Hlavní navigace

Tomáš Koška: S Windows je víc zábavy

27. 4. 2005
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Ředitel divize Windows Client a Microsoft Office české pobočky Microsoftu uznává, že Windows XP nejsou tak bezpečné, jak by měly být, a že Microsoft je rád, že je tu Firefox, i když IE je prý lepší. Každá druhá instalace Windows v ČR je však nelegální a testy legálnosti se budou brzy týkat i Windows 2000.

V současné době je stále velmi živá debata ohledně šancí Firefoxu jako soupeře MS Internet Exploreru. Jak v Microsoftu vnímáte tuto novou konkurenci?

Na úvod je nutné říct, že každá konkurence je dobrá. Takže asi nemůžeme říci, že bychom byli rádi, že Firefox získává podíl na trhu, ale jsme rádi, že je tu někdo, vůči komu můžeme vylepšovat náš produkt. Pravdou je, že zhruba od podzimu, kdy Firefox zahájil svůj větší nástup, jsme zaznamenali zhruba šestiprocentní odliv našich uživatelů od Internet Exploreru (IE).

1619

Tomáš Koška

  • vystudoval obor aplikovaná lingvistika a informační technologie na McGill University v Montrealu
  • do společnosti Microsoft nastoupil v roce 1996 jako pracovník oddělení technické podpory
  • od léta roku 2003 vede produktové divize Microsoft Office a Windows Client V současnosti navíc studuje ekonomii na Vysoké škole ekonomie a managementu v Praze

Jakým způsobem tato čísla zjišťujete?

Především máme oddělení, které se zabývá sledováním konkurence podle jednotlivých zemí. Přesnou metodologii neznám, ale pokud vím, jde o náhodné modelování chování uživatelů Internetu přes široké spektrum stránek. Náš odhad pro Českou republiku je čtyři až šest procent uživatelů, kteří používají Firefox, přičemž jde většinou o lidi orientované na svět informačních technologií.

Jaké důvody podle vás tyto lidi vedou od MS IE?

V ČR vždy existoval fenomén, který se v angličtině označuje jako „anything but Microsoft“, který znamená, že určitá skupina lidí se snaží vždy používat něco jiného než software od nás. Nás samozřejmě mrzí, že nepoužívají náš produkt, ale nemyslím si, že by důvody pro přechod spočívaly v odlišnostech těchto programů – IE 6 na WinXP se SP2 se ohledně funkčnosti příliš neliší od Firefoxu. Navíc u Firefoxu si myslím, že lidé nejsou tak dobře informováni o nových bezpečnostních záplatách jako u IE.

Na druhou stranu je fakt, že většina bezpečnostních hlášení se stále týká spíše IE…

Já sice nemám po ruce přesné statistiky těchto hlášení, ale určitě není dobré měřit kvalitu produktu podle počtu vydaných záplat. My samozřejmě uznáváme, že software není dokonalá věc, ale v poslední době se na bezpečnost zaměřujeme opravdu důkladně a věřím, že objevených chyb bude stále méně.

Každopádně ne vždy to tak působí. Například firewall, aktivovaný po instalaci Service packu 2 na Windows XP, neumožňuje filtrovat odchozí provoz. Není to tak trochu ústupek vůči bezpečnosti, když velká část současných rizik pro běžné uživatele spočívá v existenci spywaru, adwaru a jiných „slídilských“ škůdců?

Opravdu jej není možné zapnout?… Je pravda, že naší cestou je spíše podpora nového antispywaru, který už nabízíme nyní.

Takže cílem je zachovat stávající koncept Microsoftu, usilující o co nejpohodlnější práci běžného uživatele?

Přesně tak. Popularita produktů Microsoftu vždycky stavěla na masách lidí. Já jsem měl dlouho na starosti Office, takže si pomohu příměrem odtud – už dlouho máme například k dispozici českou gramatiku pro Office, ale stále ji ladíme dokola, než abychom ji dali na trh za každou cenu. Musíme totiž brát v potaz to, jakého množství lidí se náš software týká. A to platí i pro ten Internet Explorer: musí být postaven i pro lidi, kterým je 60 let a vidí něco takového poprvé.

Myslíte, že Firefox je o tolik náročnější třeba na ovládání?

V ovládání možná ani ne – sám jsem Firefox asi dva týdny používal, a ačkoliv jsem zvyklý na IE, jistě bych si za určitých okolností na jiné uživatelské rozhraní zvyknul. Výhoda IE je však spíše ve stejném ovládání s Windows. Naším cílem je totiž vždy maximální integrace produktů.

Konkurenci ze strany open-source komunity čelí Microsoft i na poli kancelářských balíků. Jsou zde podmínky podle vás stejné jako u prohlížečů?

