Hlavní navigace

Trendy v mobilním placení: NFC zvítězilo, do mobilů se teď chystají banky

19. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Celému odvětví pomohl loňský příklon Applu k NFC. Od té doby je technologicky jasno a mobilní platby se rozjíždí. Do roku 2020 by měly převážit nad platbami kartou.

Jak jsme na tom s placením mobilem v Česku a co můžeme čekat v nejbližší době? Odpovědi se pokusila nabídnout konference Trendy v mobilním placení, kterou ve středu 18. března uspořádal Měšec.cz, v rámci Internet Infa sesterský web Lupy.

Širší souvislosti o rozšíření mobilních zařízení v Česku a vývoji jejich užívání dodala čerstvá čísla společnosti Mediaresearch. Na konferenci se o ně podělila Hana Friedlaenderová, „research and insights manager“ agentury. Svou prezentaci laskavě poskytla také Lupě. Vybíráme z ní nejpodstatnější stránky.

O mobilních platbách je jasno: virtualizované karty a NFC

David Brendl, Visa Europe
Autor: Charlie

David Brendl, Visa Europe

Všichni přednášející na konferenci se v podstatě shodovali v tom, že o směru vývoje mobilních plateb je konečně rozhodnuto. Podle Davida Brendla, manažera pro inovace ve Visa Europe, o tom technologicky rozhodl loni Apple uvedením iPhonu 6 s podporou NFC (tedy bezkontaktní komunikace nablízko). Banky díky tomu přestaly zvažovat, která technologie bude pro mobilní platby ta pravá, a začaly se prostě zajímat o to, kdy budou moci nabídnout mobilní platby klientům.

Bezkontaktnímu platebnímu terminálu je přitom v zásadě jedno, co k němu přiložíte, pokud to přes NFC komunikuje jako platební karta. Může to být jak skutečná plastová karta, tak mobil s NFC, který nějakým způsobem obsahuje prvek platební karty — ať už na SIM od operátora, zabezpečeně uložený v zařízení („tokenizovaný“) nebo jen softwarově emulovaný, přičemž zabezpečení poskytuje cloudové řešení (řešením spíše jen přechodným jsou NFC nálepky).

Úvodní vystoupení si tradičně připravil Petr Koubský
Autor: Charlie

Úvodní vystoupení si tradičně připravil Petr Koubský

Podobné možnosti mají přitom brzy nabízet i různá nositelná zařízení jako hodinky a náramky. Jestliže přitom některé zařízení ztratíte, deaktivuje se jeho „token“ a nemusí být proto nutné zablokovat samu kartu.

V obchodech lidé nebudou tlačeni do toho, čím platit — zda raději mobilem, chytrými hodinkami nebo tradiční plastovou kartou, přece se však předpokládá přesun k mobilům nebo jiným chytrým zařízením, protože v nich jde placení interaktivně provázat s aplikacemi a také platit i přes internet.

Technologické řešení přitom uživatele v zásadě nezajímá, běžný uživatel chce prostě jen rychle a pohodlně zaplatit — přiložit nebo kliknout, říká David Brendl.

Rok 2015 má být konečně průlomový

Ve Visa Europe dříve odhadovali na rok 2020, že polovina transakcí přes Visu se uskuteční z mobilu, nedávno však odhad zvedli na 60 %.

Apple Pay sice v Evropě dosud není a služba Google Wallet se zatím vydala jen do Británie, ale především banky mohou implementovat vlastní řešení digitálních peněženek – a některé už tak činí. Při využití HCE (softwarové „host card emulation“, tedy emulace přítomnosti platební karty) nepotřebují spolupráci s operátorem ani nálepky. HCE je podporováno na Androidu od verze 4.4 („KitKat“), ovšem jen na zařízeních s NFC.

David Brendl na konferenci Trendy v mobilním placení
Autor: Charlie

David Brendl na konferenci Trendy v mobilním placení

Jako první velká banka se s komerční implementací HCE ohlásila už loni španělská BBVA. Slovenská VÚB Banka oznámila v září pilot ve spolupráci se svou „matkou“ Intesa Sanpaolo.

Letos by se mělo přidat více bank. V únorové tiskové zprávě David Brendl tvrdí, že „i v České republice plánuje službu spustit několik významných tuzemských bank ještě v tomto roce.“

Luděk Slouka a Richard Walitza, MasterCard Europe
Autor: Charlie

Luděk Slouka a Richard Walitza, MasterCard Europe

MasterCard nabízí v Česku už dva roky digitální peněženku MasterCard Mobile, do které lze „uložit“ platební karty, a to nejen MC, ale i Visa. Richard WalitzaLuděk Slouka ve společném vystoupení na konferenci prohlásili, že aplikace má nyní 50 000 uživatelů v Česku (10 000 na Slovensku, asi tři tisíce v Německu a dva tisíce v Rakousku).

Od loňska aplikace sice umožňuje placení u internetových obchodníků podporujících digitální platby MasterPass, ale NFC, respektive HCE (které lze také chápat jako softwarový přístup k NFC) dosud neumí. Podle Walitzy a Slouky se podpora pro NFC teprve chystá, jakož i podpora biometrického ověřování nebo tokenizace platebních karet do telefonu.

Přímé převody peněz mezi lidmi

Ještě v letošním roce se mají i v Evropě rozšířit také přímé převody z karty na kartu, při kterých nebudete potřebovat znát číslo cizí karty.

Visa by ráda ještě letos uvedla do Česka službu Visa Direct. K převodu peněz postačí znalost mobilního čísla příjemce. Posílání peněz jednoduše kontaktům na nejrůznějších sociálních sítích vyvíjí americká firma Fastacash.

cif 24 - early cena - média

Rozšiřování NFC terminálů

Daniel Adamka, generální ředitel Arriva Transport Česká republika, na konferenci Trendy v mobilním placení
Autor: Charlie

Daniel Adamka, generální ředitel Arriva Transport Česká republika, na konferenci Trendy v mobilním placení

I to, že už je technologicky jasněji, snad podporuje pronikání NFC terminálů také do míst, kde byste je možná nečekali. Arriva jimi před měsícem a půl vybavila deset dálkových autobusů mezi Prahou a Jeseníkem. Nyní dostává stížnosti hlavně na to, že nejsou i v jiných autobusech. Do léta se chystá vybavit další padesátku svých autobusů.

Zatímco běžně musíte po určitém počtu i podlimitních bezkontaktních plateb zadat PIN, v dopravě mají platební terminály výjimku, aby se nezdržovalo.

Trochu na výběr mají nyní i drobní živnostníci. Přenosný, cenově dostupný platební terminál (vlastně jen čtečku, která se musí přes Bluetooth propojit s mobilní aplikací) donedávna nabízelo pouze O2 (pod názvem „Chytrá platba“). Před několika měsíci mu začala konkurovat Česká spořitelna v zásadě stejným produktem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).