Hlavní navigace

Týdenní revize o patnáctém výročí TV Nova a info kampani pro Prahu

7. 2. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 118483
Tento týden proběhly především dvě zásadní události - česká komerční jednička TV Nova oslavila své již patnácté výročí a v Praze se konečně rozjela digitální kampaň. Naše nejsledovanější televize sice ušetřila za oslavy pro své partnery, ale novinářům tuto radost neodepřela. Hlavní hostitel, ředitel TV Nova Petr Dvořák, byl doslova v obležení a celý večer se nesl v luxusním tónu. Pražané se mohli seznámit s digihlídkami, které začaly brázdit ulice a ve schránkách už mohou najít diginoviny. Smutný osud potkal IPTV službu Volný TV, ta skončila.

Nova oslavila patnácté výročí

Televize Nova ve středu na setkání s novináři oslavila své patnácté výročí. Její start se datuje na 4. února 1994. Ředitel Novy Petr Dvořák připomněl několik etap, které byly důležité v rozvoji televize. První etapa byla mezi lety 1994–1998. Ředitel komerční jedničky řekl, že televize přinesla to, co lidé postrádali. „Přinesla skvosty, jako byla např. Pobřežní hlídka,“ zavtipkoval Dvořák. „Totálně jsme převrátili televizní krajinu,“ dodal. V letech 2003 – 2004 přišla další etapa televizní tvorby. Vyrostla podle něj řada hvězd a přišla řada nových tváří. Poslední etapa se datuje od roku 2004, kdy Nova vstoupila do nejtěžší etapy a začala vlastní televizní tvorba. „Po celou dobu, kdy Nova působila na televizním trhu, jsme se věnovali také hodně charitě,“ připomněl Dvořák. „Věřím, že další roky budou nejméně tak zábavné jako poslední roky,“ řekl Dvořák a dodal, že je dobré se sice z minulosti poučit, ale je důležité, co bude dál. Nova přijde v létě např. s další, již čtvrtou řadou Výměny manželek. Pokračovat bude také sitcom Comeback, seriál Ordinace v růžové zahradě, Ulice nebo německá Kobra 11.

Petr Dvořák - dort - 500

Lukáš Polák: Nova oslavila patnáct let a představila jarní schéma
Lukáš Polák: FOTOGALERIE: Jak televize Nova slavila 15 let od svého startu
Lukáš Polák: České MTV by mohlo být spuštěno klidně až příští rok
Jan Potůček: Nova se chystá investovat do dvou nových seriálů 180 milionů korun
Lukáš Polák: Nové kanály přišly v té nejhorší době, tvrdí šéf Novy

V Praze začala viditelně informační kampaň

Řadě Pražanů přestane za tři měsíce hrát televize, a mediální část státní informační kampaně k přechodu na digitální televizní vysílání v hlavním městě ještě nemá realizátora. Dostanou se ke všem divákům informace včas, nevyužije televize Nova situace k tomu, aby dubnový termín vypínání analogového signálu z vysílače Žižkov sabotovala? Na otázky serveru DigiZone.cz odpovídal v úterý národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva. V hlavním městě se konečně viditelně rozjela informační kampaň k přechodu na digitální vysílání. V ulicích se objevily tzv. digihlídky, které mají obyvatele informovat o nutnost vybavit se sat-top-boxem nebo digitálním televizorem, popř. jim podat kvalifikované rady. Tyto týmy rozdávají také diginoviny, s jejichž podobou vás server DigiZone.cz seznámil v pátek. Ve stejný den pak Česká televize na svém prvním programu začala nepravidelně zařazovat piktogram, který informuje o konci analogového vysílání.

Zdeněk Duspiva 500

Jan Potůček: Zdeněk Duspiva: Digikampaň už běží, začala loni na podzim
Lukáš Polák: Vyškolené týmy přes digitalizaci vyrazily do ulic Prahy
Lukáš Polák: Zajímá vás, jak vypadají diginoviny? Stáhněte si je
Lukáš Polák: Zprávu NKS o digitalizaci schválila česká vláda
Lukáš Polák: ČT 1 dnes zařadí do analogu z Prahy/Žižkova piktogram
Lukáš Polák: Ředitel Novy: To, co dnes probíhá, se nedá nazvat informační kampaní
Jan Potůček: Za 87 dní vypne Praha analogovou televizi ze Žižkova. Co se stane?

Služba Volný TV skončila

Služba Volný TV, kterou nabízela telekomunikační společnost Volný, už neexistuje. O konci tohoto IPTV produktu informoval ve čtvrtek server ČRo Digital. Pravost informace si lze jednoduše ověřit navštívením webových stránek http://tv.vol­ny.cz/TV/. Zde je pro zájemce stručné oznámení, že služba Volný TV byla stažena z nabídky. Jak informoval digitální server Českého rozhlasu, produkt nesplnil očekávání operátora. Server zároveň upozornil, že služba neměla příliš velké pokrytí. Od svého startu byla dostupná v Praze a Brně a později se rozšířila pouze do Plzně, Ústí nad Labem a Hradce Králové. Počet abonentů této služby nebyl znám, ale odhadoval se pouze na několik set zákazníků. Takový byl alespoň údaj z roku 2007, který poskytl bývalý generální ředitel Clemens Wohlmuth. „Společnost VOLNÝ se rozhodla ukončit službu VOLNÝ TV ke konci ledna letošního roku,“ řekla ČRo Digital mluvčí společnosti Alžběta Šťastná.

