Hlavní navigace

Tim Berners-Lee: naše práva jsou porušována, potřebujeme globální online ústavu

12. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Duchovní otec World Wide Webu volá po dokumentu, který by určil mezinárodní standardy otevřeného webu a zajistil jeho uživatelům ochranu soukromí a svobodu slova.

Před 25 lety sepsal úplně první návrh projektu, v rámci kterého následně začal vznikat World Wide Web, dnes Tim Berners-Lee usiluje o vznik mezinárodního dokumentu, který by se stal garantem základních principů Webu, zejména jeho otevřenosti a neutrality. Online ústava by současně měla zajistit všem uživatelům Internetu základní práva. Kromě zásad ochrany soukromí, svobody slova a principu anonymity by měl dokument zohledňovat i například oblast autorských práv. 

„Naše práva jsou stále více porušována a je zde nebezpečí, že si na to zvykneme. U příležitosti 25. výročí bych na vás chtěl apelovat, abychom všichni vzali Web zpět do vlastních rukou a definovali, jak by měl vypadat v následujících 25 letech,“ vyzval Berners-Lee.

V boji za zachování a respektování soukromí uživatelů se Berners-Lee aktivně angažuje delší dobu. Již před pěti lety varoval před stále větším rizikem, že vlády i soukromé společnosti budou sledovat místa, která lidé v online světě navštěvují, i to, co tam dělají, budou takováto data shromažďovat a následně využívat k vytváření co nejucelenějšího obrázku o jejich aktivitách, zájmech a preferencích.

Zdroj: The Guardian

BRAND24

Podle Berners-Leeho čelí Web stále rostoucím útokům ze strany vlád a vlivu soukromých společností. Definování pravidel v zamýšleném dokumentu by mělo zajistit, že Web do budoucna budeme moci považovat za otevřený a neutrální systém.

„Dokud nebudeme mít otevřený, neutrální Internet, na který se budeme moci spolehnout bez obav, co se děje za jeho zadními vrátky, nemůžeme mít otevřenou vládu, dobrou demokracii, řádnou zdravotní péči, propojené komunity a rozmanitost kultury. Není naivní se domnívat, že toho můžeme dosáhnout, ale bylo by naivní si myslet, že to přijde samo,“ uvedl Berners-Lee.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).