Hlavní navigace

V Brně vznikne nová výroba serverů, dodávat bude i do superpočítačů

8. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Wikimedia Commons
Brněnská společnost M Computers bude servery skládat v bývalých prostorách Zetoru. Firma teď řeší projekt a kultivaci prostor.

V Brně zhruba do dvou let vyroste menší výroba či montovna serverů. Pětadvacetičlenná česká společnost M Computers si pořídila prostory v brownfieldu v bývalém Zetoru a v současné době řeší projekt. Žádat bude také o evropské dotace, mají jít mimo jiné na kultivaci tamních prostor.

Brněnská serverová výroba nemá být automatizovaná a práci zastanou zejména lidé. M Computers nevyrábí kompletní vlastní servery. Je součástí programu L9 od společnosti Intel, která partnerům dodá velkou část serverových komponent včetně procesorů či šasi, a výrobce si pak zbytek dodělá podle potřeb svých nebo zákazníků. Typicky jde o disky a další úpravy v konfiguracích.

M Computers tento druh serverů skládá od začátku letošního roku a prodává je pod svojí značkou. „Letos bychom jich měli prodat řádově stovky,“ řekl Lupě Petr Plodík z M Computers. „Příští rok počítáme s větším růstem, mimo jiné začnou být živé evropské dotační programy.“ První sada serverů české firmy prošla testováním spec.org, díky čemuž je možné účastnit se tendrů ve státní správě.

Poskládané superpočítače

Cena poskládaných serverů se samozřejmě liší dle konfigurace a podobně, M Computers se ale v průměru dostávají na cenu o 10 procent nižší než u běžných značek. Firma nabízí Next Business Day záruku. Podobně jako servery pracuje také se storage Infortrend.

Brněnský M Computers se historicky soustředil na nasazování HPC (Hypercomputing, High Performance Cluster) sestav od IBM a nyní je velkým tuzemským partnerem Lenova. I se svými servery se hodně věnuje HPC oblasti (v Česku zde působí také třeba Atos či SGI, dnes tedy Hewlett Packard Enterprise).

BRAND24

Díky superpočítačům chce M Computers z Česka růst do Evropy – například evropské univerzity využívají dotace právě na nákup HPC clusterů pro akademické výpočty a podobně. Vysoká škola báňská v Ostravě si takto od SGI pořídila superpočítač Salomon a kolem něho postavila výzkum či superpočítačový obor.

M Computers dodává i do menších projektů. „Rovněž nás zajímají cloudoví provideři, kteří potřebují levně nakupovat hardware,“ navazuje Plodík. Tam je ale firma na začátku. Stejně tak se zajímá o Open Compute Project rozjetý Facebookem, kde se pracuje s open hardwarem a jeho specifickými úpravami pro datacentra. „Tak daleko ale ještě nejsme. Oslovují nás nicméně firmy, které s OCP pracují, a tam si spolupráci představit umíme.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).