Hlavní navigace

Twitter zavedl bezpečnější přihlášení přes SMS, není ale pro všechny

23. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Twitter
Účty na Twitteru byly dosud zabezpečeny jen heslem. Po sérii kompromitovaných účtů velkých médií v USA teď firma přichází s potvrzením přes SMS. Ale jen někde.

Po řadě průšvihů s kompromitovanými účty (například: Výbuch v Bílém domě, Obama zraněn. Tweet z účtu agentury AP poslali hackeři) se Twitter konečně rozhoupal a zavedl nový způsob, jak jeho uživatelé mohou ochránit své účty. 

Dosud totiž k ovládnutí cizího účtu stačila jen jedna věc – znát nebo uhodnout heslo. A to nebývá zas tak nepřekonatelný problém. I ve výše zmíněném případě agentury AP útočníkům stačilo jen rozeslat falešné e-maily a někdo z redaktorů jim naletěl.

Twitter teď přichází s posílením zabezpečení: jde o klasické potvrzení přihlášení prostřednictvím SMS doručené na mobilní telefon uživatele. Zapnutí nové funkce se už objevilo na stránce Nastavení účtu – je to položka Account Security – Require a verification code when I sign in.

Po jejím zaškrtnutí musí uživatel zadat číslo mobilního telefonu, na které mu při každém dalším přihlášení dorazí šestimístný číselný kód. Bez jeho zadání se ke svému účtu nepřihlásí.

Má to ovšem jeden háček: nový způsob zabezpečení je postavený na základě služby Twitter via SMS, která funguje jen v některých zemích a s některými operátory. A Česká republika na seznamu podporovaných zemí není.

BRAND24

„Změny na serverech, které jsme kvůli uvedení této funkce provedli, nám nicméně uvolnily cestu k budoucímu zavedení dalších bezpečnostních vylepšení,“ slibuje na blogu Twitteru produkťák Jim O'Leary. V Česku si tak na lepší zabezpečení Twitteru ještě počkáme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).