Určitě ne. Firefox vs. IE je jeden produkt, který je zdarma vs. jiný produkt, který je zdarma. U Office půjde vždy hlavně o přidanou hodnotu. Tudíž my vždy budeme muset přesvědčovat zákazníky, že peníze za Office se jim vyplatí. A taková debata se nemůže odehrávat v podobě „Office umí tenhle příkaz a Open Office jej neumí“, protože by nikam nevedla, ale musíme uživatele přesvědčit o tom, že jde o komplexní software propojený s řadou dalších programů a technologií pro práci s informacemi.

Budou tyto nové technologie znamenat třeba i zdražení Office?

Řekl bych že ne, že konkurenční boj povede k jejich zlevnění. Ostatně i dnes nabízíme např. slevy pro studenty. Navíc přijdou nové technologie a nové verze Office podle naší nové politiky diverzifikace produktů podobně jako u Windows.

Co přesně to znamená?

Znamená to, že budeme během několika let uvádět nové produkty – první bude Windows Media Center Edition, operační systém pro domácí zábavu. Jde o kombinaci multimediálního zařízení a počítače, tedy něco jako druhý počítač do domácnosti. Součástí tohoto směru je pak i naše spolupráce s Českým Telecomem na projektu digitální domácnosti.

Máte už nějakou přesnou představu, co všechno by mělo být výsledkem této spolupráce?

Windows Media Center Edition (WMCE) bude dodáván jen ve spojení se speciálními počítači, které vypadají podobně jako např. DVD přehrávače s dálkovým ovládáním. Na obrazovce si potom budete moci vybírat třeba z televizních programů to, co vám vyhovuje, zastavit, nechat cokoliv nahrávat na harddisk atd. Kromě toho budou tyto počítače samozřejmě umožňovat přehrávání DVD disků s video a audio obsahem. Další funkcí je rozhraní pro informační služby, které budou poskytovat společnosti jako Reuters, operátoři jako Český Telecom jistě využijí možnosti pronájmu filmů a hudby. Také by měl být možný např. i online banking – potenciálních služeb se nabízí celá řada a my bychom jich samozřejmě chtěli mít co nejvíce, aspoň šest při uvedení tohoto WMCE na trh.

S vaší poznámkou o nutnosti přesvědčit uživatele k používání legálních kopií vašeho softwaru souvisí stále probíhající program Výhody legálních Windows, který jste spustili v České republice jako v jedné ze čtyř prvních zemí na světě. Máte už vyhodnoceny nějaké poznatky z jeho běhu?

Pro program Výhody legálních Windows jsme vybrali země podle míry pirátství. Česká republika je oblastí se střední mírou a naše zjištění tomu odpovídají. Ukázalo se, že každý druhý uživatel, který se připojil z domova, používal nelegální kopii Windows.

Jak konkrétně jste to zjišťovali? Podle licenčního čísla?

O tom se nemůžeme příliš přesně bavit, aby nám to lidé neprokoukli, jde o složitý mechanismus. Zjednodušeně řečeno lze říct, že pokud si nejsme jisti, zda je uživatel nelegální, pak jej požádáme, aby opsal údaje z nálepky, které se s Windows distribuují. Když ji nemá, může se aktivovat. Pokud tyto dva body není schopný splnit, doporučíme mu, aby si pořídil legální Windows. V budoucnu pak budeme mít legalizační nabídku, kde si je bude moci koupit za cenu, za kterou se Windows prodávají s novým počítačem.

Každopádně kritické bezpečnostní updaty budou distribuovány stále všem uživatelům, protože jsme si vědomi, že nechat polovinu „ekosystému“ nechráněnou si nemůžeme dovolit. Legálním uživatelům se budeme snažit přidávat vždy něco navíc – nedávno jsme například najali fotografa pro pozadí do Windows. V budoucnu to bude třeba nový Internet Explorer, antispyware, antivir a další.

Myslíte, že nelegální uživatele přesvědčí výhody v podobě programů, jejichž obdobu si mohou získat zdarma z jiných zdrojů?

Přesvědčí nepřesvědčí. Určitě jde o jeden z argumentů, které prodejce počítače může použít. Na nových počítačích totiž pirátství výrazně klesá. Noví uživatelé totiž chtějí mít klid a mít všechen software v pořádku, už jen kvůli podpoře. Jistě to bude chvíli trvat, ale to povědomí o výhodách se jistě v myslích lidí uchytí.

Proč se vlastně Výhody legálních Windows vztahují pouze na Windows XP?

Určitě se budou vztahovat i na novější verze Windows, těch starších zřejmě ne. Jsou totiž technologicky zastaralé. Bylo by to však zajímavé, protože nelegálních uživatelů je tam podstatně víc, avšak my nechceme vytvářet přidanou hodnotu pro uživatele Windows 98, raději bychom, aby přešli na nové verze.

Ovšem třeba Windows 2000 jsou pořád dost rozšířené.

