Hlavní navigace

TV Regio – model regionů a la stará Prima?

13. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Přesvědčí Radim Pařízek s Vladimírem Železným regionální a lokální televize, aby vysílaly v jejich multiplexu 4 a ne u konkurence?

Regionální a lokální televize mají spasit vizi celostátního multiplexu 4. Radim PařízekVladimírem Železným vsadili na myšlenku odpojovaného regionálního vysílání, které by mělo společný celostátní program, jako tomu bylo do konce loňského roku u „staré“ Primy. Nová televize Regio má regionálním studiím umožnit vysílat ve vybraných regionech nebo jen městech, přičemž sama nabídne celostátní program jen na velmi omezené ploše. Není to ale utopie?

Model Prima fungoval na silném centrálním programu, do kterého se v přesně stanovených časech připojovaly regionální televize, s nimiž se Prima dělila o analogové frekvence a později i programovou pozici v multiplexu 2. Značka Prima bylo to hlavní, kvůli čemu diváci ladili tento program a podvečerní regionální zprávy často vnímali jako součást Primy, nikoli samostatné vysílání jiné regionální televize (u části regionů tomu tak skutečně bylo, patřily Primě a používaly podobnou grafiku).

Model Regio je postavený na úplně opačném principu. Hlavní němá být centrální program, ale jednotlivé regiony. Divák si tedy bude muset zvyknout na jednotlivé regionální programy a společné vysílání TV Regio, pokud ho vůbec uvidí, bude jakýmsi doplňkem, stejně jako to bylo v případě regionálního vysílání na Primě. Je to zajímavé řešení, které vychází z nářků regionálních televizí, jež se v symbióze s Primou cítily odstrčeny a několik minut vysílání denně jim nestačilo (od Nového roku nemají ani to a buď musely přejít na úplně samostatné vysílání, nebo zanikly).

Nabízí se ale otázka, jaké regionální televize do projektu TV Regio vstoupí. Protože ta studia, která přežila náhlý přerod Primy na Primu family a zrušení odpojovaných regionálních časů, buď vysílají v odpojovaných časech na Primě love v multiplexu 3, nebo samostatně v téže digitální síti, případně vysílání ukončila. Z éteru také zmizela jednotlivá studia RTA, která působila v pěti krajích a víc než pokračování vysílání se zajímají o možnost arbitráže se státem o „nedostatečně ochráněnou investici“.

BRAND24

Lokální televize si pro změnu nemohou drahé pozemní vysílání dovolit, i když Radim Pařízek slibuje, že ceníky této sítě budou o dvě třetiny nižší než u multiplexu 3, který prostřednictvím společnosti Czech Digital Group provozují České Radiokomunikace. I kdyby to tak bylo a ceníky by byly více než příznivé, žádná lokální televize nedokáže vyrobit několik hodin programu denně. Musela by neustále dokola točit nějakou krátkou zpravodajskou smyčku, možná i několik dní za sebou. Takový program by nikoho příliš nelákal, natož pak inzerenty.

Myšlenka TV Regio je zajímavá, nemá ale příliš mnoho šancí na úspěch. Větší regionální televize, které si nedávno založily Asociaci krajských televizí, se upsaly multiplexu 3 a jiná studia celodenní vysílání neutáhnou. Leda že by TV Regio zalátala hluché vysílací časy nějakým vlastním celostátním programem, ale to by pro změnu znamenalo investice pro Radima Pařízka a Vladimíra Železného. A nakonec by to mohlo skončit jako s televizí Public, která sice vysílala celodenně a celostátně, ale po několika letech nesmyslné existence na dluh vyhlásila bankrot a zůstaly po ní stamilionové pohledávky.

Jakou šanci na úspěch dáváte projektu TV Regio?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).