Hlavní navigace

Týdenní revize o vypnutí analogového vysílání Rádia Wave z Cukráku

19. 7. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík tento týden oznámil, že na konci srpna bude ukončeno analogové vysílání ČRo 4 – Rádia Wave ze středočeského vysílače Cukrák a jeho vysílání bude pokračovat v digitální podobě. Český telekomunikační úřad také zveřejnil výsledky průzkumu veřejného mínění týkající se příjmu digitálního televizní vysílání i postojů českých diváků k pořízení digitálního přijímače. Jejich shrnutí přináší dnešní revize.

ČRo 4 – Rádio Wave ukončí v srpnu analogové vysílání z Cukráku

K 31. srpnu letošního roku ukončí Český rozhlas (ČRo) analogové vysílání stanice ČRo 4 – Rádio Wave ze středočeského vysílače Cukrák, jeho vysílání bude pokračovat v digitální podobě. Lidovým novinám to oznámil generální ředitel ČRo Václav Kasík, který letos kvůli analogovému vysílání ČRo 4 – Rádia Wave od Rady ČRo získal výtku.

Rada se na Kasíka obrátila již v březnu loňského roku s tím, že by analogové vysílání z Cukráku mělo být ukončeno. Podle rady totiž analogové vysílání stanice pro mladé porušovalo zákon, stejný názor má i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Kasík s tím sice nesouhlasí, ale rozhodnutí Rady ČRo a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se podřídí. Pokud by k vypnutí analogového vysílání nedošlo, Rada ČRo by díky tomu, že Kasíkovi již udělila výtku, mohla hlasovat o jeho odvolání z funkce generálního ředitele.

RRTV stejně jako Dana Jaklová, místopředsedkyně a mluvčí Rady ČRo, nesouhlasila s tím, že Rádio Wave začalo vysílat na frekvencích ČRo Region Střední Čechy. Podle Jaklové není možné stanici pro mladé posluchače vnímat jako regionální studio a tudíž nemá jako analogová stanice podle současné legislativy opodstatnění. Po ukončení analogového vysílání ČRo 4 – Rádia Wave z Cukráku uvolněnou frekvenci 100,6 MHz pravděpodobně obsadí celoplošný vysílací okruh ČRo 2 – Praha. Podle Jaklové přijímá většina posluchačů vysílání Rádia Wave jinou cestou než analogovou, a tak by vypnutí analogového signálu nemělo posluchačům příliš vadit. Přesná čísla ale ČRo nezná, a tak si nechá vypracovat analýzu, aby měl tyto informace k dispozici. Podle Jaklové ukončení analogového vysílání z Cukráku ale neznamená, že by rada stanici pro mladé posluchače nepodporovala. Pouze se snaží o dodržení zákonných podmínek.

Vedení ČRo připravilo vlastní novelu zákona o Českém rozhlasu, která by měla řešit problematickou situaci týkající se analogového vysílání ČRo 4 – Rádia Wave ze středočeského Cukráku. ČRo ale zatím nechce obsah novely zveřejnit. Podle Václava Kasíka není současný výklad zákona o provozování tematických stanic jednoznačný a je nutné jej změnit.
Jan Potůček: Václav Kasík: Rádio Wave v analogu vypnu, nic jiného mi nezbývá
Jan Potůček: Dana Jaklová: Nejsem proti Rádiu Wave, ale v analogu nemá co dělat
Jan Potůček: Český rozhlas navrhne kvůli Rádiu Wave změnu zákona

Novým ředitelem ČRo 1 – Radiožurnál by se po Barboře Tachecí, která byla odvolána v únoru letošního roku, měl stát Alexandr Pícha. Ten v současnosti působí jako zástupce ředitele a de facto stanici vede. V úterý se na Píchovi jako nejvhodnějším kandidátovi shodla osmičlenná komise pověřená výběrem budoucího ředitele prvního okruhu ČRo. O tom, zda bude Pícha do funkce ředitele Radiožurnálu jmenován, definitivně rozhodne generální ředitel ČRo Václav Kasík.
Jan Potůček: Komise doporučila jmenovat šéfem Radiožurnálu Alexandra Píchu

A u problematiky rozhlasového vysílání ještě zůstaneme. RRTV se nelíbí způsob, jakým vzniká návrh zákona, který bude upravovat postup státu při přechodu na zemské digitální rozhlasové vysílání. Podle radních by některá navrhovaná ustanovení mohla narušit pluralitu rozhlasového vysílání. Rada upřednostňuje, aby ke změnám mediálního zákona došlo prostřednictvím vládního návrhu, který by prošel řádným legislativním procesem.
Jan Potůček: Velké Radě se nelíbí způsob přípravy zákona o digitalizaci rozhlasu

600 tisíc Čechů nechce přejít na digitální vysílání

Z průzkumu agentury STEM/MARK, který nechal zpracovat Český telekomunikační úřad, vyplývá, že sedm procent obyvatel České republiky tvrdí, že ani s vypnutím analogového televizního vysílání nepřejde na příjem digitálního televizního signálu. 600 tisíc českých diváků by tedy mělo v roce 2011 přijít o možnost sledovat televizní vysílání.

