Hlavní navigace

Test placených kanálů v pražském DVB-T2 nebude časově omezen od 8:00 do 17:00

25. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

České Radiokomunikace potvrdily, že na podzim vyzkouší v rámci experimentu DVB-T2 vysílání v rozlišení Ultra HDTV (4K). Obsah dodá Česká televize.

Bez časového omezení budou moci České Radiokomunikace letos na podzim v rámci experimentu zemské digitální televize druhé generace (DVB-T2) zkoušet placenou pozemní televizi. Sdělil to generální ředitel společnosti Michal Čupa. České Radiokomunikace nedávno získaly svolení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na prodloužení testu DVB-T2 v Praze do ledna příštího roku. Nadále však platí, že nekódované vysílání může firma šířit pouze v pracovní dny od 8:00 do 17:00 hod.

K TÉMATU: Test DVB-T2 v Praze bude pokračovat, na podzim na něj naváže vysílání ve 4K

“Ve zbývajících časech jsou České Radiokomunikace oprávněny šířit pouze technický signál vhodný pro měřící účely. Výjimkou budou programy v rámci placené televize, kde vysílání programů nebude časově nijak omezeno. Na základě vydaného povolení mohou České Radiokomunikace experimentálně vysílat v Praze ve standardu DVB-T2 do 10. 1. 2014,” uvedla firma. Časové omezení testů si vymohl bývalý předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, který se obával, že by České Radiokomunikace na volné vysílání DVB-T2 nalákaly velký počet diváků a jimi by pak “vydíraly” ČTÚ s požadavkem na stálý kmitočtový příděl pro DVB-T2.

ČTĚTE TAKÉ: Obsah pro pražský test 4K dodá Česká televize, pro diváky ale nebude dostupný

„Standard DVB-T2 představuje mezník ve vývoji televizního vysílání, neboť podpoří efektivní propojení dvou nejsilnějších soudobých médií – televize a internetu. Pro diváky se tím otevřou zcela nové uživatelské možnosti, včetně interaktivity. O výsledcích dosavadních testů a pilotního projektu budou České Radiokomunikace informovat ČTÚ i odbornou veřejnost, mimo jiné i v rámci inovačních workshopů, které budou pravidelně pořádat,“ slibuje Michal Čupa. V rámci interaktivních služeb bude firma vyvíjet aplikace zaměřené na vzdělávání, zdravotnictví a další oblasti. “Chceme tak demonstrovat výhody nového standardu,“ dodal šéf Českých Radiokomunikací.

MMF24

DOKUMENT: Představy ČTÚ o rozvoji vysílání DVB-T2 v České republice

Operátor chce po dobu několika měsíců testovat také vysílání v rozlišení Ultra HDTV (4K), obsah pro tento experiment dodá Česká televize. Ta už dříve serveru DigiZone.cz potvrdila, že půjde o krátké technické smyčky, které nebudou určeny k veřejnému příjmu. Ultra HDTV má čtyřnásobně vyšší rozlišení než nyní používané Full HD. “Primárním účelem testu je technický výzkum, ověření funkcí nových technologií a s tím spojené budoucí využití poznatků z experimentu ve prospěch jak jeho účastníků, tak veřejnosti,” ujistily České Radiokomunikace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).