Hlavní navigace

Ve Vídni začaly testy digitálního rozhlasu, týden před zahájením pilotu

22. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zahájení pilotního vysílání DAB rozhlasu v Rakousku provázely problémy a start multiplexu byl nakonec několikrát odložen. Multiplex se bude muset obejít bez obsahu od veřejnoprávní ORF.

Přibližně týden před zahájením pilotního vysílání digitálního rozhlasu ve Vídni začaly v rakouské metropoli testy této technologie. Podle informací z německojazyčných médií se jedná o stanice Klassik Radio, Lounge FM (rakouská verze) a Radio Maria Öesterreich. V době spuštění, tedy ve čtvrtek 28. května, by měl být k dispozici signál čtrnácti stanic. Signál je šířen na kanálu 11D, což může zájemcům o dálkový příjem zejména na Moravě komplikovat skutečnost, že by zkušební vysílání mohl rušit bavorský veřejnoprávní multiplex na stejném kanálu.

BRAND24

K TÉMATU: Digitální rozhlas ve Vídni možná vůbec neodstartuje, chystaný test dostává trhliny

Zahájení pilotního vysílání digitálního rozhlasu v Rakousku provázely velké problémy. Chystaný experiment postupně poslaly „k ledu“ rakouská ORF i provozovatel komerční stanice Kronehit. Digitální rozhlasový standard DAB+ poskytuje velmi efektivní způsob, jak přijímat rádiový signál a také získat doplňkové informace, jako jsou text, obrázky a interaktivní služby, uvedlo v tiskové zprávě uskupení Digitalradio Öesterreich, které sdružuje subjekty, jež se na restartu DAB technologie v Rakousku podílejí. Cílem testů je mimo jiné i zkouška dopravních informací TPEG.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).