Pětina lidí si chce digitální přijímač pořídit ve chvíli, kdy bude v jejich regionu digitální televizní vysílání dostupné. 26 % dotázaných plánuje pořízení digitálního přijímače na dobu, kdy budou znát termín vypnutí analogu v jejich regionu a 18 % si přístroj koupí až těsně před dokončením přechodu na zemské digitální televizní vysílání. 7 % respondentů bude digitalizaci ve své domácnosti řešit až poté, co jejich region zahalí analogová tma.

Z průzkumu, ve kterém bylo osloveno 1 854 respondentů, také vyplývá, že čeští diváci preferují DVB-T vysílání. Pozemní příjem digitální televize upřednostňuje 35 % dotázaných. Stejný zájem projevili respondenti o digitální kabelové a satelitní vysílání, které preferuje po 22 % českých diváků. Nejmenší počet příznivců má podle průzkumu televizní vysílání prostřednictvím internetového protokolu (IPTV) a přes televizní kartu pro počítač nebo notebook, které preferuje 11 % dotázaných. Průzkum se také zaměřil na vybavení českých domácností. 20 % domácností v České republice je podle něj vybaveno LCD nebo plazmovým televizorem.
Jan Potůček: Sedm procent Čechů odmítá přejít na digitální příjem televize
Jan Potůček: Češi mají největší zájem o DVB-T, potom o satelit a kabel
Jan Potůček: Pětina českých domácností má LCD nebo plazmový televizor

Český telekomunikační úřad také poprvé praktikoval vyhlášku o měření pokrytí obyvatelstva České republiky signálem televizních stanic. Z něj vyplývá, že nejvyšší pokrytí signálu z pozemních analogových vysílačů má s 99,6 % první program České televize (ČT). Druhého nejvyššího pokrytí dosahuje televize Nova s 97,7 % a třetí pak s 90,8 % ČT 2. Primu může z pozemních analogových vysílačů přijímat 73 % diváků. Digitální síť A, kde diváci naleznou programy ČT, ČRo a Novu, může podle výsledků měření přijímat 43 % obyvatel. Multiplex B měl předtím, než se rozšířil do Ostravy a Plzně, pokrytí 23,7 % diváků a digitální síť C se zkušebním vysíláním Novy a ČT 1 ve vysokém rozlišení obrazu může přijímat 17,7 % obyvatel.
Jan Potůček: Prima analogově pokrývá 73 procent obyvatel, TPP by jí pomohl

ČT 24 dosáhla minulý týden rekordní sledovanosti

Veřejnoprávní zpravodajská televizní stanice ČT 24 dosáhla v minulém týdnu nejlepšího výsledku sledovanosti v hlavním vysílacím čase od té doby, co byla v roce 2006 zařazena do elektronického měření sledovanosti. V uplynulém týdnu sledovalo zpravodajský servis ČT 24 ve vysílacím čase od 19 do 23 hodin v průměru 1,12 % diváků starších patnácti let, kteří trávili čas u televizních obrazovek. V minulém týdnu se dařilo i ČT 4 Sport a malým kabelovým a satelitním televizním stanicím. Sledovanost této skupiny programů dosáhla společně s filmovou Nova Cinema průměrné sledovanosti mezi 19 a 23 hodinou 16,03 %. Pokles počtu diváků zaznamenala nejen Prima s celodenní průměrnou sledovaností 19,36 %, ale také ČT 1 s 21,12 %. Nova dosáhla v měření sledovanosti stejného výsledku jako předchozí týden.
Jan Potůček: ČT 24 dosáhla rekordu, Z1 stále nemá výsledky sledovanosti
Jan Potůček: Malé televize minulý týden oslovily rekordních 16 procent diváků

Podle čtenářů DigiZone.cz mohou diváci z Plzně a okolí naladit DVB-T vysílání sportovního programu ČT 4 Sport. Sportovní fanoušci mohou čtvrtou stanici ČT přijímat na kanále 52 z vysílače Košutka. Kromě sportovního kanálu ČT najdou plzeňští diváci v multiplexu také TV Prima, hudební TV Óčko, Public TV, zpravodajskou Z1 a křesťanské Rádio Proglas. ČT chce veřejnoprávní multiplex na Plzeňsku spustit nejpozději do 25. července. Pokud se jí to nepodaří, odloží jeho start až po letní olympiádě v Pekingu. ČT dříve jako nejzazší termín spuštění veřejnoprávního multiplexu stanovila 15. červenec, ale nyní začala na teletextu uvádět termín 25. července. Start veřejnoprávní digitální sítě na Plzeňsku závisí na dohodě ČT s Českými Radiokomunikacemi.
Redakce: ČT 4 Sport je možné naladit pozemně i v Plzni, v síti 3 na kanálu 52
Jan Potůček: Digitální ČT z Krašova do 25. července, nebo až po olympiádě

