Hlavní navigace

TV Barrandov v roce 2012: nový zpravodajský pořad a vyrovnaný rozpočet

11. 1. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Barrandov vstupuje do čtvrtého roku své existence s novým publicistickým formátem, kterým chce navázat na zpravodajskou hodinu tří největších českých televizí. Diskusní pořad Dobrý večer, Česko! nasadí každý všední den pět minut před osmou hodinou večer, aby se přesně strefila do doby, kdy ostatní programy vysílají reklamu nebo upoutávky na hlavní večerní pořady. V moderování živé relace se bude střídat Martina Kociánová s Tomiem Okamurou. To však není jediná novinka Barrandova pro letošní rok.

Dobrý večer, Česko! nahradí Rychlé zprávy, které končí

Barrandov si dosud netroufal mezi sedmou a osmou hodinou večer konkurovat velkým televizím vlastním zpravodajským nebo publicistickým pořadem a místo nich v tuto dobu dává populární dětské pásmo Animáček. To by se však mělo od letošního roku postupně změnit. První vlaštovkou je právě nový diskusní pořad Dobrý večer, Česko!, který televize charakterizuje jako „dynamické rozhovory s prvky kontroverze“. O ty by se měl postarat především Tomio Okamura jako jeden z dvou moderátorů, který se bude střídat s Martinou Kociánovou, někdejší moderátorkou Zpravodajského deníku na Primě. Pomáhat jim bude komentátor časopisu Týden Martin Fendrych.

Dobrý večer, Česko! se na obrazovce poprvé objeví 30. ledna a plně nahradí dosavadní každodenní krátký zpravodajský souhrn Rychlé zprávy. Respektive jej pohltí, protože souhrn nejdůležitějších zpráv dne bude součástí nového formátu. Diskuse bude vysílaná živě, od čehož si Barrandov slibuje rychlé reakce známých osobností na aktuální témata. Vlastně budeme první televizí, která nabídne aktuální komentář, protože Česká televize vysílá svoje Události, komentáře až v deset hodin večer, naznačil ambice Barrandova pro server DigiZone.cz programový ředitel Janis Sidovský. Moderátoři se podle něj nebudou bát dávat najevo svoje subjektivní názory, což není u podobných pořadů na jiných televizích běžné.

DOKUMENT: Press kit televize Barrandov k jarním programovým novinkám 2012 (PDF, 2,5 MB)

Okamura si kandidaturu do Senátu ještě rozmyslí

Tomio Okamura však Barrandovu udělal trošku čáru přes rozpočet tím, že ještě před úterní tiskovou konferencí o programových novinkách pro letošní rok naznačil zájem kandidovat v letošních podzimních volbách do Senátu. Pokud by tak skutečně učinil, nesměl by podle zákona vystupovat jako moderátor na televizní obrazovce. Barrandov si ale z Okamurových politických ambic zatím nedělá těžkou hlavu, protože budoucí moderátor prý kandidaturu zatím oficiálně nevyhlásil. Sám Okamura na dotaz serveru DigiZone.cz během tiskové konference řekl, že jeho kandidatura je zatím „ve hvězdách“ a že je spíše přemlouván veřejností, než by sám přišel s takovým nápadem (podle zpravodajského serveru iDnes.cz však neúspěšně vyjednával s KDU-ČSL, aby byl jejím senátním kandidátem na Zlínsku).

Sidovský nicméně připustil, že pokud by Okamura kandidaturu oznámil, Barrandov by tuto situaci „musel řešit“. Diskusní pořad, v němž se Okamura coby moderátor bude střídat s Martinou Kociánovou, má mít podle tiskových materiálů Barrandova stopáž 10 minut, z programových plánů televize na letošní únor ale vyplývá, že má začínat v 19:50 a končit ve 20:25. Desetiminutovka tedy bude zřejmě živým rozhovorem a zbytek vyplní avizovaný sestřih nejdůležitějších událostí dne a komentář Martina Fendrycha. V sobotu a v neděli Barrandov místo tohoto pořadu nabídne prodloužené dětské pásmo Animáček a hlavní pořad večera bude začínat přesně ve 20:00.

