Hlavní navigace

TV Metropol už nebude jen pražská, ale celostátní. Chystá se i na satelit

7. 6. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pražská televize Metropol chce od října vysílat celoplošně. Zda v multiplexu 3, nebo v síti 4, to v tuto chvíli řeší. Bude ale i na satelitu a významně změní program.

Změny v programovém schématu probíhají cíleně

Mohlo by se zdát, že televize Metropol se stále tak trochu hledá a poměrně často provádí změny ve svém programovém schématu. Vzpomeňme na ty poměrně nedávné, které proběhly před několika měsíci. Metropol tehdy úplně zrušila dopolední vysílání včetně Ranního ladění, nahradila ho reprízami, a zaměřila se na odpoledne a především prime time, tedy hlavní vysílací čas. Právě večer by měl být do budoucna pro tuto televizi klíčový. V nástinu programového schématu, do kterého měl server DigiZone.cz možnost nahlédnout, figurují od 19 hodin hlavní zprávy, které by ovšem měly být alternativou k relacím velkých televizí.

Redakce našeho webu vás jako první informovala o takzvaných late night show, které do svého vysílání Metropole zařadila. Pořad s bývalým šéfredaktorem týdeníku Instinkt Petrem Skočdopole už televize vysílá, další se chystají. Na obrazovce nebudou chybět Jakub Kohák, David Suchařípa a Alex Doležalová. Právě late night show, která se bude vysílat každý všední den, startuje rozsáhlejší změny ve vysílání stanice, jež se doposud orientovala výhradně na informace z hlavního města. Rozšíření Metropole do dalších oblastí pochopitelně pro televizi znamená rozšíření podle působnosti jak na poli informačním tak i (a to především) reklamním.


Autor: repro foto TV Metropol

TV Metropol se chce zaměřit především na večerní vysílání.

Ve vysílání dostanou prostor i regionální televize

Při přečtení předchozího odstavce si jistě řada mimopražských diváků řekla, koho bude zajímat vysílání televize pro hlavní město například na Moravě? Omyl. V době vysílání zpravodajství z Prahy chce Metropol umožnit regionální připojování místních studií s jejich zpravodajskými relacemi. Pro ně by to tak mohla být dvojnásobná reklama v případě, že by se Metropole rozhodla pro šíření v multiplexu 3. Nejen, že by vysílala svůj vlastní program, ale zároveň by se jejich „okna“ objevovala právě na Metropoli. Šanci by navíc mohla dostat nejen studia a stanice, které již vysílají, ale také subjekty, jež o licenci teprve požádají, případně se chtějí nějakým způsobem zviditelnit.

Tím, že by vstupovaly se svou tvorbou do Metropole, by totiž vůbec nepotřebovaly licenci. Za obsah by zodpovídal právě držitel licence této pražské televize. Ta má pro zájemce o tento způsob distribuce signálu připravené zajímavé obchodní modely, které se jim eventuelně mohou přizpůsobit na míru. Metropol se tak může stát dalším významným hráčem na poli regionálního vysílání, které zažívá v posledních týdnech a měsících v České republice doslova boom. Tento způsob vysílání by ale eventuelně mohl zkomplikovat vstup Metropole do multiplexu 4, o kterém stanice také jedná. Tomu se ale bude věnovat následující pasáž.

Jednou z prvních změn, kterou Metropol provedla ve svém vysílání, bylo zrušení Ranního ladění s moderátorkou Petrou Slancovou.
Autor: repro foto TV Metropol

Zpravodajství z Prahy například v Ostravě? Prý to nehrozí.

Dilema: Vysílat v multiplexu 3, nebo 4?

Pravděpodobně největší problém, který teď stojí před vedením televize Metropol, je, kde bude tato stanice pozemně vysílat. Vybere si multiplex 3 společnosti Czech Digital Group, nebo síť 4, za níž stojí dvojice podnikatelů Radim Pařízek a Vladimír Železný? Mezi oběma operátory se rozhořel velký boj o zákazníky a ani jeden z nich pochopitelně nechce o potenciálních partnerech vůbec mluvit. Kdybychom nebyli v roli, kdy se snažíme v uvozovkách demonopolizovat trh a udělat tady konkurenční prostředí, mohl bych o tom hovořit, řekl nedávno serveru DigiZone.cz Pařízek. Případný vstup do jedné ze sítí nechtěl komentovat ani generální ředitel Metropole Marek Vítek. Nezlobte se, ale k tomu se nebudu vyjadřovat, uvedl.

Podle informací naší redakce zástupci stanice vedou vážná jednání s oběma partnery. Czech Digital Group (CDG) může nabídnout vysílání z atraktivních kót jako je Žižkov, Ještěd, Praděd a další. Digital Broadcasting, tedy provozovatel multiplexu 4, naopak má výhodu v tom, že deklaruje nižší cenu než České Radiokomunikace, které operátora CDG vlastní. Pro Metropol však bude rozhodující, kdo se v této síti objeví. Jak již bylo řečeno, o jejích zákaznících se neví zatím vůbec nic. V zážehovém režimu je tu v podstatě potvrzen start televize Pohoda, jejímž provozovatelem bude rovněž Pařízek, ale možná i chystaná TV Regio, která počítá s podobným regionálně-odpojovaným vysíláním jako TV Metropol. Dilema, v jaké síti vysílat, by měla Metropol vyřešit do konce tohoto měsíce.

BRAND24

Radim Pařízek a Vladimír Železný teď mají před sebou těžký úkol. Podaří se jim do multiplexu 4 získat dostatek zákazníků?
Autor: pro DigiZone.cz Ivana Dvorská

Radim Pařízek a Vladimír Železný teď mají před sebou těžký úkol. Podaří se jim do multiplexu 4 získat dostatek zákazníků?

Metropol bude i na satelitu Astra. Kódovaně?

Významným rozšířením způsobu distribuce pro televizi Metropol bude satelitní vysílání. Marek Vítek serveru DigiZone.cz potvrdil, že program by se měl objevit na nejpopulárnější pozici v České republice a na Slovensku, tedy 23,5 stupně východně. Vysílání stanice ale bude pravděpodobně kódováno, a to kvůli některým pořadům, které by zkrátka v podobě free-to-air (tedy volné distribuce) z důvodu ochrany autorských práv neprošly. Satelitní diváci se ale rozhodně nemusí bát, že šíření prostřednictvím družice Astra 3B bude zpoplatněno.

Plánujeme umístění v tzv. nabídce bezplatných programů, u které se nově bude platit servisní poplatek 29 korun měsíčně, řekl DigiZone.cz ředitel vysílání Jiří Němeček. Kapacity kterého operátora nakonec Metropol využije? To je otázka, která se v současné době řeší. Metropol TV je v jednání jak se zastoupením CS Linku a Skylinku, tak přímo se SES, tedy dominantním poskytovatelem satelitních služeb v Evropě.

Vítáte rozhodnutí televize Metropol vysílat celoplošně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).