Hlavní navigace

TV Barrandov mění editoriální politiku zpráv, na protest odchází editor Jiří Pánek

3. 10. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jiří Pánek podal výpověď kvůli údajnému cenzurování zpráv. „Vedení televize schvaluje, které firmy mohou vystupovat v reportážích a které ne,“ tvrdí. Ředitelka stanice nátlak na redakci odmítá.

Je to jako za totality, stěžuje si editor

Z cenzury obvinil odcházející editor a redaktor zpravodajství TV Barrandov Jiří Pánek majitele stanice Jaromíra Soukupa. Na protest proti zasahování do připravovaných příspěvků pro hlavní zpravodajskou relaci Naše zprávy podal minulý pátek výpověď. „Jaromír Soukup chce dostávat dvakrát denně přehled všech plánovaných reportáží s popisem, které firmy v nich budou vystupovat, a vedení televize se pak rozhodne, co se nakonec ve zprávách objeví a co ne,“ popsal Pánek serveru DigiZone.cz. „Napsal jsem mu, že s takovým zásahem do zpravodajství jako editor nemůžu souhlasit.“

Podle Pánka se zásahy do zpravodajství netýkají jen cenzury, majitel Barrandova do Našich zpráv údajně prosazuje i různá PR témata. „Totalitní cenzuru jsem jako dospělý člověk nezažil, když ale vidím, jakým způsobem chce pan Soukup a někteří jeho podřízení (například ředitelka PR Kateřina Böhmová) zasahovat do zpravodajské relace a ovlivňovat ji, tak mám aspoň přibližnou představu, jak to mohlo před rokem '89 v médiích vypadat,“ říká odcházející editor. Jaromíru Soukupovi a generální ředitelce TV Barrandov Marcele Hrdé zaslal v pátek dopoledne dopis, v němž se ohrazuje proti zásahům do přípravy zpravodajských příspěvků.

Bývalý reportér Novy Jiří Pánek na fotce se zpěvačkou Larou Fabian
Foto: profil Jiřího Pánka na Facebooku

Jiří Pánek na snímku se zpěvačkou Larou Fabian

Pánek rebeloval i proti Mužíkovi na Nově

Marcela Hrdá na dotaz serveru DigiZone.cz odchod Jiřího Pánka potvrdila, kritiku nové editoriální politiky zpráv TV Barrandov ale odmítá. „S ohledem na rostoucí divácký zájem pořadu „Naše zprávy“ se z principu snaží vedení TV Barrandov o vytváření kvalitního zpravodajství, stejně jako věrnosti reprodukovaných zpráv co nejpřesněji popisujících skutečné události, a to vždy s ověřením nezávislých zdrojů,“ uvedla. „Je vytvářeno objektivní zpravodajství, které je nestranné, věcné a odpovídající skutečnosti, a za tento obraz zpráv vedení společnosti, jako představitel vysílatele zpravodajství, nese odpovědnost, kterou nepovažujeme pouze za teoretickou.“

Podle ředitelky Barrandova je naprosto logické, že vedení společnosti je a musí být v kontaktu s výrobou hlavní zpravodajské relace. „Pan Jiří Pánek končí zaměstnanecký poměr ve vydavatelství Empresa Media, které dodává obsahovou část zpravodajství TV Barrandov, k 30. listopadu 2014, aktuálně je tedy zaměstnancem, který pracuje v intencích Zakoníku práce,“ dodala. Jiří Pánek patřil mezi revoltující redaktory zpravodajství Novy, kteří v únoru 2012 podali výpověď na protest proti jmenování nového ředitele zpravodajství Vladimíra Mužíka. „Ta situace teď na Barrandově mi připadá snad ještě závažnější,“ řekl serveru DigiZone.cz.

BRAND24


Foto: archiv TV Nova

Změny editoriální politiky, které ve zpravodajství Novy zaváděl přede dvěma a půl lety tehdejší šéf Vladimír Mužík, vedly Jiřího Pánka i k odchodu z nejsledovanější české televize

Ať uvede konkrétní případy, namítá šéf vydavatelství

Pánkovu interpretaci změn v editoriální politice zpráv TV Barrandov odmítá Daniel Köppl, generální ředitel vydavatelství Empresa Media, pod které televize spadá. Podle jeho slov jde primárně o zlepšení vzájemné informovanosti o připravovaných tématech. „Vedení televize je odpovědné, minimálně ze zákona, za obsah zpráv, takže mi přijde logické, že chceme být informováni o tom, co redakce připravuje. Původní model byl postavený tak, že o tom, co budeme ve zprávách vysílat, jsme se často dozvídali prakticky až ve chvíli, kdy už nebylo možné do struktury zpráv zasáhnout. A pokud chcete zprávy nějakým způsobem profilovat, abyste získali vyšší sledovanost, tak prostě musíte být s editory ve větším kontaktu a potřebujete od nich každodenní zpětnou vazbu. To nemá nic společného s cenzurou, ale s normálním řízením firmy,“ řekl Köppl serveru DigiZone.cz.

Kromě Jiřího Pánka si podle šéfa vydavatelství Empresa Media na novou editoriální politiku TV Barrandov, která je v rámci zpravodajství propojená s redakcí časopisu Týden, nikdo nestěžoval. „Jiří Pánek nezmiňuje žádný konkrétní případ cenzurování nebo prosazování PR ve zprávách TV Barrandov, jeho kritika je pouze obecná. Podstatné pro mě je to, že ostatní editoři chápou důvody, proč bylo potřeba uvedené změny zavést,“ upozorňuje.


Foto: Empresa Media

Proti novému fungování zpravodajství protestoval jediný editor, říká generální ředitel Empresy Media Daniel Koppl

Dopis Jiřího Pánka adresovaný vedení TV Barrandov

From: Pánek Jiří
Sent: Friday, September 26, 2014 11:20 AM
To: Jaromír Soukup
Cc: Marcela Hrda
Subject: zpravodajství 

Dobrý den, pane Soukupe,

rád bych Vám připomněl Váš výrok z 31. října 2013: „Řízení mediálního podniku je poměrně složité. Každý, kdo v něm pracuje, o obsah ztrácí zájem, protože jsou mnohem důležitější věci na práci. Opravdu nevím, co bude na Barrandově večer ve zprávách. Zprávy hodnotím podle výsledků sledovanosti, nikoliv podle jejich obsahu.“

zdroj: http://www.mediaguru.cz/2013/10/soukup-vlastnici-medii-obsah-neresi/#.VCLb3×bG-d4

Pokud chce vedení společnosti nějakým způsobem zasahovat do obsahu zpravodajství (což by bylo v rozporu s Vaším dřívějším vyjádřením), cenzurovat to, které reportáže se budou vysílat a které ne, a protlačovat do zpráv PR (což už se děje a je to mimochodem v rozporu se zákonem), pak se na takovém zpravodajství (které vyrábíme podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí) odmítám dál podílet a jsem připraven dát výpověď.

Ing. Jiří Pánek
justiční reportér a editor zpravodajství

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).