Hlavní navigace

Týdenní revize o finančních problémech kanálu Z1 i konci analogu v Praze

31. 1. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 118483
Zpravodajský kanál Z1 má podle řady médií včetně serveru DigiZone.cz finanční problémy, které se měly projevovat pozdním vyplácením mezd zaměstnancům a neproplácením faktur externistům. Aby toho nebylo málo, ozvala se také zpravodajská agentura ČTK, že zaměstnanci televize využívají neautorizovaně jejího zpravodajství. Týdenní revize se také obsáhle věnuje blížícímu se konci analogového vysílání v Praze a návratu digitálního veřejnoprávního multiplexu na Opavsko.

Finanční problémy zpravodajského kanálu Z1

Management soukromé zpravodajské televize Z1, která zahájila vysílání loni v červnu a aktuálně ji můžete naladit v zemské digitální síti 3 společnosti Czech Digital Group (CDG), rozhodl o zrušení několika pořadů a propustil šest zaměstnanců. Proč k tomu došlo a proč Z1 už neodebírá agenturní servis ČTK a opožďuje se s vyplácením mezd, vysvětlil v rozhovoru pro DigiZone.cz generální ředitel stanice Martin Mrnka. Okolo zpravodajského kanálu ale bylo živo i z jiných důvodů. Např. agentura ČTK obvinila její zaměstnance z toho, že se načerno připojují do její databáze a berou si z ní jinak placené informace. „Z1 už řadu měsíců za zpravodajský servis ČTK dluží. Neproplatila zaslané faktury za plnění ČTK od září 2008 do prosince 2008 a zatím ani nereagovala na výzvy ke smírnému urovnání této situace,“ řekl DigiZone.cz náměstek generálního ředitele ČTK pro zpravodajství Jiří Majstr. Mimořádně se na vlně zájmu o digitální kanál svezl i deník Blesk, který uvedl, že Z1 pravděpodobně v dubnu ukončí své vysílání.

Jan Potůček: Martin Mrnka: Je méně reklamy, Z1 přehodnocuje náklady
Jan Potůček: Z1 rozhodně popírá, že by zaměstnancům dlužila výplaty
Lukáš Polák: Blesk šokoval: V dubnu skončí vysílání televize Z1

Vypínání analogu z pražského Žižkova se pomalu blíží

Veřejnoprávní kanál ČT 1 a komerční programy Nova a Prima zařadí od 15. února do svého vysílání varovný piktogram, který informuje o ukončení analogového šíření. Bude se to ale pochopitelně týkat pouze pražského vysílače Žižkov. Na čtvrteční tiskové konferenci k novým informacím o přechodu na digitální vysílání to řekl národní koordinátor Zdeněk Duspiva. Podobu piktogramu si přitom každá televize zvolí sama. Termín vypnutí byl stanoven na 30. dubna. Podle ředitele Novy Petra Dvořáka ale Praha na vypnutí analogového vysílání připravena není. Ve stejný den tato zpráva zazněla v hlavní zpravodajské relaci Televizní noviny. Českou televizní jedničku je však zapotřebí také pochválit. Po ČT a Primě i ona nabízí na webu Nova.cz speciální sekci věnovanou digitalizaci. Návštěvníci ji najdou na adrese www.nova.cz/di­gitalizace. Lidé tu mohou vidět např. digitalizační spot s Michaelou Ochotskou a Rayem Korantengem, speciální stránku věnovanou pouze Praze a také obecné informace o digitálním vysílání.

Lukáš Polák: Pražany zavalí statisíce letáků k vypnutí analogového vysílání
Jan Potůček: Nova v Televizních novinách: Praha není připravena na vypnutí analogu
Lukáš Polák: Televize Nova začala na webu podporovat přechod na digitál
Jan Potůček: ČTÚ: Pražané se nemusejí obávat dubnového vypínání analogu
Jan Potůček: ČT 1 vypne 30. dubna analogové vysílání ze Žižkova, ať se děje, co chce
Lukáš Polák: Na infolinku k digitalizaci volají nejčastěji Pražané

Opavští se mohou radovat, vrátí se jim digitální televize

Po pěti měsících výpadku naladí na přelomu února a března diváci na Opavsku opět zemskou digitální televizi. Z ostravského vysílače Hošťálkovice začne s více než ročním předstihem digitálně vysílat Česká televize společně s Českým rozhlasem. Signál takzvaného veřejnoprávního multiplexu by měl pokrýt široké okolí Ostravy, včetně Opavska a části Bruntálska, kde nebylo možné po loňské zářijové výměně antény na jiném ostravském vysílači Hladnov digitální televizi naladit. Česká televize se dohodla s Českými Radiokomunikacemi, které pro ni zajišťují provoz všech hlavních digitálních vysílačů, že využije náhradní anténu na vysílači Hošťálkovice, z níž loni krátce vysílal multiplex 3 s televizemi Óčko, Z1 a Public. Výkon vysílače ale bude omezen na 14 kW. Digitální vysílání z Hošťálkovic diváci naladí na kanále 54, tedy na tom samém, který loni využíval multiplex 3. Veřejnoprávní televize zároveň bude dál digitálně vysílat na stejném kanále 54 také z vysílače Hladnov, s nímž Hošťálkovice vytvoří jednofrekvenční síť.

