Hlavní navigace

V roce 2014 se prý po Internetu přenese 64 exabytů dat měsíčně

14. 6. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnost Cisco odhaduje, že do roku 2014 vzroste objem celosvětových internetových přenosů více než čtyřikrát na 767 exabytů. Měsíčně by se pak přeneslo okolo 64 exabytů dat, což lze pro bližší představu přirovnat k šestnácti miliardám zaplněných DVD nosičů nebo 21 bilionů průměrných MP3 souborů. Naprostý prim má hrát video, které dle odhadů společnosti Cisco bude v roce 2014 představovat 91 procent všech přenosů u spotřebitelů. Jen objem přenosů spojených s HD videem a 3D televizí bude prý v…

Společnost Cisco odhaduje, že do roku 2014 vzroste objem celosvětových internetových přenosů více než čtyřikrát na 767 exabytů. Měsíčně by se pak přeneslo okolo 64 exabytů dat, což lze pro bližší představu přirovnat k šestnácti miliardám zaplněných DVD nosičů nebo 21 bilionů průměrných MP3 souborů. Naprostý prim má hrát video, které dle odhadů společnosti Cisco bude v roce 2014 představovat 91 procent všech přenosů u spotřebitelů. Jen objem přenosů spojených s HD videem a 3D televizí bude prý v roce 2014 tvořit okolo 42 procent přenosů vyvolaných spotřebiteli.

Cisco dále předpovídá, že do roku 2014 klesne podíl přenosů v P2P sítích na celkovém internetovém provozu na 17 procent. Loni přitom generovaly 36 procent přenosů u spotřebitelů. Objem internetových přenosů videa má překročit přenosy přes P2P sítě již ke konci letošního roku. Přenosy přes mobilní sítě se mají do roku 2014 zvýšit téměř čtyřicetkrát na 3,5 exabytu měsíčně. Cisco ve své analýze a předpovědi také uvedlo, že letošní průměrná rychlost domácích přípojek je 4,4 Mbit/s (download), přičemž před deseti lety činila 127 kbit/s. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).