Hlavní navigace

Twitter pro pokročilé

20. 5. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 21971
Mikroblogovací systém Twitter je velmi jednoduchý, existují ale tisíce aplikací a pomůcek pro pokročilé uživatele. Sdílení fotek, statistiky, grafy, zkracovače linků, seznamka, ohodnocování účtů, ankety, sdílení hudby. Pomocí Twitteru a nejrůznějších nadstaveb toho lze dělat opravdu hodně.

Twitter je světově nejpoužívanější mikroblogovací systém. Jeho popularita dosahuje obřích rozměrů a samozřejmě vznikají i nadstavbové aplikace, které z jednoduchého systému vytváření sociální síť v pravém slova smyslu. Následující příklady mají demonstrovat rozmanitost možností aplikací, díky kterým Twitter zase až tak jednoduchý není.

Zkracování linků

Zkracovač linků je populární pomůckou, jejíž účelem je udělat z dlouhé adresy adresu krátkou. Což se hodí zejména v případě Twitteru, jenž je omezen délkou 140 znaků. Zkracovačů existuje celá řada, některé z nich jsou přímo integrované do klientů. Existují i české zkracovače, například Jdem.cz nebo vysr.at.

Sdílení fotografií

Aplikace pro sdílení fotografií jsou velmi využívané, umožňují na účet Twitteru zaslat link s odkazem na fotografii uloženou na Internetu. Známý je hlavně TwitPic, umožňující posílání fotky na Twitter přes webové rozhraní, pomocí e-mailu nebo MMS.

Statistiky

Statistiky ukazatelů na Twitteru někteří hodně sledují. Jak často píšete na Twitter? Kdy nejčastěji? Na tyto a další otázky odpoví třeba služba TweetStats. Pěkně zpracované grafy napoví dost o trendech v užívání Twitteru.

tweetstats

Anketa

Twitter samozřejmě umožňuje i uspořádání ankety a její sdílení. K tomuto je určena aplikace twtpoll. Administrace ankety je jednoduchá, do tomeline na Twitteru je odeslán text a link, na kterém mohou uživatelé Twitteru odhlasovat. Sdílet je možné i výsledky ankety.

twtpool

Žebříčky

Uživatelé Twitteru mezi sebou samozřejmě i rádi soutěží. Kdo je lepší “Twitterista”? Na tuto otázku odpoví Twitter Grader, aplikace, která ohodnutí uživatele číslem (jehož výpočet je zahalen tajemstvím), díky němuž jsou vytvářeny žebříčky nejaktivnějších uživatelů ze zadaných lokalit. Nejvyšším indexem je stovka, které dosahují jen ti, kteří mají počet followerů (ti, kteří sledují účet na Twitteru) v řádech stotisíců.

twittergrader

Sdílení hudby

Twt.fm umožňuje sdílet oblíbenou hudbu, takže zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se neobejdou bez hudebního podkresu při práci s počítačem. Sdílení hudby na Twitteru umožňuje také služba Last.fm, asi nejpopulárnější aplikace z této kategorie.

Kniha ze zápisků na Twitteru

Pokud chcete, můžete si své tweety nechat zpracovat do e-knihy ve formátu pdf. Tuto službu nabízí Tweetbook. O významu této služby se dá možná pochybovat, ovšem ti, kteří rádi archivují na papíře, si přijdou na své.

Seznamka

Služba 140Love je seznamkou na principu Twitteru. Bylo pouze otázkou času, kdy se něco podobného objeví a zdá se, že pro budoucnost je úspěch podobných záležitostí zaručen.

Jakou cenu má účet na Twitteru?

Na tuto otázku odpoví TweetValue. Výsledkem je suma v dolarech, která má vypovídat o hodnotě účtu. Ti nejlépe hodnocení mají ve svém účtu na Twitteru “uloženy” statisíce dolarů, běžný uživatel z Česka dosáhne hodnoty několika stovek dolarů.

Reklama na Twitteru

Vznikají i systémy na prodej reklamy na Twitteru, jako příklad je možné uvést TwittAd nebo MagPie. Zmíněné systémy slouží k párování inzerentů a uživatelů Twitteru. I přes první pokusy se zatím podobné systémy příliš neprosazují a účty opatřené reklamou je možné vidět velmi zřídka.

Kdo nás nesleduje?

Pokud máte méně followerů než lidí, které sledujete, můžete si zjistit, kdo vás ignoruje. A to pomocí služby FriendOrFollow. Zjistíte, kolik lidí vás nesleduje, kteří to jsou a můžete jim to oplatit.

WT100

Twitter použijí i pekaři

BakerTweet je aplikace pro pekaře. Kdy budou ty housky upečené? Podobné nápadité využití Twitteru vždy zaujme a je jenom otázkou času, kdy podobná řešení proniknou nepozorovaně do našeho života.

Na závěr několik tipů na články zabývající se problematikou aplikací pro Twitter podrobněji. Základním studijním materiálem pro pokročilé uživatele Twitteru je článek 99 Essential Twitter Tools And Applications, dále se vyplatí nastudovat články 60+ Twitter Tools a Top 10 Twitter Apps. Pokud chcete, sledujte můj účet, průběžně na něm upozorňuji na novinky a zajímavosti týkající se i Twitteru.

Líbí se vám rozšíření pro Twitter? Používáte některá?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).