Jan Potůček: Na Opavsko se brzy vrátí digitální signál. Zatím ale jen ČT

Stručně

Díky nasazení nové kompresní technologie, kterou oznámila včera prostřednictvím tiskové zprávy společnost Czech Digital Group (CDG), došlo u kanálů v multiplexu 3 k výraznému zlepšení obrazové kvality. Nejvíce se změna projevila u hudebního kanálu Óčko a lifestylové televize Public. Bitové toky se pohybují nejčastěji mezi 2 a 6,5 Mbit/s.

Lukáš Polák: Také CDG už používá novou kompresní technologii
Lukáš Polák: Multiplex 3 si kvalitativně polepšil

Zasedání Rady Českého rozhlasu bylo 28. ledna rozhodně zajímavé zejména proto, že se na něj někteří zastánci Rádia Wave vůbec nedostali. Ochranka je totiž nepustila dovnitř. Před hlavní budovou ČRo v Římské ulici na Praze 2 se pak před druhou hodinou odpoledne shromáždilo přibližně 40 lidí. Na akci byl generální ředitel veřejnoprávního rozhlasu Václav Kasík nařknut z obcházení zákona.

Jan Potůček: Radní nařknuli Kasíka z obcházení zákona, ředitel ČRo to veřejně odmítl
Jan Potůček: Část zastánců Radia Wave nesměla na veřejné zasedání Rady ČRo
Redakce: FOTOGALERIE: Jak se demonstrovalo na zasedání Rady ČRo

Hudební televize Óčko se pochlubila nedávno rekordní sledovaností za listopad, kdy měla 1,043 milionu diváků. Jak se však ukázalo v prosinci, není to zdaleka poslední hranice tohoto kanálu. V tomto období totiž podle Mediaresearch sledovalo televizi 1,269 milionu diváků. Óčko však přišlo také o jednu ze svých hlavních hvězd. Moderátorka Lejla Abbasová odešla dělat tiskovou mluvčí.

Lukáš Polák: Óčko trhlo další rekord. V prosinci mělo 1,269 milionu diváků
Lukáš Polák: Abbasová musela kvůli Kocábovi skončit na Óčku
Lukáš Polák: Týden.cz: Mluvčí ministra Kocába bude moderátorka Abbasová

Původně měl mít religiózní kanál TV Noe licenci s provozovatelem terestrického multiplexu 3, společností Czech Digital Group, pouze do konce ledna letošního roku, ale jak server DigiZone.cz informoval jeho generální ředitel Leoš Ryška, program zde bude pokračovat i nadále. Jak přesně dlouho to bude, ale Ryška neupřesnil.

Lukáš Polák: Televize Noe bude pokračovat v multiplexu 3 také v únoru

Provozovatel digitálního terestrického multiplexu 4, společnost Telefónica O2, zařadil tento víkend do svého datového toku také vysílání tzv. elektronického programového průvodce (EPG). Ten již sice byl součástí programu O2 info, který propaguje produkt O2TV, ale kanály ČT 1 a Nova ho neobsahovaly.

Lukáš Polák: Nova a ČT 1 vysílají nově v multiplexu Telefóniky EPG

Kabelová společnost UPC zařadila do svojí digitální kabelové televize UPC Digital ženský program Zone Romantica. Ten zatím mohli sledovat pouze zákazníci analogové kabelové televize od tohoto operátora. Zone Romantica je součástí rozšířených programových nabídek Standard a Supreme. Společnost Quickmedia IPTV pak zařadila do nabídky pro změnu kanál Spektrum.

Jan Potůček: Zone Romantica nově v nabídce digitální kabelové televize UPC
Jan Potůček: Quickmedia IPTV zařadila do nabídky dokumentární kanál Spektrum

Filmový kanál Nova Cinema se nechystá v dohledné době rozšířit svůj teletext a doplnit ho například o televizní program, podle kterého by bylo možné na některé DVD rekordéry nahrát název pořadu. Serveru DigiZone.cz to řekla mluvčí Novy Michaela Fričová s tím, že filmový kanál Novy nyní používá teletext spíše jako pomocný technický prostředek.

Jan Potůček: Nova Cinema neplánuje rozšířit teletext, zatím ho používá pro neslyšící

Skupina PPF se podle serveru Euro.cz připravuje na nákup části aktiv (majetku podniku) československé společnosti J&T, která je majitelem digitální zpravodajské televize Z1. Ta totiž chystá výraznou reorganizaci svého majetku. Jedna z firem ze skupiny PPF by přitom měla ovládnout zhruba čtyřicetiprocentní podíl ve firmě J&T.

Lukáš Polák: Část aktiv majitele zpravodajské Z1 chce koupit skupina PPF

MMF24

Nevysílá nová digitální plnoformátová televize Barrandova spíše pro cílovou skupinu 40+? I na to se ptal v pátečním rozhovoru programového ředitele kanálu Přemysla Svory redaktor serveru iDNES.cz Pavel Eichler. Podle Svory vysílá Barrandov skutečně pro dnešní tzv. Husákovy děti, ale je problém je oslovit.

Lukáš Polák: Husákovy děti potřebují větší péči, míní šéf programu Barrandova

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).