Hlavní navigace

Toshiba 39L4333DG: výborný obraz i zvuk, parádní kombinace cena/výkon

18. 9. 2013
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

S perfektním plošným podsvícením, zajímavou cenou, vlastnostmi i úhlopříčkou přichází základní „chytrá“ řada Toshiby. A nabízí opravdu hodně!

Přístroje z řady L4 jsou základními modely chytrých televizorů Toshiba. Mají ale zabudovánu spoustu dalších technologií, jako například podporu nahrávání a přenosu audia a videa přes kabel MHL, což obstarává jedno rozhraní HDMI (užitečné je to u tabletů a chytrých mobilů). Jsou tu ale i bezdrátové technologie WiFi a Intel WiDi a připravena už je i podpora WiFi Miracast, protože WiDi pomalu ale jistě končí. Multimédia můžete přehrávat po domácí síti přes DLNA a samozřejmě je tu i přístup na webové stránky, a to jak „otevřený“, tak přes specializované widgety. Doplňuje ho příprava pro telefonování přes Skype a funkční HbbTV pracující i v našich podmínkách. Nechybí ani systém Toshiba Cloud TV, který pomůže například ve vyhledávání obsahu a jeho sdílení s přáteli. Vše je ale – stejně jako u modelu 40L6363D – zatím nenavázáno na české podmínky a úpravy jsou slíbeny do nějaké podzimní aktualizace.

L4 jsme dostali zapůjčenu v úhlopříčce 39", tedy 99,1 cm (12.999 Kč), nabízí se však i v 81 (10.499 Kč) a dokonce i ve 127 cm (19.999 Kč). Nicméně ať si vyberete jakoukoli, vždy bude mít obrazovku s rozlišením Full HD s plošným podsvícením Direct LED, tunery DVB-T/C a trojici HDMI spolu se dvěma rozhraními USB. I když se na webu mluví jen o jediném.

V recenzi se budu často odvolávat na Toshibu 40L6363D, tedy televizor z řady L6. Jsou si totiž firmwarem hodně podobné a stejný je i dálkový ovladač. Panel je ovšem zcela jiný a ne, že by se mi přímé podsvícení Direct LED nezamlouvalo více…

Toshiba 39L4333DG představuje kombinaci matně černé opepřené bytelnou nohou spojující podstavec s panelem.

Toshiba 39L4333DG představuje kombinaci matně černé opepřené bytelnou nohou spojující podstavec s panelem.

Instalace delší, ale kompletnější

Je shodná s Toshibou 40L6363D, takže vás povětšinou odkáži tam. Vše se opět dělá jen na nemoha obrazovkách, je to svižné a i WiFi se instaluje přes softwarovou klávesnici pohodlně. Ladil jsem pouze DVB-T, takže to bylo rychlé a nejinak tomu bylo i se setříděním kanálů.

S televizorem dostanete v této kategorii nadstandardní dálkový ovladač, který nejen že výborně vypadá, ale má i výtečné rozložení a záběr.

S televizorem dostanete v této kategorii nadstandardní dálkový ovladač, který nejen že výborně vypadá, ale má i výtečné rozložení a záběr.

Pohodlné ovládání

Dálkový ovladač je stejný jako u Toshiby 40L6363D a to znamená, že je na televizor za 12.999 Kč vysloveně luxusní. A to nejen tím jak vypadá, ale i tím jak pracuje. Má samostatný multimediální blok s kompletní sadou samostatných tlačítek a po ruce máte všechna, která nejvíce potřebujete. Snad jen List vyvolávající seznam kanálů mohl být umístěn lépe, resp. rovnou přesunut na OK. To totiž nemá žádnou funkci ani v tuneru ani v multimédiích.

Menu nastavení je přehledné a dobře ovladatelné, čemuž napomáhá možnost kolovat. Někdy ovšem trvá i u tohoto televizoru trochu déle, než naběhne. Typicky v multimédiích, kde omezenou nabídku vyvoláte přes tlačítko Quick.

V multimédiích je pak ovládání trochu náročnější, protože v souborovém manažeru se kolovat nedá a neukazuje titulkové soubory.

Jak vidíte, EPG je bez obrazu (zvuk k dispozici je) a byť jen náznaku podrobnějších informací k pořadu. Ty se musí vyvolat dalším tlačítkem na novou obrazovku. Pořady pro další multiplexy naběhnou až poté, co na ně fyzicky vstoupíte.

Jak vidíte, EPG je bez obrazu (zvuk k dispozici je) a byť jen náznaku podrobnějších informací k pořadu. Ty se musí vyvolat dalším tlačítkem na novou obrazovku. Pořady pro další multiplexy naběhnou až poté, co na ně fyzicky vstoupíte.

