Hlavní navigace

Václav Mozer: Jednání o vstupu Eurosportu HD na satelit probíhají

8. 4. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Společnost Chello Zone zastupuje v České republice řadu kanálů. Jde např. o Zone Reality, Zone Romanticu, MTV, JimJam a další. My jsme si však v angelo Hotel Prague povídali o tom, co pálí především sportovní fanoušky v poslední době nejvíce – vstup Eurosportu HD na český trh. Co nabídne? Jaká bude jeho kvalita? Řeč však byla i o tom, jak pojme Eurosport takové události jako je olympiáda nebo fotbalové Euro. A objeví se Eurosport HD také v satelitní platformě CS Link?

14. března oznámil Eurosport spuštění kanálu ve vysokém rozlišení. Start je stanoven na 25. května. Můžete prozradit našim čtenářům podrobnosti? Co kanál nabídne?

Mohu potvrdit, že Eurosport HD odstartuje skutečně 25. května. Nabídne simultánní vysílání Eurosportu ve vysokém rozlišení v té nejvyšší možné kvalitě, tedy 1080i a v širokoúhlém formátu. Všechno, na co jsou tedy diváci zvyklí z Eurosportu, uvidí i v HD kvalitě. Co se týká obsahu, ten bude nabitý událostmi jako je olympiáda a fotbalové Euro, dále například cyklistická Tour de France, tenisové US Open, Světový pohár v klasickém a sjezdovém lyžování, atd. Sport v HD je opravdu velkolepý divácký zážitek. Výzkumy společnosti Nielsen ukazují, že sport v HD kvalitě vynikne nejvíc mezi všemi TV programy a žánry. Uvedení HD verze je logickým krokem Eurosportu.

Co se týká samotného programu, půjde o klasický Eurosport vysílaný ve vysokém rozlišení?

Ano. 30 % programu bude v době startu tohoto kanálu v nejvyšší kvalitě tzv. „native HD“, zbytek, tedy 70 %, bude převáděno do HD kvality. Samozřejmě procento čisté HD tvorby bude postupně narůstat. V roce 2009 se chceme dostat na 40 %. Všechny největší sportovní události jako olympiáda a fotbalové Euro budou kompletně ve vysokém rozlišení, tzn. neupscalovány (nepřeváděny, pozn. red.).

Co se týká roku 2008, tak ten asi nebyl stanoven pro start Eurosportu HD náhodou… V tiskové zprávě se uvádí, že bude spuštěn při příležitosti tenisového French Open v Roland Garros. Letošek, to je ale právě především olympiáda a fotbalové Euro.

Přesně tak. Eurosport opravdu nevybral tento rok náhodou, je nabit velkými událostmi. O startu kanálu jeho vedení již nějakou dobu uvažovalo, ale právě letošek se zdál jako nejlepší a nejde jen o Roland Garros, olympiádu nebo Euro.

Jak jste již řekl, vrcholnou událostí letošního roku bude olympiáda. Jak se na ni Eurosport připravuje?

Co se historie týká, Eurosport byl od roku 1992 vždy oficiálním vysílatelem olympiády, proto pokračujeme nadále v této tradici a její pokrytí bude nyní ještě větší, než tomu bylo v minulosti. Samozřejmostí bude nonstop 24 hodinové vysílání doplněné celou řadou speciálních magazínů. Živě budeme vysílat patnáct hodin denně. Vzhledem k časovému posunu by to mělo být přibližně od třetí hodiny ranní do šesté večerní. V prime timu, tj. od šesti večer, chystáme záznamy těch nejzajímavějších zápasů a přenosů z právě uplynulého dne. Takže diváci, kteří si kvůli olympiádě nebudou brát dovolenou nebo nechtějí probdít noc u televize, uvidí vše důležité v rámci večerního programového bloku na Eurosportu. Samozřejmostí budou i různé speciální magazíny. Nihao Bejing (tj. Dobrý den z Pekingu) bude jakýsi přehled o tom, co se událo v předchozím dni, dále nabídneme Peking Express, což bude hodinový přehled výsledků a posledním magazínem bude Mission to Peking, což budou patnáctiminutové bloky rozhovorů s medailisty a jejich postřehy. Česká verze Eurosportu připravuje také celou řadu programových překvapení,diváci se mohou například těšit na některé exkluzivní hosty a spolukomentátory z řad současných a bývalých sportovců. Konkrétní program a schéma bude ještě upřesněno v příštích měsících.

Které události konkrétně z olympiády nabídnete?

Filosofií Eurosportu je, že pokrývá sport v celé jeho šíři. Toto platí i pro olympiádu, takže přineseme kompletní pokrytí všech divácky atraktivních sportů. V rámci olympiády bude samozřejmě plně využit také druhý program Eurosportu.

Kolik vyráží týmů a komentátorů?

Olympiádě se bude věnovat více než osm set zaměstnanců Eurosportu, z toho bude asi 350 komentátorů, kteří budou komentovat ve dvaceti jazycích. 100 lidí bude mít na starosti pokrytí olympiády přímo z Pekingu. 7 štábů bude přímo na místě připravovat aktuální novinky a reportáže.

Fotbaloví fandové se určitě těší i na Euro 2008 z Rakouska…

Euro je druhá největší událost pro letošní rok a Eurosport přinese na obou kanálech všech jednatřicet zápasů. Oproti Primě, která koupila práva na přímé přenosy, máme my práva na opakování. Budeme tedy hrát vůči ní jakousi doplňující úlohu. Kdo nestihne přímý přenos, tomu nabídneme každý zápas vždy v jedné až dvou reprízách s profesionálním českým komentářem Eurosportu. Kdo si bude chtít užít Euro v HD kvalitě, pro něj je tu Eurosport HD.

