Hlavní navigace

V Rakousku se snaží o restart digitálního rozhlasu. Bude o něj zájem?

11. 6. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rakousko chce dát novou šanci digitálnímu rozhlasu DAB+, který zažívá velký boom u našich západních sousedů. Regulační orgán RTR zjišťuje, zdali se dokáže naplnit jeden multiplex.

Rakouský regulační orgán RTR, tamní obdoba naší Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), na svém webu zveřejnil výzvu, v níž se snaží zjistit, jaký je aktuálně zájem o šíření digitálního rozhlasu v normě DAB+. Cílem je zmonitorovat, kolik subjektů by se eventuálně o vysílání zajímalo aktivně, a podle toho se v roce 2013 upraví koncept digitalizace pozemního rozhlasu. Současný plán, který pochází z roku 2011, tyto požadavky vůbec nereflektuje.

K TÉMATU: Rakušané nemají o digitální rozhlas zájem. Jeho test ve Vídni zrušili

S výzvou přichází RTR právě nyní, protože podle něho došlo k významnému vývoji na tomto technologickém poli. V případě, že by zájem o šíření digitálního rozhlasu v Rakousku byl dostatečný, mohlo by se v příštím roce vypsat výběrová řízení. Předpokládá se, že v tamním pozemním multiplexu DAB+ by bylo možné šířit dvanáct až osmnáct rozhlasových programů. Telekomunikační úřad KommAustria  se domnívá, že zaplnit dolní hranici počtu kanálů, by nemělo být problémem.

ČTĚTE TAKÉ: Oblíbené rakouské rádio Hit FM pokrývající Čechy i Moravu prošlo radikální proměnou

BRAND24

Výzva, která se na stránkách rakouské rady objevila, je velice překvapivá. Doposud se totiž naši jižní sousedé stavěli k digitálnímu rozhlasu velice skepticky. Testy, které měly být zahájeny ve Vídni, byly ještě před svým spuštěním zrušeny. Současná výzva je určena hlavně stávajícím, ale i budoucím vysílatelům včetně těch, kteří poskytují i přídavné služby.KommAustria bude mít za povinnost zkoumat důvěryhodnost, finanční zdroje a reálnost projektů jednotlivých žadatelů. Přihlášení se do této výzvy umožní zařazení do pozdějšího výběrového řízení k přidělení licence.

Za překlad původní zprávy děkuje server DigiZone.cz svému čtenáři Pavlu Bártovi z Prahy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).