Hlavní navigace

Ukazuje Facebook příspěvky méně lidem, pokud nezaplatíte?

4. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Proč u mých odkazů na Facebooku strmě poklesl počet lajků a sdílení, ptá se ve svém sloupku v New York Times americký novinář Nick Bilton. Znevýhodňuje Facebook neplacené sdílení?

Ještě před rokem, kdy bylo ke sledování mého profilu na Facebooku přihlášeno na 25 tisíc lidí (Facebook tehdy zprovoznil „twitterovské“ sledování osobních profilů, aniž by uživatelé museli být přáteli), vyvolal odkaz na můj sloupek na Facebooku zpravidla několik set „líbí“ a desítky sdílení. Teď v lednu počet sledujících stoupl ke 400 tisícům, ale počet lajků klesl na v průměru 30 a odkazy na mé texty sdílí v průměru dva lidé, diví se ve svém sloupku na NYT.com americký novinář Nick Bilton

Pokles se podle jeho zkušeností týká i interakcí se sdílenými fotografiemi – zatímco před rokem nasdílená fotka nasbírala v průměru tisíce lajků, dnes je to desetkrát méně. 

Bilton proto zkusil Facebooku za propagaci svého odkazu zaplatit. Výsledky dosažené investicí 7 USD ho překvapily – promovaný příspěvek získal jen za několik prvních hodin 130 lajků a 30 sdílení. A placený odkaz vidělo 5,2 krát více lidí, než kdyby zůstal neplacený, pochlubil se autorovi Facebook. 

Zvýhodnění v EdgeRanku

Znamená to, že Facebook upouští od demokratického přístupu, kdy si byly všechny odkazy rovny, a tlačí uživatele, aby za jejich zviditelnění platili? U stránek tento trend průzkumy potvrdily už loni na podzim. A studie ukázaly také to, že se uživatelé do nakupování zviditelněných odkazů vůbec nehrnou.

Facebook každopádně tvrdí, že reklamní odkazy neprotežuje. „Nesnažíme se omezit šíření příspěvků, které sdílíte se svými odběrateli, abychom vám mohli ukázat víc reklam,“ řekl Biltonovi produktový manažer Will Cathart. A podle Facebooku stoupl u profilů s více než 10 000 odběrateli medián počtu interakcí s odkazy meziročně o 34 %. 

Pokles interakcí může mít také jiné vysvětlení, reagují na Biltonův text další američtí novináři a experti. Původní vysoké počty lajků a sdílení mohly být z velké části způsobeny spamem a dnes je už Facebook umí odfiltrovat, navrhuje jedno možné vysvětlení ve svém blogu třeba produkťák YouTube Hunter Walk. Stoupl také počet příspěvků, které se uživatelům za den na zdi objeví, takže lidé musí vybírat z mnohem většího množství obsahu. 

další teorii nabízí editor magazínu Quartz Zach Seward: pokles podle něj může být důsledkem propagace, kterou chtěl Facebook uživatele v loňském roce navnadit na „twitterovské“ sdílení. 

UX DAy - tip 2

„Myslím, že Facebook postupuje jako vždy, když uvádí nějakou novou funkci: pomocí úpravy EdgeRanku ji přehnaně zvýhodní, aby ji lidé začali používat, a některé vybrané uživatele navnadí ještě více, a když pak vidí, že funkce není příliš oblíbená a že z ní nepoplynou nové zisky, zase jí v EdgeRanku ubere.“ 

A jaké jsou vaše zkušenosti s počtem interakcí na Facebooku? Podělte se s námi v diskusi pod článkem. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).