Hlavní navigace

Účastníci Startup Weekendu vybrali tucet nápadů, které se pokusí uskutečnit

20. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Virtuální hřbitov zvířátek, sociální síť pro pasažéry ve vlacích a letadlech, svépomocné vedení lékařských záznamů, online lednička nebo aplikace, která z venčení psů udělá geolokační hru. To je malý vzorek z nápadů, které se dnes večer sešly při zahájení Startup Weekendu, „čtyřiapadesátihodinového startupového šílenství“.

Skupina lidí, která loni zorganizovala ví­kendovou líheň startupů pod značkou IPO48, si letos ke stejnému účelu vybrala jinou zahraniční franšízu. Startup Weekend je zavedený formát, který se například loni na podzim osvědčil v Bratislavě. Jen tento víkend se odehrává v jedenácti městech roztroušených po celém glóbu, od albánské Tirany po Santiago de Chile, od Alžíru až po běloruský Minsk. Praha je tedy jedním z nich.

Cílem je dát na jeden víkend dohromady lidi s podnikatelskými nápady, programátory a designéry, kteří je umí uskutečnit, i zkušenější mentory. Ti jim mají poradit, jak na to. V nově otevřeném smíchovském inkubátoru pro technologické startupy Node5 se v pátek v podvečer za tímto účelem sešlo asi osmdesát převážně mladých lidí.

Poté, co se zběžně seznámili, se skoro třicet z nich odhodlalo stoupnout si před publikum s mikrofonem. V jedné minutě se pokusili zaujmout ostatní svým nápadem či je alespoň okouzlit silou osobnosti. Účastníci potom pomocí samolepek hlasovali o tom, které nápady se jim nejvíc líbí. Ty nejúspěšnější se přes víkend pokusí uskutečnit, nebo alespoň od plánu k realitě udělat první krok.

Pravidla pitchování: 1. Kdo jste? 2. Jaký problém řešíte? 3. Jak ho vyřešíte? 4. Koho k tomu potřebujete? Odpovězte během minuty.

Pravidla pitchování: 1. Kdo jste? 2. Jaký problém řešíte? 3. Jak ho vyřešíte? 4. Koho k tomu potřebujete? Odpovězte během minuty.

„Nápady jsou docela zajímavé. Uvidíme, co se z nich autorům podaří vytvořit. Zatím se mi nejvíc líbí oba projekty s domácími zvířátky. Virtuální hřbitov, který prezentoval [organizátor konference WebExpo] Václav Stoupa i teritoriální hra. Tu si mohou zahrát lidé s chytrými mobily při venčení svých psů,“ řekl Lupě internetový podnikatel a investor Michal Illich, který úvodní prezentace pozorně sledoval.

V hlasování uspělo těchto dvanáct, zatím jen zhruba načrtnutých nápadů:

BRAND24

  • Wake or Pay – budík, který vás donutí opravdu vstát, jinak zaplatíte
  • Kids Smart Games – aplikace, která děti baví i analyzuje
  • Medical History App – podrobnější lékařské záznamy, zapojení vlastních senzorů
  • Viral Jobs – virální šíření pracovní inzerce
  • Sing Something – obdoba Draw Something pro zpěváky
  • Blame It on the Fish – online pomoc pro nerozhodné
  • Create My Name – crowdsourcing služeb designérů a copywriterů
  • Pet Cemetery – virtuální hřbitov pro zvířátka, jeden hrobeček za 10 dolarů
  • Loido: Matching Peoples Needs – mikroslužby, crowdsourcing drobných požadavků
  • Pets Game – geolokační hra pro majitele psů, boj o teritoria vytyčená při venčení
  • Study Materials to Share – spolupráce studentů a profesorů při tvorbě učebnic 
  • Online Whiteboard – virtuální nástěnka pro spolupráci a sdílení myšlenek

Největší poptávka mezi autory nápadů byla po programátorech a designérech. „Není jisté, že všechny týmy najdou dost zájemců o účast na projektu. Je možné, že jich nakonec bude třeba jen deset,“ řekla organizátorka Startup Weekendu Andrea Balázsová.

Zítra čeká účastníky perná pracovní sobota, nástup je už v devět hodin ráno. Jak se jim daří můžete sledovat na webu této akce. O tom, kdo vyhrál, a co se ze zárodků internetového podnikání přes víkend vyklubalo, si můžete přečíst v pondělí na Lupě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář. Zajímá se o digitální technologie a pozoruje, co s námi dělají. | LinkedIn | Twitter

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).