Lukáš Polák: IPTV produkt Volný TV skončil

Stručně

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil ve čtvrtek k veřejné diskusi druhý informační a komunikační dokument k digitální dividendě, neboli využití kmitočtového spektra. „Úřad považuje téma za velmi významné a je přesvědčen, že do debaty by se nepochybně měli zapojit všichni současní nebo budoucí uživatelé spektra, nebo služeb jeho prostřednictvím poskytovaných,“ konstatovala mluvčí Dana Marklíková.

Lukáš Polák: Začalo druhé kolo připomínek k využití tzv. digitální dividendy
DOKUMENT: Digitalizace a digitální dividenda II (DOC, 20 stran; 241 kB)

Nejvíce posluchačů si získalo ve druhém a třetím čtvrtletí loňského roku opět Rádio Impuls. Vyplývá to z odhadů průzkumu poslechovosti Radio Projekt, který dnes na webu zveřejnily agentury STEM/MARK a Median. Impuls si naladilo za dané období 1.084 tisíc obyvatel, následují Frekvence 1 (959 tisíc), Evropa 2 (931 tisíc) a za zmínku stojí také ČRo 1 – Radiožurnál, který zaujal 764 tisíc posluchačů.

Lukáš Polák: Rádio Impuls bylo ve druhém pololetí 2008 opět nejposlouchanější

Módní kanál Fashion TV, který získal v lednu od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci pro česko-slovenskou mutaci šířenou prostřednictvím kabelových rozvodů, začne vysílat v březnu. Minulý týden o tom informovaly Lidové noviny s odvoláním na Zuzanu Poláčkovou, která tým lokální pobočky povede.

Lukáš Polák: Česko-slovenská Fashion TV odstartuje v březnu

Počet HDTV kanálů vysílajících prostřednictvím družice se po včerejšku opět zvýšil o jeden. Na satelitu Türksat 3A na pozici 42 st. vých. se objevila stanice s názvem Türksat HD Promo, která propaguje služby tohoto satelitního operátora. Program je šířen nekódovaně, tedy pro jeho příjem není vyžadována žádná abonentská karta.

Lukáš Polák: Nabídka HDTV kanálů na satelitu je opět bohatší

Janeček Dvořák veřejnoprávní mux

Podle středečního vydání ekonomického deníku E15 hrozí, že by mohlo dojít opět ke zvýšení tzv. koncesionářského poplatku, a to tentokrát za televizi. „Podle dlouhodobé analýzy dalšího ekonomického vývoje bude zhruba od roku 2012 rozpočet ČT v deficitu. Z této situace vede jen několik možných cest a v tuto chvíli se nedá říci, kterou se bude muset ČT vydat,“ konstatoval nedávno ředitel veřejnoprávní televize Jiří Janeček. Kanál ČT 4 zároveň příští týden oslaví už třetí narozeniny.

Lukáš Polák: ČT přemítá nad tím, jak zachovat vyrovnané hospodaření
Jan Potůček: ČT 4 oslaví čtyři roky existence. Připravuje se na lyžařské MS v Liberci
Lukáš Polák: Sport zmizí z ČT 2 v roce 2010

Kabeloví operátoři UPC a Elsat rozšířili programovou nabídku. První jmenovaný testuje na jižní Moravě paket rakouských stanic ORF a ATV, Elsat obohatil analogový kabel o plnoformátovou TV Barrandov a zpravodajský kanál Z1, hudební stanice MTV Cental Europe byla nahrazena jinou německou televizí – Deluxe Music.

Lukáš Polák: UPC testuje na jižní Moravě paket rakouských stanic
Lukáš Polák: Elsat rozšířil analogovou programovou nabídku

Digitální kanál Z1 postihl v pondělí večer výpadek ve všech distribučních trasách, který trval celkem přibližně čtyři hodiny. Chyba byla podle kanálu na straně Českých Radiokomunikací. Na webu televize se objevila omluva až téměř po hodině od počátku problému (ve 22:21). Pozitivem bylo, že ve stejný den kanál rozšířil počet vysílacích hodin o dvě.

Lukáš Polák: Zpravodajskou televizi Z1 postihl opět výpadek
Lukáš Polák: Digitální televize Z1 rozšířila vysílací čas o dvě hodiny

Došlo nebo teprve dojde také k několika personálním změnám. Bývalá Miss České republiky Diana Kobzanová bude od konce února moderovat pořad Inbox na hudební televizi Óčko, na funkci výkonného ředitele Českého rozhlasu rezignoval k 31. lednu Josef Havel a novým generálním ředitelem slovenské zpravodajské televize TA3 se stal Matej Ribanský.

ebf - partner 1

Jan Potůček: Óčko získalo pro moderování Inboxu Dianu Kobzanovou
Lukáš Polák: Výkonný ředitel Českého rozhlasu rezignoval
Jan Potůček: Zpravodajskou TA3 vede bývalý ředitel televize Joj Matej Ribanský

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz plus archiv NKS a ČT

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).