Osmidenní EPG se zvukem

Guide, tedy EPG, nabídne pouze zvuk a pořady bez podrobnějších informací a časů začátku a konce. Ty vyvoláte přes „i+“. Pořad můžete přes EPG i nahrávat nebo se na něj nechat upozornit, televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil.

Přehled pořadů se stahuje po fyzickém vstupu na nový multiplex a po přepnutí kanálu se vám z EPG vyfiltrují tři druhy pořadů: „právě vysílaný“, „další“ a volba „také“ ukazující náhodný pořad odjinud.

Ani u tohoto přístroje v EPG zatím nepracovala čeština, takže i zde budete čekat na podzimní aktualizaci, což se týká i chytré části televizor, zabudování českých widgetů apod.

Menu je velice dobře ovladatelné, část Možnosti nabídne mj. ovlivnění spotřeby, nastavení HDMI výstupu a spuštění HbbTV.

Menu je velice dobře ovladatelné, část Možnosti nabídne mj. ovlivnění spotřeby, nastavení HDMI výstupu a spuštění HbbTV.

Značné možnosti úprav

Ty jsou opravdu velké, a to nejen na televizor dané třídy a cenové relace. Například obraz nabídne – mimo jiné – regulaci podsvícení, barvy a jejího tónu, některé přednastavené volby pak otevřou nastavení pokročilé či dokonce expertní. V nich pak upravíte všechno možné, včetně možnosti vypnout automatickou regulaci podsvícení a čidlo jasu, nastavení úrovně černá/bílá, nebo můžete provést detailní nastavení barev podle modelu RGB. V menu Obraz také ovlivníte chování pořadu ve formátu 4:3 a co jsem si všiml, reagoval televizor správně.

Přednastavených obrazových režimů je šest, včetně třech „Hollywoodských“ a jsou dobře odlišeny. Zvuk přednastavené režimy nemá, upravujete ho jednotně přes basy (jde ovlivnit i jejich zvýraznění) a výšky. Jsou tu i volby pro tzv. stabilní zvuk, hlasitost jdoucí do sluchátek a například i výběr reproduktorů. 

Možnosti úprav obrazu a zvuku vám jsou k dispozici i při přehrávání multimédií a ovlivnit jdou prakticky všechny parametry.

Co se týče úpravy poměrů stran obrazu už jsem zmiňoval možnosti v menu Obraz. Vše doplňuje tlačítko na dálkovém ovladači.

Pokud chcete, aby vám fungovalo HbbTV, musíte ho nejprve povolit v menu Možnosti.

Do chytrých funkcí se dostanete buď přes tlačítko domečku, které vás odvede do rozcestníku s oknem aktuálně běžícího programu, počasím, datumem, možností vstoupit do Premium Apps, na Twitter apod., nebo přes zřetelnou ikonu obličeje. Ta vás do Premium Apps vezme rovnou. Počítejte ale zatím s tím, že tady žádné domácí widgety nenajdete a řada funkcí bude potlačena. Jak bylo řečeno, tyto části televizoru ještě nejsou lokalizovány. To se očekává až někdy na podzim spolu s navázáním na české prostředí.

Na Toshibě pracovala i novinka, iVysílání ČT. Najdete ho v části HbbTV a zatím je ve zkušením provozu.

Na Toshibě pracovala i novinka, iVysílání ČT. Najdete ho v části HbbTV a zatím je ve zkušením provozu.

Měření spotřeby

Televizor jsem měřil hned po instalaci, obraz byl v režimu Standardní, čidlo automatické regulace jasu zapnuto stejně jako a automatická regulace podsvícení (režim Vysoká). Zvuk je bez přednastavených režimů a televizor si v tomto okamžiku vzal 47 W s rozmezím 38 až 59 W. Oficiálně vzato se udává 48 W při roční spotřebě 67 kWh. Televizor je tak zařazen do energetické třídy A+.

Ekologických voleb je minimum a jsou různě rozptýleny v menu. Tlačítko úplného vypnutí televizor nemá, pouze elektronické, vypnout panel a nechat puštěný pouze zvuk nejde.

Souborový manažer nabízí v multimédiích, v části videa, takovéto prostředí s náhledem jednotlivých video souborů. Titulkové soubory (srt, sub) nezobrazuje a v nabídce nelze kolovat.

Souborový manažer nabízí v multimédiích, v části videa, takovéto prostředí s náhledem jednotlivých video souborů. Titulkové soubory (srt, sub) nezobrazuje a v nabídce nelze kolovat.

