Hlavní navigace

Trojské koně a adware představují polovinu infekcí

7. 9. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Srpnové infekce se podle zjištění antivirové společnosti Panda Software opět nesly zejména ve znamení trojanů a adwaru. Podíly tohoto malwaru se pohybovaly okolo 25 procent. Dohromady jim tedy patří nadpoloviční většina infekcí. Čísla byla získána ze skenů systémů uživatelů, kteří sáhli po bezplatné online službě Panda ActiveScan. Podobně jako v červenci, tak i v srpnu byl nejčastěji detekován trojský kůň Downloader.MDW. Za ním ale skončily dvě novinky W32/ZLFake.A.drp a W32/ZlFake.A. Kdysi…

Srpnové infekce se podle zjištění antivirové společnosti Panda Software opět nesly zejména ve znamení trojanů a adwaru. Podíly tohoto malwaru se pohybovaly okolo 25 procent. Dohromady jim tedy patří nadpoloviční většina infekcí. Čísla byla získána ze skenů systémů uživatelů, kteří sáhli po bezplatné online službě Panda ActiveScan. Podobně jako v červenci, tak i v srpnu byl nejčastěji detekován trojský kůň Downloader.MDW. Za ním ale skončily dvě novinky W32/ZLFake.A.drp a W32/ZlFake.A. Kdysi obávaný červ Sdbot ve světových statistikách opanoval až sedmé místo. Netsky.P se v nich již neobjevuje.

Statistika ze srpna se podobá té z července, což ukazuje že finanční motivace nadále zůstává hlavním motivem tvůrců škodlivých kódů. Všestrannost trojanů znamená, že se stávají ideálním nástrojem pro tyto účely. Nepřekvapí tedy, že tyto hrozby jsou na čele žebříčku nejaktivnějších hrozeb, komentuje statistiku Luis Corrons, technický ředitel PandaLabs. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).