TV Barrandov - Kociánová, Spěváček, Okamura

„Ještě nevím, jestli budu kandidovat do Senátu, je to ve hvězdách,“ prohlásil na tiskovce Barrandova Tomio Okamura. Přihlíží šéfproducent pořadu Dobrý večer, Česko! Jaroslav Spěváček a moderátorka Martina Kociánová, která provázela i tiskovou konferencí. (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Vrací se Videostop, To byl náš hit i Splněné sny

Dobrý večer, Česko! je v podstatě jediným novým původním formátem Barrandova pro letošní jarní sezónu. V premiéře se ale vrátí osvědčené původní formáty Barrandovský videostop, To byl náš hit a Splněné sny, jejichž první řadu televize momentálně, pouhé dva měsíce po premiéře, reprízuje ve stejný vysílací den i čas (v pátek od 20 hodin), aniž by jim nějak výrazně klesla sledovanost. Novou řadu hudební show To byl náš hit Barrandov zahájí 13. února a v šestnácti dílech ji nabídne opět v pondělí od 20 hodin. Moderátorem zůstává Petr Vondráček, přičemž tématy nové řady budou Duety, Disco, Rockové balady, České muzikály, Světové muzikály, Cover verze, Slovenské hity, Filmové a televizní pohádky, Folk a country, Hity Petra Jandy, Elvise Presleyho, Waldemara Matušky a Letní hity.

Až na první sestřihové díly bude Barrandov tuto show opět vysílat živě ze svých filmových ateliérů. Ještě tento měsíc televize v podobném duchu připomene zesnulého skladatele Karla Svobodu hudebním pořadem Největší hity Karla Svobody, který odvysílá v sobotu 28. ledna od 21 hodin. Počínaje 25. únorem obsadí sobotní večery od 21:00 nové díly Barrandovského videostopu (celkem jich bude 16). Na osmou večer Barrandov plánuje české pohádky, po videostopu pak tradičně bulvární magazín Prominenti s Jitkou Asterovou (ten odstartoval v nových dílech jich minulou sobotu). Od 2. března zaplní páteční večery celkem 17 nových epizod pořadu Splněné sny, které bude vedle Jaroslava Mendela uvádět i Alena Veliká.

Nové díly Politické střelnice i dokumentů Tajemství

V únoru se Barrandov vrátí v premiérových dílech i satirický pořad Politická střelnice se Zuzanou Bubílkovou (konkrétně od 19. února každou neděli ve 22:00). „Jde o vůbec nejstarší pořad původní tvorby na naší televizi, který vysíláme od samého začátku,“ upozornil na úterní tiskové konferenci Janis Sidovský. Od března pak každou poslední sobotu v měsíci Barrandov nabídne od 22:00 nový díl dokumentárního cyklu Tajemství, zaměřený na osobnosti filmového a televizního světa, ale i showbyznysu. V podvečerním vysílání zůstanou pořady Co bude dnes k večeři? (17:30) a předpověď počasí Jak bude (17:45). Podvečerní dětské pásmo Animáček televize kvůli diskusnímu pořadu Dobrý večer, Česko! zkrátí na necelé dvě hodiny. Začínat bude v 17:50 a končit v 19:40.

V Animáčku se od února objeví další známější kreslené postavičky. Konkrétně od 18. února Tom a Jerry, jejichž příhodami bude celé pásmo začínat, a od 22. února Ferda, který na ně naváže od 18:15. Následovat budou Pokémoni a repríza Šmoulů, a na samotná závěr celého bloku Mrňouskové. Večerní Animáček bude mít nadále hned následující den ráno od 6:30 reprízu. Na páteční podvečer Barrandov od jara chystá magazín o cvičení pro ženy. Na tiskové konferenci ho neprezentoval, ale podle ceníků reklamy na webu agentury Media Master, která prodává reklamní časy na Barrandově, nese pracovní název Hejbejte se!, moderovat ho má Hana Kynychová, která dříve předcvičovala i ve Snídani s Novou, a bude trvat 15 minut. Na obrazovce se má objevovat každý všední den.