U nich nějaké ověření legálnosti určitě mít budeme, stejně tak dojde i na jiné produkty. Půjde o postupný proces při přechodu na nové generace produktů, žádný rychlý skok. Detaily však ještě nejsou známy, takže opravdu nevím, kdy a do jaké míry se to dotkne třeba Office.

Když už mluvíme o změně morálního klimatu ohledně legálního softwaru, i Microsoft s ním měl nedávno jisté problémy. Loni na podzim se ukázalo, že pro úpravu některých zvukových souborů na instalačním CD Windows XP byla použita cracknutá verze zvukového editoru SoundForge. Od té doby už jsem o tom případu neslyšel, ale spoustu lidí by určitě zajímalo, jak se k tomu Microsoft nakonec postavil…

Bohužel o tomto případu toho moc nevím.

(Jiří Grund, tiskový mluvčí, který byl přítomen při rozhovoru): Na ten případ si vzpomínám, jen nevím, jak přesně to dopadlo. Určitě to však bylo tak, že Microsoft má všechno legální.

Dobrá, vraťme se raději ještě k tématu bezpečnosti. Česká pobočka Microsoftu spustila nedávno akci, při níž je možné na pobočky společnosti Comfor přinést počítač, kde jej prohlédnou, nainstalují SP 2, odstraní případné viry apod. Znamená to, že Windows po instalaci nejsou bezpečné?

Svět se mění. Pokud někdo má Windows dva roky a za celou dobu se nestará o jejich údržbu či zabezpečení, nepoužívá antivir apod. Povědomí o nutnosti se chránit je pořád malé. Uznáváme a jasně říkáme, že Windows XP bez SP 2 nejsou bezpečné. Ne každý si jej může stáhnout nebo o tom ani neví, ovšem Microsoft těmto lidem může jen pomoci se informovat, zbytek je na nich.

Windows jsou ovšem často kritizovány proto, že je například není možné efektivně používat s omezenými právy – jinými než administrátorskými. To by přece leccos běžným uživatelům usnadnilo, kdyby se nemuseli bát, co všechno se jim může stát při „plných“ právech…

To je pravda, ovšem to je problém i těch programů, které vyžadují zápis do registrů. Když jim nedáme, co chtějí, nebudou správně fungovat.

Ovšem třeba uživatelé Linuxu těmito problémy netrpí. Registrujete i přechody uživatelů od Windows na Linux?

Na desktopu jde o minimální množství, u serverů je to něco jiného. Srovnám-li to se situací u Open Office, docela mne i překvapuje, jak málo lidí na desktopu na Linux přechází. Instalace Linuxu si pro sebe dělíme na 24 hodinovou a na trvalou. Do prodejní sítě jdou dnes zhruba dvě procenta s Linuxem, z čehož zhruba polovina, možná víc, je 24 hodinový Linux, takže jediný důvod, proč tam je, je cena. Vzápětí je totiž nahrazen nelegálními Windows. Pro nás je tento scénář možná lepší než nic, ale určitým způsobem to svědčí o popularitě Linuxu – jedna věc je jeho pověst a druhá skutečnost.

Je pro vás tedy lepší nelegální uživatel Windows než Linuxu?

Takhle na to asi nemůžu odpovědět… Pro nás je rozhodně nejlepší legální uživatel Windows.

Jiří Grund: Spíš si všímáme toho, že co se týče Linuxu na desktopech, tak se o něm sice mnohdy mluví, ale podle čísel se z jeho zastánců často stávají nelegální uživatelé Windows.

Opravdu nikdo z nich si Windows nekoupí?

Asi ano, ale je pravda, že koupit samotné Windows není tak jednoduché. My se snažíme usnadnit výběr lidem při koupi nového počítače. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby v prodejnách Linux vůbec nebyl, ovšem to ovlivnit nemůžeme, takže usilujeme o to, aby lidé měli na výběr nový počítač s Windows i Linuxem ve srovnatelné cenové kategorii. Windows pořizované zvlášť jsou potom dražší.

Není to trochu chyba?

Asi ano, proto nyní budeme nabízet přechod na Windows za stejnou cenu jako s novým počítačem. Bohužel jsme s Windows na poměrně regulovaném trhu – musíme držet stejné ceny v zemích EU apod.

Opravdu? Záleží to jen na vás, nebo spíš na EU?

Není to ani tak na nás, ale je otázka, zdali by se cenovými rozdíly něco změnilo. Měl jsem možnost zúčastnit se projektu v Rusku, kdy jsme mimo Moskvu zlevnili Windows o 50 procent a na prodeji se to vůbec neprojevilo.

To je opravdu zajímavé. Vidím ale, že už musíme končit, takže ještě bonusovou otázku na konec: když na vaši bezpečnostní prohlídku přinese někdo počítač s Linuxem, prohlédnete mu ho?

Proč ne… Když bude mít dostatečné rozšíření paměti, budeme se ho samozřejmě snažit získat pro Windows.

BRAND24

Protože jsou bezpečnější?

Protože bude mít víc zábavy :)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).