Hlavní navigace

V Česku v e-shopech někdy nakupovala téměř čtvrtina populace

19. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Už včera jsme psali o výsledcích studie o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci v roce 2008, kterou prováděl Český statistický úřad. Dnes se blíže podíváme na její část věnovanou nakupování po Internetu. Alespoň jednou služeb e-shopů v České republice využilo 24 procent lidí starších 16 let. To jsou informace z druhého kvartálu roku 2008. Připomínáme, že podle dat Českého statistického úřadu (z Q2 2008) služeb Internetu již někdy využilo 62 procent…

Už včera jsme psali o výsledcích studie o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci v roce 2008, kterou prováděl Český statistický úřad. Dnes se blíže podíváme na její část věnovanou nakupování po Internetu. Alespoň jednou služeb e-shopů v České republice využilo 24 procent lidí starších 16 let. To jsou informace z druhého kvartálu roku 2008. Připomínáme, že podle dat Českého statistického úřadu (z Q2 2008) služeb Internetu již někdy využilo 62 procent lidí starších 16 let.

BRAND24

Více na Internetu nakupují muži. V posledních 12 měsících (bráno zpětně od druhého kvartálu minulého roku) v e-shopech nakoupilo 25 procent mužů a jen 18 procent žen. Stále se bavíme o lidech od 16 let výše. Největší procento zákazníků internetových obchodů v daném časovém období je mezi osobami z věkové skupiny od 25 do 34 let (36 procent), následují mladí lidé mezi 16 a 24 lety (35 procent).

Češi loni nejčastěji na Internetu pořizovali vstupenky, oblečení a obuv, knihy, časopisy a učebnice, elektroniku, kosmetiku, sportovní potřeby a bílou techniku. Muži ve srovnání se ženami nakupují výrazně více elektroniku, mobilní telefony, fotoaparáty, filmy a hudbu, počítačový software a hardware. Ženy ve srovnání s muži nakupují více kosmetiku, oblečení a obuv, hračky a různé vybavení domácnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).