Stručně

První česká erotická televizní stanice Leo TV podepsala smlouvy o svém zařazení do programových nabídek několika desítek menších provozovatelů kabelové a IPTV televize. Podle Libora Horáčka, výkonného ředitele společnosti PK62, která je držitelem licence Leo TV, a marketingového ředitele Pavla Mojžíše jde například o společnost Mattes AD nebo Kabelovou televizi CZ. Podle mluvčího UPC Františka Maliny se zástupci Leo TV na největšího českého kabelového operátora ještě neobrátili. Zprostředkovatelé placených televizních služeb, mezi které vysílání erotického kanálu Leo TV patří, musí kromě podpisu smlouvy o zařazení televizní stanice do své nabídky také získat souhlas RRTV.
Jan Potůček: Erotická Leo TV už podepsala smlouvy s „desítkami“ kabelovek

Které televizní programy musí kabeloví operátoři zařadit do základní omezené, a tedy i nejlevnější, nabídky? Na tuto otázku přinesl tento týden odpověď server DigiZone.cz. Provozovatelé kabelového televizního vysílání musí ze zákona podle tzv. must carry podmínky do základní programové nabídky zařadit několik českých televizních stanic. Z podmínky „must carry“ vyplývá, že v nejlevnějším programovém balíčku musí být zařazeny ty kanály, které lze celostátně přijímat z pozemních vysílačů, a také celoplošné stanice šířené v rámci zemského digitálního televizního vysílání. Kromě těchto programů musí kabeloví operátoři do základních nabídek zařadit také městské a informační kanály a okruhy Českého rozhlasu. V nejlevnějším programovém balíčku by tedy zákazníci měli nalézt čtyři stanice České televize, komerční Novu a Primu, hudební TV Óčko, zpravodajskou Z1 a rozhlasové stanice ČRo.
Jan Potůček: Které programy musí kabelovky nabízet povinně a „zadarmo“?

Diváci zpravodajské televizní stanice Z1 mohou od uplynulého víkendu využívat elektronického programového průvodce (EPG), který obsahuje kromě přehledu vysílaných pořadů a jejich podrobnějších specifikací také změny v letním programovém schématu. Léto bude i na Z1 ve znamení repríz, diváci se dočkají zejména opakování vybraných dokumentů.
Jan Potůček: Televize Z1 už nabízí EPG, přešla na letní „reprízové“ schéma

Server DigiZone.cz přinesl tento týden také „návod“ pro situace, kdy se při příjmu digitální kabelové televize objevuje tzv. kostičkování, a také informace o tom, proč je nutné chránit obydlí a tedy i elektronické přístroje bleskosvodem. Pokud se setkáte s opakujícím se kostičkováním obrazu digitálního televizního vysílání, zkontrolujte nejprve kabeláž u vás doma. Pokud se kostičkování objevuje i poté, co jste prověřili, že kabelové propojení i kabely jsou v pořádku, obraťte se na poskytovatele televizních služeb.

BRAND24

DigiZone.cz se věnoval i problematice letních bouřek a ochrany elektronických přístrojů před bleskem. Ten může způsobit na elektropřijímačích velké škody, předcházet jim můžeme prostřednictvím bleskosvodů. Bleskosvod musí být pro daný objekt navržen odbornou firmou a umístěn tak, aby jej nic nepřevyšovalo. I když máte bleskosvod, je lepší, když při bouřce televizor a ostatní elektrické přijímače vypnete a vytáhnete z nich všechny kabely a síťové napáječe.
Ondřej Vala: Kostičky v obraze – zaměřeno na kabelovou televizi
David Kříž, Jan Potůček: Bouřky jako letní nebezpečí nejen pro digitální televizi

Diváci, kteří nestihnou premiérové vysílání některého z dílů jejich oblíbených seriálů, které přináší komerční TV Prima, je mohou již druhý den po jejich premiéře sledovat na internetové televizi Stream.cz. Prima ve spolupráci se Stream.cz divákům nabízí tzv. zpožděné vysílání seriálů Velmi křehké vztahy a pořadů Top Star magazín a Jak se staví sen.
Jan Potůček: Stream.cz dává na web pořady Primy den po jejich televizní premiéře

Posloucháte analogové vysílání Rádia Wave z Cukráku?

  • Ano, pravidelně.
    14 %
  • Občas.
    19 %
  • Ne, využívám digitální příjem.
    19 %
  • Rádio Wave neposlouchám vůbec.
    47 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).