Hlavní navigace

TIP: Chraňte se před vlezlými aplikacemi (a hloupými přáteli) na Facebooku

12. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nejpodstatnější nastavení týkající se Aplikací na Facebooku? Nejspíš to, které zamezí aby aplikace používané přáteli získaly přístup k vašim informacím bez vašeho vědomí.

Jedna velmi zvláštní vlastnost  modelu aplikaci na Facebooku je ta, že pokud někdo používá aplikaci, tak je přes něj se možné dostat k informacím o jeho přátelích. Přátele takového člověka o tom samozřejmě nebudou vědět. A pokud sami aktivně nezmění nastavení soukromí na Facebooku, stanou se velmi brzy oběťmi některé ze stovek tisíc pochybných aplikací, které existují jenom proto, aby sbíraly data uživatelů.

Pokud přejdete na „Nastavení účtu“ („Account Settings“) můžete si vybrat záložku „Aplikace“ („Applications“) – dole v ní najdete volby týkající se soukromí a aplikací. První z nich, ta nejpodstatnější je „Aplikace, které používají ostatní“ („Apps others use“). Po kliknutí na „Upravit“ („Edit“) můžete vybrat, které z vašich informací mohou aplikace získávat přes vaše přátele. Pokud nechcete aby se zcela cizí aplikace dostaly k informacím o vás prostřednictvím vašich přátel, tak prostě zrušte všechna zaškrtnutí, která zde vidíte.

KL24

Poznámka - pokud vám není jasné jak to funguje, tak je to jednoduché. Někdo z vašich přátel naletí na zcela 100% originální a nesmírně nutný kvíz, který je aplikací pro Facebook. Samozřejmě této podvodné aplikaci (na Facebooku jich najdete tisíce) dá práva k přístupu k svým informacím, ale bohužel také aplikace získá přístup k informací o vás – prostě jenom proto, že jste s tímto člověkem v „přátelském“ vztahu. Takto funguje model aplikací Facebooku již roky – v normálních případech to dává smysl, protože umožňuje vytvářet aplikace, které slouží ke kontaktům s přáteli, například společnému hraní her. Ale od samého počátku je právě tento model masově zneužíván pro obrovský „data-mining“. 

Pamatujte, navzdory populární představě, že Facebook umožňuje zachovat soukromí, jde pouze o představu vyvolanou Facebookem. To že nějaký příspěvek či fotografii označíte jako „jenom pro přátele“, vám soukromí nezajistí. Facebook je Internet a Internet je a bude „veřejný prostor“. Cokoliv na Internet (a tím i Facebook) umístíte,  umisťujete do veřejného prostoru. Sice můžete zkoušet používat různé metody jak umístěné informace „znepřístupnit“, ale nemůžete se na ně spoléhat. V případě Facebooku se nemůžete spoléhat navíc vůbec na nic. V historii má nejenom dostatek omylů (kdy došlo k zpřístupnění neveřejných informací), ale také řadu záměrných kroků postupně zveřejňujících více a více našich informací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).