Nebojíte se Primy? Nebude pro vás velkým konkurentem? Přece jen, Prima je téměř celoplošná, vy jste dostupní pouze v platformách jako je kabel a satelit…

Jak jsem již řekl, Eurosport bude jakýmsi doplněním k tomu, co přinese Prima. Každá stanice přijde se specifickým pojetím a nedá se říci, že by v tomto případě šlo o nějaký zásadní konkurenční boj. Prima bude vysílat živě, my ze záznamu. Tedy pro toho, kdo si bude chtít zápas vychutnat nebo ho z nějakého důvodu nestihl.

Hovoříte-li o kvalitě, kde všude bude Eurosport HD dostupný? Můžete uvést operátory, se kterými už máte případně uzavřena jednání?

Už ze své podstaty bude Eurosport HD dostupný v rámci DVB-S, a dále v IPTV a DVB-C platforem.

A bude dostupný pro českého diváka?

Dostupnost na českém trhu bude pochopitelně záviset na výsledcích obchodních jednání s jednotlivými operátory, s distributory satelitních karet, s kabelovými a IPTV operátory. Jednání jsou v tuto chvíli už v pokročilé fázi.

Takže jednání probíhají?

Jednání probíhají a více bych to v tuto chvíli nerad konkretizoval. Pevně věřím, že budou úspěšná a i čeští diváci se dočkají Eurosportu v HD kvalitě.

Bude Eurosport HD dostupný v češtině, popř. pokud ne, v jakých jazycích?

To je také záležitost, která se v současnosti projednává. Opět to záleží na tom, jaký bude zájem ze strany operátorů v Česku.

Je nějaká šance dostat v budoucnu Eurosport (Eurosport 2) na pozici 23,5 do nabídky karet TT nebo Gital?

I toto závisí na výsledcích obchodních jednání, která už v tuto chvíli probíhají.

DigiZone.cz má k dispozici informaci od jednoho z distributorů satelitních karet, že ta jednání proběhla, takže je můžete potvrdit?

Jednání skutečně probíhají na všech frontách, ale v tuto chvíli je není možné komentovat. Záleží skutečné na obchodních a technických podmínkách, které budou k dispozici.

Jednoho z našich čtenářů také zajímalo, zdali bude někdy vysílat v češtině také Eurosport 2?

Eurosport 2 nedávno zvýšil distribuci na českém trhu. Kromě UPC Direct už je dostupný také v druhé satelitní platformě – Digi TV a také v rámci IPTV od O2. V současné době dosahuje téměř dvou třetin distribuce Eurosportu, tzn., že už má v současné době poměrně široký okruh potencionálních diváků a vytvořily se relativně dobré podmínky, aby byla lokalizace na pořadu dne. Vedení mu dává velkou váhu. Pevně věřím, že by k lokalizaci do češtiny mohlo dojít již v roce 2009.

Jak to vypadá s lokalizací webových stránek?

Vše souvisí na tom, jak bude postupovat distribuce Eurosportu a Eurosportu 2 po České republice, jakožto i Eurosportu HD. Stejně jako existují důvody pro lokalizaci druhého programu, jsou tu i pro webové stránky. Tlak ze strany diváků i operátorů je relativně velký a věřím, že do roku nebo dvou bychom mohli lokalizaci portálu oznámit.

Jak je na tom Eurosport v České republice se sledovaností? Máte o tom informace?

Eurosport si nechává dělat celoevropský výzkum sledovanosti a v něm se ukazuje, že je jasně nejžádanějším a nejsledovanějším sportovním kanálem. Oficiální data o sledovanosti, která jsou k dispozici v České republice, jsou důležitá pro provozovatele hlavně z hlediska prodeje reklamního času. Eurosport v České republice reklamní čas neprodává, a proto se těchto výzkumu neúčastní. Takže oficiální data o sledovanosti v tuto chvíli neexistují.

A máte alespoň přibližnou představu o tom, kolik diváků vás tu sleduje?

Přiznám se, že takové číslo v tuto chvíli k dispozici nemáme. Z mé strany by to byly pouze odhady. Co je pro nás průkazné, jsou oficiální data o distribuci od kabelových operátorů. A zde patří Eurosport jednoznačně mezi vůbec nejrozšířenější stanice v České republice i na Slovensku.

UX DAy - tip 2

V České republice už je poměrně velké množství sportovních kanálů – ČT 4 Sport, Galaxie sport, Sportu 1, Eurosport, prostřednictvím tiskové zprávy o sobě dal vědět i Sport 5. Není už tento žánr dle vašeho názoru pokryt dostatečně?

Eurosport je svou filosofií úplně mimo stanice, které jste zmínil. Zaměřují se většinou pouze na konkrétní oblast jako jsou americké sporty, anglická liga atd. Eurosport však svým programem pokrývá všechny sportovní discipliny. Určitě je dobře, že nové stanice vstupují na trh, protože utváří zdravé konkurenční prostředí a lepší nabídku. Větší nabídka sportovních stanic znamená také větší zájem diváků o placenou televizi a to je samozřejmě také zajímavé pro Eurosport.

Myslíte si, že Eurosport HD bude nakonec dostupný pro české diváky také ze satelitu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).