Hlavní navigace

Ukradl vám někdo tweet? Nahlaste ho a Twitter kradený tweet zruší

27. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Víkendové pozdvižení v amerických médiích i na Twitteru o tom, jak „snadné“ je nechat smazat vtip, který vám někdo ukradl, vypovídá spíš o neznalosti médií.

The Verge v Twitter is deleting stolen jokes on copyright grounds upozorňuje na to, že tweety kopírující cizí tweety mohou být Twitterem „smazány“. Tedy lépe řečeno, Twitter odstraní „kradený“ text a na jeho místě ukazuje informaci o tom, že tweet kvůli nahlášení ze strany držitele autorských práv skryl.

Hledání „has been withheld in response to a report from the copyright holder“ nabízí dost zvláštní pohled, protože nalezených výsledků je poměrně hodně. Což vede spíš k zamyšlení, co za sofistikovaný virál tohle všechno je, nebo zda skutečně lidé tak často používají DMCA pro střelbu na jednotlivé tweety. 

Na druhou stranu to, že Twitter tweety porušující autorské právo „nemaže“, ale nahradí je tímto textem, je známo někdy od roku 2012. Podrobnosti ostatně viz Copyright and DMCA policy a bod sedmý, kde se dočtete i o tom, že DMCA požadavky jsou zasílány do Chilling Effects (zajímavé místo k dlouhému studiu).

Smazaný obrázek na Twitteru přes DMCA

Smazaný obrázek na Twitteru přes DMCA

The Verge zmiňuje konkrétní příklad @runolgarun (kvůli velké publicitě je teď účet zamčený, takže na něm moc neuvidíte), jejíž vtipy zveřejňované na Twitteru jiní uživatelé běžně kradli (nikoli tedy retweetovali, to by bylo v pořádku) a bez uvedení autora zveřejňovali na jiných účtech. Olga Lexell The Verge potvrdila, že prostřednictvím DMCA zažádala o to, aby její autorská díla nebyla používána bez svolení či uvedení autora.

Nahlásit porušování autorského zákona podle DMCA (Digital Millenium Copyright Act) je možné prostřednictvím formuláře a je to jeden z mála mechanismů nahlašování, který u provozovatelů skutečně vyvolává reakci. DMCA je totiž dostatečně silný strašák, zejména proto, že jde o americký zákon a tamním internetovým službám hrozí značné problémy, pokud by žádosti nevyřizovaly.

DMCA je na jedné straně užitečná pomůcka, která vám umožňuje bránit se proti anonymním šmejdům vykrádajícím cokoliv vykrást jde, ale na druhou stranu se často zneužívá pro cenzuru a umlčování. 

KL24

Jeden ze známých příkladů je třeba GoPro, které se pokoušelo přes DMCA odstranit a umlčet negativní recenze. DMCA bylo mimochodem velmi pravděpodobně zneužito i v případě likvidace Stránky Žít Brno na Facebooku, viz Žít Brno už na Facebooku nenajdete, podle magistrátu šlo o zneužití loga.

Proti žádosti o zásah přes DMCA se lze bránit podáním proti-žádosti, Twitter o tom ostatně v Copyright and DMCA policy informuje, ale pokud byste si snad mysleli, že to bude nějak snadné a rychlé, moc bych na to nesázel. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).