Hlavní navigace

Vadí modré konverzační čáry na Twitteru? Máte smůlu, jsou pro vaše dobro

30. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Novinka na Twitteru v podobě spojování konverzací modrými čárami vyvolává nevoli uživatelů. Nejde vypnout a hlavně — moc nefunguje.

Twitter v nové webové i mobilní podobě zavedl novinku — zobrazování konverzací (viz Keep up with conversations on Twitter). Změnila se tím doposud jasná podstata Twitteru — chronologické zobrazování. Konverzace se nyní míchají do časové osy mimo pořadí, objevují se samozřejmě i opakovaně. A stejně je to nedokáže zobrazit správně. Navíc platí, že čím více účtů sledujete, tím hůře to funguje. Stejně tak, jako to hůře funguje, pokud jsou konverzace opravdu rozsáhlé.

Je to takřka charakteristický přístup ve webdesignu — vrhnout na uživatele dobře míněnou změnu, kterou se Twitter příliš neobtěžoval dostatečně testovat předem a ověřit funkčnost. A co hlavně, nenabídnout možnost volby. Nic by totiž nebránilo tomu udělat ze zobrazování „konverzací“ volitelnou možnost v nastavení účtu.

TIP: Podívejte se, co říkají uživatelé na „twitter blue line“, lichotivé to není.

Nevole uživatelů se projevuje masově na Twitteru, a to až tolik, že se o problémech píše i v těch médiích, která se problémům s Twitterem běžně nevěnují (viz například Twitter Conversations New Blue Line Causing Many Twitter Users to Feel Blue).

Twitter zobrazoval konverzace už předtím

Twitter samozřejmě umožňoval zobrazit konverzace už předtím, stejně jako to umí většina softwaru na práci s Twitterem. Stačilo si „rozbalit“ tweet a vidět, co mu předcházelo i co ho následuje. Řešení podstatně citlivější než to, s kterým Twitter přišel teď.

Nově zobrazí „konverzaci“ v podobě až tří tweetů, které jsou její součástí — zbytek si musíte rozbalit. Stejně jako předtím v konverzaci uvidíte i účastníky, které nesledujete.

TIP:  Nestačí vám 140 znaků? Začněte odpovídat sami sobě, a rázem máte víc. Může za to samozřejmě modrá linka.

Ve skutečnosti však novinka vede k tomu, že se vám jedna konverzace zobrazí několikrát (stačí, sledujete‑li více účastníků) a výběr pouze tří tweetů z konverzace nemá žádnou umělou inteligenci, takže jsou konverzace často zobrazovány nesmyslně. A protože samy konverzace na Twitteru jsou problematické („reakce“ na tweet, tedy kliknutí na odpovědět je nutnou podmínkou pro to, aby to fungovalo, a ne vždy je to používáno), výsledek je často hodně rozpačitý.

Osobně moc nechápu, proč Twitter zvolil tak iritující řešení — modrá čára vytváří mezi zobrazenými tweety další zbytečný prostor a vůbec nenavozuje dojem, že „něco“ je reakcí na „něco jiného“. A samozřejmě, jak už to tak u reakcí bývá, jste nuceni se dívat na reakce lidí, které ve většině případů vůbec vidět nechcete. Včetně záplavy reakcí mimo téma a trollingu.

Jak to celé dopadne?

Podlehne Twitter vlně nevole, nebo prostě počká, až opadne, a budeme všichni povinně koukat na modrou linku? Těžko říct, pokud by opravdu měli zájem o uživatele, doplnili by možnost zobrazování konverzací vypnout.

KL24

To by Twitter pravděpodobně udělal v době dřívější, kdy zájem o uživatele skutečně měl. Ten současný je už klasická mega‑korporace zajímající se jenom o peníze.

PS: Pokud onu linku nemáte modrou, pak vězte, že být modrá nemusí, závisí na vámi zvoleném barevném schématu pro Twitter.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).