Hlavní navigace

Twitter mění citování tweetů, nově je umí „retweetnout s komentářem“

7. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Twitter.com
Tweety se daly komentovat i dřív, Twitter teď proces zjednodušil. Má to jednu výhodu: komentovaný tweet teď už nemusíte krátit.

Vypadá to jako maličkost, ale některým uživatelům Twitteru to může zjednodušit život. Dosavadní způsob, kdy šlo zároveň sdílet a okomentovat něčí tweet (tedy citovat tweet), totiž byl poměrně neintuitivní a špatně se používal. 

Twitter teď po měsících testování uvádí možnost retweetnout tweet s vlastním komentářem jako součást klasického tlačítka pro retweet. Novinka je dostupná ve webovém rozhraní Twitteru a postupně má být i v aplikaci pro iOS – aplikace pro Android má být aktualizována později.

Pokud teď kliknete na tlačítko pro retweet, otevře se vám okno s možností přidat k tweetu komentář. Citovaný tweet se pak k němu připojí ve formě „přílohy“ – podobně jako například vložený (embedovaný) obrázek.

Pokud do políčka Přidat komentář nic nenapíšete a kliknete na Retweetnout, stane se jediné: klasický retweet bez komentáře. 

Změna vypadá na první pohled sympaticky a má několik důsledků – lepších, i těch, co vypadají jako horší.

K těm dobrým patří to, že se citovaný tweet nezapočítává do kvóty 140 znaků vašeho komentáře. V minulosti se totiž písmena sčítala, takže jste často museli komentovaný tweet krátit. Teď máte na okomentování celý tweet (tedy skoro celý, 116 znaků). 

Pokud přemýšlíte nad tím, co se stane, když okomentujete okomentovaný retweet, tak ne, komentáře se neřetězí, vždy zůstane jen ta první citace. Vyzkoušeli jsme to v praxi:

cif 24 - early cena - média

Kontroverznější je to, že Twitter váš komentovaný retweet považuje za samostatný tweet a citovanému autorovi jej nezapočítává mezi retweety (v oznámeních o interakcích ovšem okomentované tweety vidíte). Bude zajímavé sledovat, jaký to bude mít vliv na ochotu lidí retweetovat a jak moc budou lidé na citované tweety klikat.

A pozor – novinku zatím nepodporuje řada aplikací třetích stran jako je třeba Hootsuite, Tweetbot a další. Okomentované retweety v nich vypadají jako klasické retweety, ale bohužel se nezobrazují mezi Mentions. Podle serveru The Next Web ale Twitter údajně plánuje, že podporu nové funkce do API zařadí a aplikacím třetích stran ji zpřístupní. Termín je ale zatím neznámý.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).