Velkolepé století doplní Borgia. Neplést s Borgiovými!

Výpravný turecký historický seriál Velkolepé století, který Barrandov vysílá už od konce prosince každý čtvrtek od 20 hodin, doplní od března další historická sága – Borgia (její přesné nasazení zatím Barrandov tají). Pokud vám její název připomíná seriál Borgiové, který vysílal placený filmový kanál HBO, jste blízko. Nejde však o Borgie z produkce HBO, ale obdobný seriál na motivy stejných událostí, jen od jiného producenta. Borgiové na HBO pocházeli z maďarské produkce, Borgia na Barrandově je francouzsko-německo-českou koprodukcí. Seriál se natáčel loni v barrandovských filmových ateliérech a slavil velký úspěch v Německu. Popisuje život kontroverzního papeže Rodriga Borgia.

Starší české a československé seriály, na kterých Barrandov stavěl v minulých letech, se z jeho vysílání od února úplně vytratí. Major Zeman se minulý rok nedostal ani do první pětky nejsledovanějších pořadů, i když na začátku vysílání nám velmi pomohl. Teď se ale budeme na akvizici soustřeďovat jiným způsobem, vysvětlil programový ředitel Janis Sidovský. Nepotvrdil ale, že by za zmizením někdejších seriálů Československé televize stála změna vedení ČT, v němž měl prodej vysílacích práv na starosti obchodní ředitel Robert Kvapil, nynější manažer mediální agentury Médea (úterní tiskové konference Barrandova se rovněž zúčastnil), který z Kavčích hor loni v září – před nástupem nynějšího generálního ředitele Petra Dvořáka – odešel.

Letošní rok už nechce být Barrandov ztrátový

Do čtvrtého roku vysílání vstupuje televize Barrandov s novým sloganem „Více zpráv, více zábavy, více života“. Za cíl si stanovil dosáhnout průměrný celodenní podíl na dospělém publiku mezi sedmi a osmi procenty (stejný plán měla tato televize i loni, v druhém pololetí jej ale přehodnotila). V prvním týdnu letošního roku měl Barrandov podíl 5,8 procenta. U dětí od 4 do 9 let už jsme lídry, upozornil Sidovský, který na tiskové konferenci promítl graf, na němž bylo patrné, jak Barrandov loni v této cílové skupině předstihl televizi Nova (na děti se ale neprodává televizní reklama, takže jde jen o čiré PR). Nejdůležitějším předsevzetím televize pro letošní rok je ale vyrovnaný rozpočet. Barrandov ho chce ukončit bez provozní ztráty.

BRAND24

V roce 2012 chceme být soběstační. Věříme mediálkám, že se nám to podaří, prohlásila generální ředitelka Barrandova Janka Vozárová. Loni se přitom měla účetní ztráta televize vyšplhat až na 300 milionů korun. Původní byznys plán ale počítal s tím, že Barrandov bude první tři roky ztrátový. Teď mu hraje do karet fakt, že Česká televize musela loni na podzim ukončit vysílání reklamy na programech ČT 1 a ČT 24. Podle monitoringu výdajů do televizní reklamy na tom do konce loňského roku vydělal nejvíc právě Barrandov a televize Prima.

TV Barrandov - 3 roky, Janka Vozárová, Tomio Okamura

Generální ředitelka televize Barrandov Janka Vozárová s moderátorkou Jitkou Asterovou dohlíží na to, jak Tomio Okamura krájí narozeninový dort k třetímu výročí zahájení vysílání (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Která programová novinka TV Barrandov na letošní jaro vás nejvíc zaujala?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).