Slušná kompatibilita zatím bez češtiny v titulcích

Do multimédií promítaných přes USB se dostanete přes tlačítko obličeje a nebo přes Home (domeček) a část Premium Apps, kde je i vstup na internet, Skype apod. Už zde vidíte rozdělení na hudbu, videa a fotografie, takže můžete zvolit rovnou to, co si přejete spustit. V souborovém manažeru, kterému naběhnutí chvilku trvá, narazíte na omezené zobrazování dlouhých názvů souborů nicméně s terabajtovým diskem Freecom Mobile Drive Sq TV zaplněným z asi 90 % neměl jedinou potíž.

Ve fotografiích ovšem pouze nabízí miniaturizovaný náhled se zobrazením snímku a jeho vytvoření chvíli trvat může a bude. Samotné zobrazování fotografií v JPG, PNG i BMP bylo už ale svižné a kupodivu se ukazovaly i snímky ve 3D, byť tentokráte jako dva snímky vedle sebe. Alespoň ale vidíte obsah, což je rozhodně lepší než nic.

Hudba už je zobrazována tradičně, tedy jako běžný adresářový seznam, a přehrávala se v MP3 i WMA v nejvyšších datových tocích, Bohužel zde se ukazuje zmiňovaná chyba nezobrazování dlouhých názvů souborů a jejich koncovek nejvýrazněji. Ukázaly se ale i výborné zvukové vlastnosti tohoto televizoru k čemuž se ještě dostanu.

Ve filmech s externími titulky počítejte absencí češtiny (dotyčné písmeno zcela vypadne) a i zde se prý čeká na podzimní aktualizaci. Nicméně kompatibilita je rozhodně solidní. Potíže jsem zaznamenal s WMV HD, kdy byla pozorována drobná překreslování scény jak ve Full HD tak v HD Ready. HD záběry z kamer a fotoaparátů už byly podány výborně (MOV, MP4, AVCHD, H.264 atd.), včetně profesionální nahrávky, a to bez jediného zaváhání. Zvuk v Dolby Digital byl také bez potíží, dts se však nepřehrálo, což se ovšem v této cenové relaci nedá čekat. Pokud jde o MKV zkoušené L4.0 a L4.1 fungovalo, titulky byly opět bez češtiny, zvuk např. v AAC bezproblémový.

Pokud Toshiba dodělá rozumnou podporu češtiny do externích titulků, bude mít tuto oblast pokrytu velice dobře. Potěší bezproblémová spolupráce s objemnými médii. A to nemůže říci každý výrobce…

Nahoře vidíte ikonu obličeje, která je i na dálkovém ovladači. Přes toto tlačítko rovnou vstoupíte do widgetů, multimédií či na Skype. Můžete to ale udělat i přes základní nabídku chytrých funkcí na tlačítku Home (domeček).

Nahoře vidíte ikonu obličeje, která je i na dálkovém ovladači. Přes toto tlačítko rovnou vstoupíte do widgetů, multimédií či na Skype. Můžete to ale udělat i přes základní nabídku chytrých funkcí na tlačítku Home (domeček).

Výborné barevné podání, hutný zvuk

Musím říci, že se mi Toshiba 39L4333DG hodně líbí. Není pro ty, kdo vyžadují útlé designové kousky, protože panel má v nejtlustším místě plných 85 mm. Zato ale nesrovnatelně lépe hraje i díky reproduktorům vyzařujícím směrem dolů, a nabízí velice dobře a rovnoměrně podsvícený panel. Obraz má sklon k přirozeným barvám a k jisté, i když velice příjemné, barevné utlumenosti z každého zdroje, který jsem zkoušel (HDMI, USB, tuner), až to vypadá, jako by byl zabudován panel typu IPS. Potěší značné pohledové úhly (178°) a velice dobré resamplování, a to i vzhledem k ceně a úhlopříčce televizoru. Zvuk je výrazný a zřetelný, je v něm znát jistá detailnost a rozhodně ve většině případů nezní typicky televizně, jako u jeho dražšího šestkového kolegy. Tady v dané úhlopříčce zjevně dostáváte opravdu parádní kombinaci cena/výkon!

pro: výborný obraz i zvuk, rovnoměrně podsvícený panel, solidní multimédia, ale…

proti: …zatím bez českých znaků v titulcích, ještě nelokalizovaná chytrá část televizoru bez podpory domácích aplikací (je slíbena)

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)

foto: autor a Toshiba

Kdybyste si mohli vybrat mezi tenkým televizorem s podsvícením v rámu a s horším zvukem a hlubším televizorem s plošným podsvícením a lepším zvukem, který byste si zvolili?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).