Hlavní navigace

TTC otevírá největší datacentrum v Česku. Stálo 800 milionů a takto vypadá

18. 11. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TTC Autor: Jan Sedlák
TTC Teleport v Česku otevírá své druhé datové centrum. Stálo přes 800 milionů a nejenom na tuzemské poměry má několik unikátů.

Společnost TTC v několika posledních měsících zaznamenala odliv značného množství serverů ze svého datového centra v Malešicích. Asi třináct set serverů si odsud do vlastního datacentra odstěhoval Seznam a část jich do svého postaveného ServerParku přesunul také VSHosting. I přesto TTC o pár stovek metrů vedle právě otevírá nový datový komplex, v současné době největší v Česku.

Druhé datové centrum TTC na našem území v podstatě vznikalo necelých pět let. TTC si v té době koupilo pozemek v Malešicích těsně sousedící s tradiční tiskárnou. Vedle „staré“ formy šíření informací tak vyrostla forma nová a digitální. I když TTC pozemek vlastní několik let, se samotnou stavbou začala asi před rokem. Budova je nyní hotova a do provozu byl uveden první ze dvou velkých datových sálů. Druhý sál bude dodělán v případě blížícího se zaplnění toho prvního.

TTC do druhého tuzemského objektu investovala přes 800 milionů korun. „Návratnost se může pohybovat mezi šesti až deseti lety. Doba se ale může někdy až výrazně zkracovat v případě, že získáme velkého zákazníka,“ říká pro Lupu šéf TTC Teleport Radek Majer. Ten nové datacentrum prezentuje jako největší ve střední a východní Evropě, jde ale o specifickou definici tohoto regionu.

Podívejte se, jak to v novém datacentru vypadá:

TTC každopádně do značné míry míří na zahraniční klientelu. Zájem registruje ze západu, Ruska i Asie. První zákazníci už se začínají objevovat. V době prohlídky už bylo možné narazit na techniky z nejmenované společnosti, kteří instalovali vlastní hardware pro Hadoop a další nástroje pro zpracování velkých dat.

Skutečně velké

Ať už je nové datacentrum TTC největší v regionu, nebo není, na české poměry je skutečně velké. Objekt má celkem osm tisíc metrů čtverečních, zákaznická plocha je pak rovná polovina.

Pro serverové technologie jsou vybudovány dvě haly – horní a spodní. V současné době je v provozu pouze jedna. Ta je rozdělena na 34 samostatných a oddělených sálů (v TTC jim říkají hotelové pokoje) s vlastním zabezpečením (kamery či třeba biometrika), hašením a podobně. „Jsou to vlastně taková samostatná oddělená mini datacentra,“ říká Majer. Do jednoho takového „pokojíku“ je umístěno 32 racků.

Do jednoho malého sálu se vejde 34 racků.
Autor: Jan Sedlák

Do jednoho malého sálu se vejde 34 racků.

Do jednotlivých místností se přistupuje ze společné chodby a oddělující zdi jsou s příměsí kevlaru. Díky tomu je tak velice těžké se do takového sálu probourat a složité to má i oheň – prohoření příčky má trvat kolem 180 minut.

Mezi dvěma řadami pokojíků je ještě jedna servisní chodba, kam běžný člověk nemá přístup. Zde se mimo jiné nachází infrastruktura TTC pohánějící celé datacentrum. V rámci objektu je rozvedeno 3,5 tisíce metrů kabelů pro interní účely – datové přenosy či třeba monitoring. TTC instalovalo přes 90 kamer a obrazem pokrývá 94 procent plochy objektu.

Rozvodna pro optiku.
Autor: Jan Sedlák

Rozvodna pro optiku.

Součástí datacentra je například i meteostanice na střeše sbírající data o počasí. Ta jsou kombinována i informacemi z webu. „Na těchto informacích pak provádíme analýzy. Když se třeba blíží špatné počasí, víme, že musíme povolat jednoho člověka na směnu navíc,“ vysvětluje Majer. Se zpracováním informací si TTC na vlastní infrastruktuře hraje dost. Zákazníci si dokonce přes API mohou vytáhnout všemožná data o provozu a libovolně s nimi pracovat.

Dvě vlastní napájecí trasy

Do malešického komplexu vedou dvě vyhrazené nezávislé 10MW napájecí trasy s vlastní rozpínací stanicí. Výkonné je i záložní napájení. V zemi vedle datacentra jsou zabudovány dvě nádrže na naftu, dohromady jí pojmou 50 kubíků. Odsud si „potravu“ berou diesel generátory. Ty v současné době fungují dva, s postupným růstem jich ale má být devět. Každý po 1,6 MW.

Chodba se vstupy do jednotlivých sálů.
Autor: Jan Sedlák

Chodba se vstupy do jednotlivých sálů.

Dva jsou v současné době také takzvané suché chladiče (každý 900 kW), těch má ve výsledku být rovněž devět. Pro rozvody chlazení se využívá plně modulárních trubek, které je možné skládat jako lego. Stejný systém ve svých datacentrech využívá také Google. Připraveny jsou rovněž dvě zásobárny studené chladící vody, teplota je udržována na 14 stupních.

TTC nový datový objekt (Sazečská) propojuje s tím současným (Tiskařská). Pro tyto účely byly vybudovány dvě nezávislé optické trasy, v rámci kterých je vedeno 15 tisíc optických vláken. „Počítáme, že řada zákazníků bude svůj provoz rozdělovat do obou datacenter,“ říká si Majer.


Autor: Jan Sedlák

Pro TTC na projektu pracovalo celkem devět dodavatelů, vesměs českých. Velká část technologií je nicméně ze zahraničí. Výjimku tvoří třeba serverové racky, které jsou, podobně jako třeba u datacentra Seznamu, lokální výroby.

cif 24 - early cena - média

Zástupci TTC tvrdí, že budou chtít pro nové datové centrum získat reálnou certifikaci TIER III od Uptime Institutu. Zákaznické serverové sály zároveň spadají do kategorie BT3 a splňují tak certifikaci Národního bezpečnostního úřadu na úroveň tajné. Návštěvníka od vstupu k serverům čeká celkem devět bezpečnostních bariér.

Součástí datacentra jsou také administrativní prostory pro zákazníky i lidi z TTC. Jejich vytápění je zajištěno pomocí odpadního tepla z provozu. Na směnu firma bude běžně nasazovat tři lidi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).