Hlavní navigace

Třetí Penguin je tu, Google vypustil další aktualizaci svého algoritmu

20. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Začátkem října avizovaná změna algoritmu Googlu dorazila v pátek, firma už ji oficiálně potvrdila. Na světě už jsou první reakce SEO analytiků.

Třetí tučňák dorazil. Google vypuštění aktualizace Penguin o víkendu potvrdil například serveru Search Engine Land. Vyhledávač se prostřednictvím úprav tradičně snaží ztížit život SEO spamerům a zlepšit relevanci výsledků vyhledávání.

O dopadech Penguin 3 se toho zatím moc neví, první ohlasy na sociálních sítích zatím mluví spíš o tom, že změny zřejmě zasáhly jen malý počet stránek. 

Ani první výsledky měření, které na Twitteru publikoval Cyrus Shepard z agentury Moz, podle jeho slov nedávají jasné závěry:

Je ale pravda, že na detailnější zhodnocení je zatím ještě brzo. Na řadě webů se aktualizace ještě vůbec nemusela projevit. A nebo mohlo jít jen o menší update, který si nakonec třeba číslovku tři ani nezaslouží. 

Ani na českých webech se podle prvních odhadů dopady aktualizace zatím zřejmě moc neprojevily, hlásí například agentura Semor:

Zatím poslední velká aktualizace přišla loni v květnu. Penguin 2 se zaměřil na postihy tzv. black hat SEO, rozpoznávání a penalizace reklamních článků, nákupy odkazů a další nástroje.

UX DAy - tip 2

Aktualizace vyvolala velkou odezvu a debaty o tom, jak „tučňák zabil SEO“. Dopady Penguin 2 tehdy na Lupě popsal český SEO expert Pavel Ungr (viz Aktualizace Google Penguin 2.0: boj se SEO spamery přitvrzuje a Aktualizace Google Penguin 2.0: co dělat, když vás zasáhne „tučňák“.

Podrobnější analýzu dopadů aktualizace Penguin 3 pro Lupu připravuje i teď. Přineseme ji koncem října.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).