internetové připojení. UPC má však o třetinu širší zpětný kanál a hlavně: TESmedia na své webové stránce upozorňují, že po přenesení 5 GB dat v jednom měsíci je firma oprávněna snížit rychlost připojení na 28 kb/s; zřejmě jako obranu zahraniční konektivity před notorickými stahovači. Jde o mírný pokrok – dříve byla nabídka TESmedia omezena 1 GB dat a další se musela dokupovat.

Satt* Selfservis TESmedia UPC
Ekv. Cena Ekv. Cena Ekv. Cena Ekv. Cena
Instalace - 1.500,– - 1.995,– - 1.495,– - 1.500,–
64 kb/s 64 kb/s 1.155,– 64 kb/s 1.200,– - - - -
128 kb/s 128 kb/s 2.205,– 128 kb/s 2.000,– 200/64 kb/s 999,– 128/96 kb/s 1.080,–
256 kb/s 256 kb/s 3.675,– 256 kb/s 3.600,– 350/64 kb/s 1.299,– 320/96 kb/s 1.480,–

Pozn.: Satt a Selfservis udávají rychlosti ve „standardním formátu“ (např. 64 kb/s), přestože kabelová televize má obyčejně jinou rychlost dopředného a zpětného kanálu. Jako „důležitější“ je však brán kanál dopředný, proto jsem se jeho rychlostí řídil i při rozdělení nabídek TESmedia a UPC, jež oba parametry komunikují odděleně. V úvahu není brána cena síťové karty, pronájem modemu apod.

* Satt má standardní instalační poplatek 1.500 korun. Ten platí pro rychlost 64 kbit/s. Pro rychlosti 128 kb/s a 256 kb/s je instalace zdarma.

TESmedia je oprávněna snížit přístupovou rychlost na 28 kbit/s po přenesení 5 GB dat v daném měsíci.

Vyjma kabelového přístupu k Internetu se TESmedia pod značkou NetConnect a skrze dceřinnou společnost TES Wireless pustila taktéž na pole bezdrátového přístupu k Internetu v licencovaném pásmu 3,5 GHz. Konkrétně se jedná o Děčín, Chomutov, Kralupy nad Vltavou, Litvínov, Louny, Most, Neratovice, Prahu, Příbram a Ústí nad Labem. Zásadní předností firmy je, že jako jedna z mála zveřejňuje na webové stránce ceník. :-) Ceny jsou standardní, zajímavostí nabídky je tzv. MultiNet, což je alternativa s neomezeným přenosem a sdíleným přístupem, která umožňuje minimálně třem lidem pořídit si internetové připojení s měsíčním poplatkem 990 korun, což znamená přístup k poště a surfování. NetConnect poskytuje zkrátka oficiálně to, co řada zákazníků jiných ISP používá neoficiálně.

TESmedia by se ráda do budoucna pustila do některých zajímavých projektů. Záměrně přeskakuji nejrůznější plány na poli multimédií, protože na českém Internetu je má každý druhý, a ve finále kde nic, tu nic. Atraktivní mi přijde spíše služba Speed on Demand: bude-li uživatel potřebovat krátkodobě navýšit kapacitu internetového připojení (například na jednorázový download), může tak učinit na rychlosti 512 kb/s či 1.024 kb/s. TESmedia taktéž chystá spolupráci s výrobci konzolí Playstation 2 a Xbox na podporu jejich platforem OnLine, resp. Live, i když k vzhledem k architektuře obou služeb těžko říci, jak si to vlastně představuje. Tvrdí však, že 30 procent zákazníků TESmedia používá kabelovou síť pro hraní online her. Dále jsou chystanou perličkou kabelové modemy s módní WiFi.

Tipy C

Kabelová síť TESmedia má v současně době 84 tisíc zákazníků, přičemž připojení k Internetu je možno poskytovat na 45 procentech zásuvek. Pokryta je Praha 8, 9 a dále Děčín, Kralupy nad Vltavou, Neratovice, Teplice a částečně Dubí, Krupka, Litvínov a Meziboří. Penetrace připojení k Internetu dosahuje v místech s tříletou tradicí v poskytování služeb pěti procent, v ostatních případech jsou to asi tři procenta. V příštím roce očekává TESmedia růst o tři až čtyři procentní body. Expanze do dalších lokalit se zatím neplánuje, pouze 10procentní růst v již obsazených místech. To si vysvětluji velkou zadlužeností telekomunikačního sektoru. Kabelová síť je v současnosti připojena 100 Mb/s do peeringového střediska NIX.CZ a dvakrát po 10 Mb/s do zahraničí skrze CECOM a GlobTel.

6. srpna se v Lidových novinách objevila zpráva, že konsorcium Betrari Holding vedené J.P.Morgan koupilo druhého největšího kabelového operátora na českém trhu, společnost Intercable CZ, jejímž majitelem byl skrze firmu Vision Networks nizozemský telekomunikační koncern KPN, který se potýká se značnými dluhy. J.P.Morgan přitom společně s Baring Communications Equity vlastní TESmedia. Pokud by došlo ke spojení Intercable CZ a TESmedia, vznikla by společnost velikostí se rovnající UPC, jež by měla kolem 400 tisíc zákazníků. Návrh fúze se již několik měsíců povaluje na stole Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který by snad měl rozhodnout do 14 dnů. Není tajemstvím, že konzervativní Intercable CZ na své infrastruktuře Internet již dlouho testuje, takže by se nabídka TESmedia mohla razantně rozšířit.

Přes kterou kabelovou síť byste byli nejraději připojeni?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).