Hlavní navigace

UMTS licence: dočkáme se soutěže krásy i aukce současně?

6. 9. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Při včerejší české premiéře videohovoru v mobilní síti UMTS se diskutovalo i o licencích na tyto sítě. Náměstkyně Gurlichová zde naznačila, jak by také mohl dopadnout současný spor o způsob udělování těchto licencí: proběhnout by mohla jak aukce, tak i výběrové řízení resp. přímý prodej. Zajímá vás jak je něco takového možné?

Začnu nejprve příjemnější stránkou věci: včera se u nás uskutečnil první videohovor v mobilní síti 3. generace. Předvedla jej firma Nokia nejprve na svém zařízení (šlo o malou experimentální síť s jedinou BTS na nákladním autě), a poté byl novinářům předveden i hovor, samozřejmě již jen hlasový, vedoucí ze sítě 3. generace do sítě Eurotelu (která je, jako všechny sítě GSM, sítí 2. generace). Šlo především o propagační akci a samotné hovory byly zdvořilostní záležitostí. Nicméně i tak to byl významný milník pro „českou mobilní historii“, a snad i nejen pro ni.

Přítomnost náměstkyně ministra dopravy a spojů paní Gurlichové a řady odborných novinářů byla současně i příležitostí ke krátké diskuzi nad současným stavem v oblasti licencí na mobilní sítě 3. generace. Pozadí celé této kauzy jsem podrobněji popisoval zde na Lupě již dříve, proto jen velmi stručné připomenutí: Ministerstvo dopravy a spojů se po veřejné diskuzi přiklonilo k variantě udělení tří licencí stávajícím mobilním operátorům za administrativně stanovenou cenu. V nedávné době, zcela jistě v souvislosti se sestavováním státního rozpočtu na příští rok, však ministerstvo financí přišlo se záměrem prodat licence v aukci – v logickém očekávání, že to do prázdné státní kasy přinese více prostředků, než řešení zvolené (spíše ale: doporučené) ministerstvem dopravy – které není ani aukcí, ale ani tzv. soutěží krásy, neboli výběrovým řízením.

UMTS licence budou čtyři

Paní Gurlichová včera novinářům řekla, že její ministerstvo má do konce září předložit vládě konkrétní návrh řešení otázky UMTS licencí. Mělo by se jednat o materiál „Rozšíření telekomunikační politiky“, jehož součástí má být i strategie licencování UMTS a kvalifikovaný odhad možných výnosů (což si vyžádal místopředseda Mertlík, prosazující variantu aukcí). Stanovisko MDS je podle paní Gurlichové takové, že rozvoji českých telekomunikací by nejvíce prospěl prodej licencí za pevnou cenu, a nikoli aukce. Dále řekla, že k 1.1.2002 budou připraveny kmitočty pro celkem čtyři licence, což je významný posun oproti předchozím deklarovaným záměrům (kdy se předpokládalo udělení pouze tří licencí s tím, že další by eventuelně následovaly pouze pokud by se to ukázalo jako vhodné a byly by k dispozici i potřebné kmitočty).

To je ale finta!

Proti záměrům prodávat UMTS licence v aukci existuje několik významných argumentů. Jedním z nejpádnějších je skutečnost, že aukce odčerpají telekomunikačním firmám velké prostředky, které pak tyto firmy nutně musí odněkud „načerpat“ zpět (a odkud jinud, než z kapes svých zákazníků, skrze vyšší ceny služeb). Včera ale paní Gurlichová nadnesla ještě jeden zajímavý argument: náš nový telekomunikační zákon s možností aukcí nepočítá!

Zákon ve svém paragrafu č. 19 skutečně říká:

Není-li k dispozici dostatek kmitočtů, které jsou nezbytné pro vydání licence, a nelze-li z tohoto důvodu udělit licenci všem žadatelům, kteří o její udělení požádají, je Úřad povinen vyhlásit na její udělení výběrové řízení.

Naopak slovo „aukce“ se v zákoně vůbec nevyskytuje.

BRAND24

Včera však zazněl i náznak toho, jak by se zmíněné omezení dalo obejít. Pokud jsem jej správně pochopil, celý fígl by spočíval v oddělení „přidělení kmitočtů“ od „udělení licencí“. Tomu nahrává skutečnost, že telekomunikační zákon skutečně řeší otázku „udělování licencí“ (skrze výběrová řízení), zatímco „přidělení kmitočtů“ chápe jen jako nutnou podmínku, jak ostatně naznačuje i předchozí citace. Vše by tedy spočívalo v tom, že by se nejprve vydražily kmitočty, jako národní bohatství a mimo telekomunikační zákon (a tudíž i mimo jeho omezení, tj. třeba i v aukci). Úspěšní vydražitelé by se teprve pak přihlásili u ČTÚ a s kmitočty v kapse by jej žádali o licence. Možná by pak ani nebylo zapotřebí vypisovat výběrové řízení, protože kmitočtů by už mezi žadateli nebyl nedostatek.

V současné době zřejmě probíhá boj mezi zastánci obou variant poskytnutí UMTS licencí (přímým prodejem vs. aukcí). Osobně považuji variantu aukcí v našich podmínkách za nevhodnou – možná pomůže narychlo zalátat některou z černých děr státní kasy, ale celkovému rozvoji telekomunikací spíše uškodí. Rád bych ale věřil, že i kdyby si ministerstvo financí nakonec prosadilo variantu aukcí, že si náš stát najde korektnější mechanismus naplnění svého rozhodnutí, než je výše naznačená „finta“ s obcházením zákonů.

Jaká by podle vás byla nejlepší cesta k udělení UMTS licencí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).