Hlavní navigace

TIP: Skryjte, s kým jste přáteli na Facebooku

Daniel Dočekal

Jedno z základních vhodných nastavení lepšího „soukromí“ na Facebooku je skrytí toho, s kým se na Facebooku přátelíte. Ve výchozím nastavení je samozřejmě tato informace volně dostupná.

Pokud se domníváte, že na Facebooku můžete mít soukromí, tak na to samozřejmě rovnou zapomeňte. O téhle sociální síti platí hlavně „co neví, to nepoví“. Přesto, pokud Facebook používáte, je vhodné si některá nastavení nastavit jinak. Tak, aby případné poskytování informací o vás bylo alespoň trochu ztíženo.

Přejděte na svůj profil (což by v zásadě měla být TIMELINE) a pod úvodní fotkou přejděte na „Přátele“ („Friends“). Měla by k tomu ostatně jít použít i adresa www.facebook.com/friends. V horní části vpravo najdete „Upravit“ („Edit“) a zde jedinou volbu týkající se přátel. „Kdo uvidí seznam vašich přátel?“  („Who can see your friend list?“).

Na výběr máte tradiční možnosti Veřejný, Přátelé, Pouze já, Vlastní nastavení a případně volbu ze seznamu (lists),  které jste si vytvořili. V nejjednodušším případě je vhodné si nastavit „Pouze já“. S pomocí „Vlastní nastavení“ můžete ještě vybírat „Přátele přátel“ a případně pouze některé konkrétní uživatele (a můžete i vyjmenovat ty, kterým nechcete přehled ukazovat).

Pamatujte, navzdory populární představě, že Facebook umožňuje zachovat soukromí, jde pouze o představu vyvolanou Facebookem. To že nějaký příspěvek či fotografii označíte jako „jenom pro přátele“, vám soukromí nezajistí. Facebook je Internet a Internet je a bude „veřejný prostor“. Cokoliv na Internet (a tím i Facebook) umístíte,  umisťujete do veřejného prostoru. Sice můžete zkoušet používat různé metody, jak umístěné informace „znepřístupnit“, ale nemůžete se na ně spoléhat. V případě Facebooku se nemůžete spoléhat navíc vůbec na nic. V historii má nejenom dostatek omylů (kdy došlo k zpřístupnění neveřejných informací), ale také řadu záměrných kroků postupně zveřejňujících více a více našich informací.

Našli jste v článku chybu?