Hlavní navigace

Třetina Čechů je připojena k Internetu, i když sleduje televizi

6. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jednou týdně je online až 70 % tuzemské internetové populace. Polovina lidí startuje nový den připojením k Internetu. Muži využívají mobilní Internet častěji než ženy.

Vyplývá to z průzkumu společnosti IIBR pro Google, který proběhl v březnu nejen v Česku, ale i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Rumunsku (zhruba tisícovka respondentů v každé zemi). Češi se nejčastěji připojují k Internetu z domova (98 %), v práci (48 %), ale také například v okamžiku, kdy sledují televizi (33 %) nebo jsou na dovolené (32 %).


Autor: Google

Polovina Čechů a Slováků se připojuje k Internetu již v průběhu dopoledních hodin. Během ranních rutinních příprav před odchodem z domu nebo na cestě do zaměstnání a do školy. Téměř třetina slovenských mužů uvedla, že připojení k Internetu je vůbec první věcí, kterou udělají po probuzení. V Polsku takové chování přiznal jeden z pěti respondentů bez ohledu na pohlaví.

Z průzkumu také vyplynulo, že muži se častěji než ženy připojují k Internetu prostřednictvím mobilního telefonu či tabletu. Venku na ulici se připojuje 11 % žen a 22 % mužů. Na dovolené je online jedna čtvrtina žen a téměř 40 % mužů.

Připojení na pustém ostrově

„Hlavní rozdíly mezi muži a ženami jsou nejpatrnější v tom, k čemu internet nakonec využívají. Výzkum jednoznačně dokládá, že muži se zaměřují na informace – nejvíce vyhledávají na mapách, čtou online zprávy a magazíny a stahují aplikace. Ženy naopak dávají přednost komunikaci, což znamená, že častěji holdují různým sociálním platformám a specializovaným webům, psaní s nejbližšími a sdílení obrázků,“ komentují výsledky průzkumu zástupci Googlu.

Respondenti odpovídali také na otázku, co by si s sebou vzali na opuštěný ostrov. Polovina Čechů by upřednostnila nůž, přítele a zápalky. Zařízení s připojením na Internet skončilo až na čtvrtém místě. To Poláci uvedli na prvním místě přítele, ale hned na druhém telefon či počítač s připojením k Internetu. Pro Rumuny by byl nejdůležitější právě mobil nebo počítač.

UX DAy - tip 2

Polovina Čechů považuje mobilní aplikace za důležitou součást smartphonů. Nejoblíbenější jsou u nich hry, sociální sítě, předpověď počasí a aplikace týkající se cestování a dopravy.


Autor: Google

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).