Hlavní navigace

Už i Vodafone si postaví síť pro internet věcí. Zkouší technologii NB-IoT

1. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Během příštího roku by chtěl operátor naskočit na vlak, který se už v tuzemském éteru pomalu rozjíždí.

Zatímco T-Mobile sází na Sigfox, Vodafone si vybral technologii NB-IoT (Narrow Band – Internet of Things). Ta prošla standardizací 3GPP a mezi své výhody počítá především pokrytí uvnitř budov a nízké náklady. 

První testy by měly v tuzemském éteru proběhnout během letošního podzimu. Klienty by chtěl operátor ulovit především v průmyslu, zdravotnictví a v „chytrých městech“. Firma chce využít stávající infrastrukturu, což by mělo urychlit rozjezd. 

V současné době již v rámci NB-IoT běží zkoušky automatického měření na dálku ve Španělsku a Itálii. "Ať už v případě vody nebo například plynu, změřené hodnoty se shromažďují a dále zpracovávají. Navíc NB-IoT umožňuje nejen monitorování, ale i vzdálené ovládání koncových zařízení,“ vysvětluje šéf rozvoje sítě Vodafonu Jiří Švarc

BRAND24

Konkurenční T-Mobile vsadil na jinou technologii. Během letošního roku rozjel ve spolupráci síť na bázi Sigfoxu se společností Simplecell. 

Internet věcí je nyní jedna z nejrychleji rostoucích oblastí ve světě IT a telekomunikací. Velké výzkumné firmy se teď předhánějí v odhadech, kolik zařízení bude do pár let k sítím připojeno. Podle odhadů analytické společnosti IDC bude do roku 2020 zapojeno do internetu věcí až 30 miliard zařízení. V optimismu ale zatím vede Intel, protože ten tipuje dokonce až 50 miliard.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).